Strona 3 z 4

Re: GML

: piątek, 10 stycznia 2020, 12:28
autor: Daro
przesuwam w GMLu symbol Punktu o określonej wysokości na urządzeniu. w jaki sposób najszybciej poprawić odnośnik rzędnej, tak aby zaczepił się w nowe miejsce?

Re: GML

: piątek, 10 stycznia 2020, 13:29
autor: Jurek B.
Musimy to poprawić, żeby się aktualizował automatycznie w takim przypadku.
Do tego czasu, proszę usunąć tekst (usunie się też odnośnik), potem dla wybranego punktu wcisnąć prawy klawisz myszki i wybrać "Aktualizuj etykietę".

Re: GML

: środa, 22 stycznia 2020, 15:12
autor: szneqz
czy po błędnym wstawieniu punkt o określonej wysokości np przy sieci wodociągowej jako rodzaj 1 - punkty na urządzeniu mogę zmieniać ten rodzaj na punkt na przewodzie lub punkt wykryty na przewodzie?

Re: GML

: środa, 22 stycznia 2020, 16:12
autor: Jurek B.
szneqz pisze:
środa, 22 stycznia 2020, 15:12
czy po błędnym wstawieniu punkt o określonej wysokości np przy sieci wodociągowej jako rodzaj 1 - punkty na urządzeniu mogę zmieniać ten rodzaj na punkt na przewodzie lub punkt wykryty na przewodzie?
Tak, ale trzeba wtedy w oknie bazy danych punktów wysokościowych wyświetlić ukryte pole "Typ punktu" i zmienić tam wpisaną wartość na właściwą - poniżej obrazek - normalnie to pole jest na końcu listy:

Re: GML

: wtorek, 11 lutego 2020, 15:58
autor: bartek1122
Czy baza władających dla powiatu gdańskiego zostanie w jakimś najbliższym czasie zaktualizowana?

Re: GML

: środa, 12 lutego 2020, 10:30
autor: trazja
bartek1122 pisze:
wtorek, 11 lutego 2020, 15:58
Czy baza władających dla powiatu gdańskiego zostanie w jakimś najbliższym czasie zaktualizowana?
Dzień dobry,
w C-GEO nie ma bazy władających dla konkretnych powiatów - jest ona zasilana wraz z kolejnymi importami plików GML w danym programie.

Re: GML

: czwartek, 13 lutego 2020, 11:18
autor: latajacekolano
Witam.
Mam takie pytanie odnośnie GML-u tworzonego do ośrodka, w którym import następuje w programie EWMAP.
Czy jeżeli ustawię jako skalę bazową w c-geo 1:1000, gdyż tak jest łatwiej przygotować mi mapę która będzie wykonywana w takiej oto skali i ułatwiając sobie tworzę gmla w skali 1:1000 - wszystkie teksty redaguje i przesuwam, dopasowuję w tej skali- czy nastąpi prawidłowy import GMLa w ośrodku czy będzie z tym problem ?

Re: GML

: czwartek, 13 lutego 2020, 15:28
autor: trazja
latajacekolano pisze:
czwartek, 13 lutego 2020, 11:18
Witam.
Mam takie pytanie odnośnie GML-u tworzonego do ośrodka, w którym import następuje w programie EWMAP.
Czy jeżeli ustawię jako skalę bazową w c-geo 1:1000, gdyż tak jest łatwiej przygotować mi mapę która będzie wykonywana w takiej oto skali i ułatwiając sobie tworzę gmla w skali 1:1000 - wszystkie teksty redaguje i przesuwam, dopasowuję w tej skali- czy nastąpi prawidłowy import GMLa w ośrodku czy będzie z tym problem ?
Dzień dobry,
teksty są eksportowane zawsze w skali bazowej, zatem zostaną wyeksportowane z mianownikiem skali 1000. Tutaj najlepiej byłoby dopytać w ośrodku, jakie funkcje posiada program Ewmapa - czy mają możliwość importu w skali 1:1000 (jeśli nie to mogą nie wyświetlić się wcale etykiety przy imporcie na skalę 1:500) lub czy może zupełnie ignorują mianownik skali (pytanie, czy wtedy redakcja mapy przygotowana pod skalę 1:1000 nie "rozjedzie się" jeśli ośrodek będzie wyświetlał ją w skali 1:500).

Re: GML

: czwartek, 13 lutego 2020, 16:10
autor: latajacekolano
Sprawdziłem na przykładzie importu gmla utworzonego w C-GEO w skali 1:500 do programu MM ustawiając skalę 1:1000 i tak logicznie w sumie podejrzewałem, że to nie przejdzie po prostu i wszystko się zleje, wydaje mi się że w każdym programie będzie ten problem bo zmienia sie obraz 2krotnie, a teksty i tak utrzymują czcionkę 1,5.

