GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Daro
____
____
Posty: 160
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro »

nie zapamiętuje wartości "istniejący", za każdym razem muszę ją uzupełniać.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Być może uszkodzony jest zestaw obiektów mapy zasadniczej - proszę wywołać okno definicji obiektów i w nim wczytać ponownie zestaw obiektów Mapa zasadnicza 2015 w pierwszym okienku od lewej. Jeśli to nie pomoże, proszę o kontakt z serwisem.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (58.04 KiB) Przejrzano 1642 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Daro
____
____
Posty: 160
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro »

niestety nie pomogło. będę w takim razie jutro kontaktował się z serwisem.
Asia T.
Team
Team
Posty: 563
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Daro pisze: niedziela, 22 listopada 2020, 19:32 nie zapamiętuje wartości "istniejący", za każdym razem muszę ją uzupełniać.
Dzień dobry,
wartość atrybutu istniejący nie może zostać zapamiętana, bo jest to wartość stała dla danego obiektu i wynika z jego kodu.
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Witam,
Może ktoś sprawdzić co robię źle.
Gdy dodaje punkty wysokościowe na przewodzie to po wykonaniu walidacji pojawia się błąd "Dla klasy GES_PunktOOkreslonej wysokosci atrybut idMaterialu jest wymagany (nie moze być pusty)" nie wiem gdzie mam wypełnić atrybut idMaterialu żeby nie było błędu. Czy po prostu nie zwracać uwagi na błąd.
Przesyłam plik oraz raport z walidacji w załączeniu
Załączniki
gml.zip
(8.88 KiB) Pobrany 15 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Proszę przejrzeć menu Wiadomości w C-GEO - informacja z 2018-09-11 zawiera wyjaśnienie tego błędu - w skrócie - należy go ignorować - przyczyną jest błąd w rozporządzeniu w sprawie GESUT.
Pozdrawiam Jurek B.
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Dziękuje za szybą odpowiedź
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Starostwo próbuje wczytać plik który przesłałem wcześniej i dostaje informację że nie mogą wczytać gml oraz przesyłają raport który załączam.
Władającego oraz przedstawiciela inwestora pobrałem z obiektu projektowanego przez "kopiuj dane obiektu z..."
Już teraz nie wiem czy problem jest po mojej stronie czy stronie starostwa.
Załączniki
RAPORT.zip
(1.01 KiB) Pobrany 18 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Faktycznie ciekawy błąd - bo skoro pobrał Pan tego władającego z pliku z PODGiK to powinien to być ten, który oni już mają u siebie w bazie, więc bez problemu powinni go przyjąć. Ewentualnie proszę sprawdzić czy na pewno nie ma innego podmiotu, który tam można wpisać - z listy w bazie osób po imporcie GML i czy na pewno przypisał go Pan do obiektu sieci elektroen.
Pozdrawiam Jurek B.
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Sprawdziłem władającego i przedstawiciela inwestora z plikiem otrzymanym z PODGiK i zgadza się.
Gdy klikam na obiekcie prawym przyciskiem myszy informacje/dane to w atrybucie władającego i przedstawiciela inwestora są podane tylko numery (30, 165) które zgadzają się w pliku zmodyfikowanym oraz pierwotnym (z PODGiK).
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

W takim razie proszę odpisać do PODGiK ze zrzutem ekranu w tej części Pana GML gdzie są widoczne dane władającego w obiekcie zmodyfikowanym i tym niezmodyfikowanym - jako potwierdzenie, że dane są zgodne. Ewentualnie, można przesłać na nasz serwis oryginalny i zmodyfikowany GML do sprawdzenia.
Pozdrawiam Jurek B.
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Przesyłam plik do sprawdzenia
Załączniki
Desktop.zip
(573.83 KiB) Pobrany 18 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

Co prawda w GML z PODGiK są dwa różne adresy dla PGE, ale w raporcie informacja dotyczy tego, który Pan wybrał.
W GML z PODGiK w tym adresie:
<ges:adres>ul. Warszawska 218 ; 05-300 Mińsk Mazowiecki </ges:adres>
jest spacja po nazwie miasta - która po imporcie do C-GEO została usunięta. Być może to brak tej spacji na końcu spowodował błąd w kontroli zgodności. Można spróbować dodać tą spację po "Mazowiecki" - nawet już w edycji GML z C-GEO np. w notatniku i taki GML wysłać.
Pozdrawiam Jurek B.
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Witam,
Zainstalowałem C-Geo jeszcze raz i problem ze zmianą nazwy władającego (zostaje usunięta spacja na końcu nazwy) pozostał wydaje mi się że program nie rozpoznaje spacji na końcu nazwy. Czy uda się wprowadzić jakąś poprawkę żeby problem wyeliminować?