Re: GML

: czwartek, 13 lutego 2020, 20:00
autor: latajacekolano
Mam jeszcze taki problem: Wybieram 20 punktów- które stanowią właz, zaznaczam, nadaje atrybuty jednym klikiem, również że jest to sieć kanalizacyjna, ale nie wstawia wtedy etykiety "k", w czym może być problem ?

Mam też drugie pytanie : Mam XX studni, nadaje atrybuty jednej, wszystkie mam promień 0,6 metra, czy mogę jednym klikiem zaznaczając punkty od studni nadać im atrybut komory podziemnej o danej średnicy? czy przy komorze podziemnej muszę każda klikać osobno ?

Edit. Z pierwszym problemem sobie poradziłem poprzez klik danej warstwy a następnie " wstaw etykiety"

Re: GML

: czwartek, 13 lutego 2020, 23:24
autor: k95n
Witam,
Jak sobie radzicie z narysowaniem takich prostych schodów jak te ze szkicu?
Jeżeli obrysować by te schody po pikietach 3,4,9,10,5,6,7,8,3 to środek tych schodów pozostaje pusty (przykład na drugim zdjęciu) a to przecież jest jeden obiekt i chyba powinien być cały wypełniony?

Re: GML

: piątek, 14 lutego 2020, 09:59
autor: trazja
latajacekolano pisze:
czwartek, 13 lutego 2020, 20:00
Mam jeszcze taki problem: Wybieram 20 punktów- które stanowią właz, zaznaczam, nadaje atrybuty jednym klikiem, również że jest to sieć kanalizacyjna, ale nie wstawia wtedy etykiety "k", w czym może być problem ?

Mam też drugie pytanie : Mam XX studni, nadaje atrybuty jednej, wszystkie mam promień 0,6 metra, czy mogę jednym klikiem zaznaczając punkty od studni nadać im atrybut komory podziemnej o danej średnicy? czy przy komorze podziemnej muszę każda klikać osobno ?

Edit. Z pierwszym problemem sobie poradziłem poprzez klik danej warstwy a następnie " wstaw etykiety"
Odnośnie drugiego pytania - nie da rady dla obiektów powierzchniowych narysować ich hurtem, trzeba każdą wyrysować osobno - może Pan ewentualnie potem im hurtem uzupełnić atrybuty po narysowaniu w bazie: (od około 2 minuty - wcześniej ma Pan inne metody przyspieszenia wypełnienia atrybutów).

Re: GML

: piątek, 14 lutego 2020, 10:22
autor: trazja
k95n pisze:
czwartek, 13 lutego 2020, 23:24
Witam,
Jak sobie radzicie z narysowaniem takich prostych schodów jak te ze szkicu?
Jeżeli obrysować by te schody po pikietach 3,4,9,10,5,6,7,8,3 to środek tych schodów pozostaje pusty (przykład na drugim zdjęciu) a to przecież jest jeden obiekt i chyba powinien być cały wypełniony?
Pytanie, czym jest ten środek - jeśli to spocznik to powinien być cały wypełniony i można wtedy kombinować w tym kierunku z polilinią kierunkową (oczywiście zdjęcie tylko poglądowe, schody u mnie trochę falują, bo nie mam kątów prostych :wink: )
schody.PNG
schody.PNG (34.54 KiB) Przejrzano 4430 razy
Jeśli jednak jest to jakiś istotny element to zawsze można skorzystać z obiektu EGBI17 (inny obiekt trwale związany z budynkiem), wyrysować nim tą część, a schody zrobić tak, jak Pan narysował, z tym, ze tutaj ciężko będzie wykonstruować sensowną polilinię kierunkową.

Re: GML

: piątek, 14 lutego 2020, 13:08
autor: bartek1122
Czy jest opcja dodania okna "najczęściej używane obiekty" coś podobnego jak jest teraz" ostatnio użyte obiekty" tylko nie mogłoby to dotyczyć tylko danego projektu? Myślę, że ok 80 procent wszystkich obiektów jest używane raz na jakiś czas a szukanie danego obiektu jest często czasochłonne-chodzi mi o jakiś sprytny skrót:)

Re: GML

: piątek, 14 lutego 2020, 13:11
autor: FaFaL
Można dodawać ulubione obiekty do dodatkowego paska ikon ...