Jak wstawiam "Punkt o określonej wysokości wykryty na przew. elastycznym (elektroenergetyczna)" na sieci elektroenergetycznej w miejscu załamania przewodu gdzie jest punkt z pomiaru (np pikieta 10) to czy symbol powinien być podczepiony do tej pikiety ("Numer" - 10) czy powinien być utworzony w tym miejscu punkt @ ("Numer" - @2210)?
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Gdy wstawiam "Punkt o określonej wysokości wykryty na przew. elastycznym (elektroenergetyczna)" to atrybut "rzędna góry" przyjmuje wartość z dokładnością do 0.1m czy może być podany do 0.01m a na mapie i tak będzie prawidłowa wartość z dokładnością do 0.1m?
Asia T.
Team
Team
Posty: 563
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

viadro pisze: czwartek, 26 listopada 2020, 20:28 Witam,
Zainstalowałem C-Geo jeszcze raz i problem ze zmianą nazwy władającego (zostaje usunięta spacja na końcu nazwy) pozostał wydaje mi się że program nie rozpoznaje spacji na końcu nazwy. Czy uda się wprowadzić jakąś poprawkę żeby problem wyeliminować?
Oczywiście, przekażemy do programisty i damy znać, jak tylko będzie poprawka.
viadro pisze: czwartek, 26 listopada 2020, 20:28
Jak wstawiam "Punkt o określonej wysokości wykryty na przew. elastycznym (elektroenergetyczna)" na sieci elektroenergetycznej w miejscu załamania przewodu gdzie jest punkt z pomiaru (np pikieta 10) to czy symbol powinien być podczepiony do tej pikiety ("Numer" - 10) czy powinien być utworzony w tym miejscu punkt @ ("Numer" - @2210)?
Tak, jeśli pikieta z pomiaru, z numerem jest już "zajęta" w tabeli współprzędnych, tzn. ma już kod to klikając punkt o określonej wysokości z włączonym przyciąganiem do punktów utworzy się kolejny punkt o numerze z @ - i jest to prawidłowe, nie należy go zmieniać na siłę.
Najważniejsze jest tutaj przyciąganie do punktów, żeby współrzędna była dokładnie taka sama, jak punktu z pomiaru - wtedy utworzy się prawidłowa relacja. Jest to cecha programu C-GEO, że nie może być kilka punktów o tym samym numerze w tabeli współrzędnych ze względu na obliczenia, a dla pliku gml nie ma to znaczenia, ponieważ numery punktów nie są zapisywane.
Asia T.
Team
Team
Posty: 563
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

viadro pisze: czwartek, 26 listopada 2020, 20:48 Gdy wstawiam "Punkt o określonej wysokości wykryty na przew. elastycznym (elektroenergetyczna)" to atrybut "rzędna góry" przyjmuje wartość z dokładnością do 0.1m czy może być podany do 0.01m a na mapie i tak będzie prawidłowa wartość z dokładnością do 0.1m?
Tak, niezależnie od tego, ile miejsc po przecinku punkt ma na mapie i w tabeli to jeśli wybierze Pan wysokość wykrytą na przewodzie elastycznym w pliku gml zostanie ona zaokrąglona do 0.1m
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Jurek B. pisze: wtorek, 24 listopada 2020, 21:29 Co prawda w GML z PODGiK są dwa różne adresy dla PGE, ale w raporcie informacja dotyczy tego, który Pan wybrał.
W GML z PODGiK w tym adresie:
<ges:adres>ul. Warszawska 218 ; 05-300 Mińsk Mazowiecki </ges:adres>
jest spacja po nazwie miasta - która po imporcie do C-GEO została usunięta. Być może to brak tej spacji na końcu spowodował błąd w kontroli zgodności. Można spróbować dodać tą spację po "Mazowiecki" - nawet już w edycji GML z C-GEO np. w notatniku i taki GML wysłać.
Witam,
Zauważyłem że nadal występuje błąd w rozpoznawaniu właściciel, władający. Przesłałem plik gml do Starostwa i okazało się że nie można wczytać pliku (przesyłam raport w załączeniu) ponieważ jest brak właścicieli władających w słowniku. Otworzyłem mojego gml i okazało się że po nawie władajcego, właściciela wstawia enter (przesyłam plik w załączeniu).
Załączniki
1.zip
(58.9 KiB) Pobrany 10 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 563
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

viadro pisze: poniedziałek, 18 stycznia 2021, 12:35
Jurek B. pisze: wtorek, 24 listopada 2020, 21:29 Co prawda w GML z PODGiK są dwa różne adresy dla PGE, ale w raporcie informacja dotyczy tego, który Pan wybrał.
W GML z PODGiK w tym adresie:
<ges:adres>ul. Warszawska 218 ; 05-300 Mińsk Mazowiecki </ges:adres>
jest spacja po nazwie miasta - która po imporcie do C-GEO została usunięta. Być może to brak tej spacji na końcu spowodował błąd w kontroli zgodności. Można spróbować dodać tą spację po "Mazowiecki" - nawet już w edycji GML z C-GEO np. w notatniku i taki GML wysłać.
Witam,
Zauważyłem że nadal występuje błąd w rozpoznawaniu właściciel, władający. Przesłałem plik gml do Starostwa i okazało się że nie można wczytać pliku (przesyłam raport w załączeniu) ponieważ jest brak właścicieli władających w słowniku. Otworzyłem mojego gml i okazało się że po nawie władajcego, właściciela wstawia enter (przesyłam plik w załączeniu).
Dzień dobry,
a kiedy wykonywał Pan import gml do tej tabeli - przed, czy po aktualizacji z 31.12.2020?
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Nie pamiętam, czy jest możliwość sprawdzić kiedy był wykonany import?
Najprawdopodobniej po 31-12-2020 (w tabeli data utworzenia 08-01-2021)
Asia T.
Team
Team
Posty: 563
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

viadro pisze: poniedziałek, 18 stycznia 2021, 14:32 Nie pamiętam, czy jest możliwość sprawdzić kiedy był wykonany import?
Najprawdopodobniej po 31-12-2020 (w tabeli data utworzenia 08-01-2021)
Chyba jednak nie ma to znaczenia - coś się dzieje przy tej Gminie Miastków z tym enterem - podesłałam do programisty. Ciekawe tylko, czy problem jest w tym enterze, czy bardziej w tym, że ośrodek ma dwa takie same podmioty w bazie, a jedyna różnica pomiędzy nimi to numer adresowy 6 przy Rynku (proszę spojrzeć w bazę osób).
viadro
___
___
Posty: 64
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: GML

Post autor: viadro »

Zauważyłem że jest różnica w adresie email
W pliku pierwotnym przed adresem email jest spacja natomiast po zmodyfikowaniu i wykonaniu eksportu spacja znika.
Czy były wprowadzone jakieś poprawki w ostatniej aktualizacji również ze spacjami przed nazwą?
Asia T.
Team
Team
Posty: 563
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

viadro pisze: poniedziałek, 18 stycznia 2021, 15:03 Zauważyłem że jest różnica w adresie email
W pliku pierwotnym przed adresem email jest spacja natomiast po zmodyfikowaniu i wykonaniu eksportu spacja znika.
Czy były wprowadzone jakieś poprawki w ostatniej aktualizacji również ze spacjami przed nazwą?
Sprawdzimy też to. W ostatniej aktualizacji wprowadzony został import oraz eksport tych dodatkowych znaków, do tej pory pomijaliśmy je.
marcin.k
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 5 grudnia 2019, 17:46

Re: GML

Post autor: marcin.k »

Po modyfikacji jezdni z bazy bdot istniejące punkty wysokościowe które posiadają relację do tej jezdni tracą ją i dostaję uwagę z ośrodka że stare wysokości tracą relację. W jaki sposób nadać relacje istniejących w bazie bdot punktów wysokościowych do zmodyfikowanej jezdni?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6853
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

marcin.k pisze: środa, 20 stycznia 2021, 09:00 Po modyfikacji jezdni z bazy bdot istniejące punkty wysokościowe które posiadają relację do tej jezdni tracą ją i dostaję uwagę z ośrodka że stare wysokości tracą relację. W jaki sposób nadać relacje istniejących w bazie bdot punktów wysokościowych do zmodyfikowanej jezdni?

Jeżeli to modyfikacja geometrii, która powoduje, że punkty wysokościowe nie są obrębie jezdni, to powinien Pan usunąć te punkty wysokościowe, i w miejscach nowych załamań krawędzi jezdni umieścić nowe punkty wysokościowe.
Jeśli zmodyfikowane zostały inne atrybuty niż geometria, lub zmiana geometrii nie miała wpływu na obecność w obrębie jezdni dotychczasowych punktów wysokościowych, to prawdopodobnie wysłał Pan GML z ograniczeniem do daty modyfikacji, a więc bez punktów wysokościowych, które nie zostały zmodyfikowane. Pozostały jednak relacje do tych punktów w wysłanej do GML jezdni. W takim przypadku powinien Pan także zaznaczyć opcję "nie wysyłaj referencji do brakujących obiektów".
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