Re: GML

: piątek, 14 lutego 2020, 13:24
autor: trazja
bartek1122 pisze:
piątek, 14 lutego 2020, 13:08
Czy jest opcja dodania okna "najczęściej używane obiekty" coś podobnego jak jest teraz" ostatnio użyte obiekty" tylko nie mogłoby to dotyczyć tylko danego projektu? Myślę, że ok 80 procent wszystkich obiektów jest używane raz na jakiś czas a szukanie danego obiektu jest często czasochłonne-chodzi mi o jakiś sprytny skrót:)
Edytor mapy obiektowej -> ikona [...] -> Przypnij/odepnij obiekt do paska narzędziowego

Re: GML

: piątek, 14 lutego 2020, 20:58
autor: Jurek B.
Mam też drugie pytanie : Mam XX studni, nadaje atrybuty jednej, wszystkie mam promień 0,6 metra, czy mogę jednym klikiem zaznaczając punkty od studni nadać im atrybut komory podziemnej o danej średnicy? czy przy komorze podziemnej muszę każda klikać osobno ?
Jeżeli są to studnie okrągłe, których geometria to punkt środkowy i informacja o wartości promienia, to zalecałbym takie postępowanie:
- wybrać i zaznaczyć punkty środków studzienek w tabeli,
- w menu Tabela-Zaznaczone punkty wybrać opcję "Rysuj obiekty wokół punktów", zdefiniować obiekt - okrąg o promieniu 0.6m, umieścić te obiekty na warstwie np. zerowej, albo nowej, specjalnie do tego założonej
- przenieść te obiekty na docelową warstwę - dla studzienek - GES_UrzadzenieTechniczneZwiazanezSiecia
Ostatnie dwa punkty trzeba tak zrobić jak napisałem, bo bezpośrednie umieszczenie obiektów na warstwie docelowej, niestety nie poskutkuje założeniem dla nich bazy danych. Będzie to możliwe, po przeniesieniu na warstwę docelową.

Re: GML

: poniedziałek, 17 lutego 2020, 11:22
autor: latajacekolano
Jurek B. pisze:
piątek, 14 lutego 2020, 20:58
Mam też drugie pytanie : Mam XX studni, nadaje atrybuty jednej, wszystkie mam promień 0,6 metra, czy mogę jednym klikiem zaznaczając punkty od studni nadać im atrybut komory podziemnej o danej średnicy? czy przy komorze podziemnej muszę każda klikać osobno ?
Jeżeli są to studnie okrągłe, których geometria to punkt środkowy i informacja o wartości promienia, to zalecałbym takie postępowanie:
- wybrać i zaznaczyć punkty środków studzienek w tabeli,
- w menu Tabela-Zaznaczone punkty wybrać opcję "Rysuj obiekty wokół punktów", zdefiniować obiekt - okrąg o promieniu 0.6m, umieścić te obiekty na warstwie np. zerowej, albo nowej, specjalnie do tego założonej
- przenieść te obiekty na docelową warstwę - dla studzienek - GES_UrzadzenieTechniczneZwiazanezSiecia
Ostatnie dwa punkty trzeba tak zrobić jak napisałem, bo bezpośrednie umieszczenie obiektów na warstwie docelowej, niestety nie poskutkuje założeniem dla nich bazy danych. Będzie to możliwe, po przeniesieniu na warstwę docelową.

Też dobry sposób, dziękuje za pomoc, mniej więcej oto chodziło:)

Re: GML

: środa, 26 lutego 2020, 02:40
autor: latajacekolano
Napotkałem kiedyś taki problem : usunąłem drogę/ jezdnie ponieważ znacznie odbiegała od mojego pomiaru- po prostu usunąłem to- jednak do tych linii były powiązane wysokości/rzędne. CGEO wszystko ładnie, pięknie przeprowadziło eksport jednak w ośrodku import do programu ewmap nie powiódł się ponieważ zostały punkty wysokościowe, które po usunięciu jezdni pozostały bez relacji- czy tworząc gmla, modyfikując istniejące rzeczy mogę sprawdzić, które punkty wysokościowe są przypisane do linii ? Poradziłem sobie wtedy przez usunięcie tych punktów, które powodowały błąd, miałem też starą wersję cgeo- czy może to mogło spowodować takie błędy ? Spotkaliście się Państwo z takim problemem kiedyś ? Mam też drugie pytanie : Ośrodek podaje mi rodzaj błędu i jego id(nazwę) że dotyczy to np. punktu wysokościowego, czy kopiując to id mogę w cgeo sprawdzić, żeby podświetliło/ zaznaczyło obiekt po tym id ?
Pozdrawiam.

Re: GML

: środa, 26 lutego 2020, 10:23
autor: trazja
latajacekolano pisze:
środa, 26 lutego 2020, 02:40
Napotkałem kiedyś taki problem : usunąłem drogę/ jezdnie ponieważ znacznie odbiegała od mojego pomiaru- po prostu usunąłem to- jednak do tych linii były powiązane wysokości/rzędne. CGEO wszystko ładnie, pięknie przeprowadziło eksport jednak w ośrodku import do programu ewmap nie powiódł się ponieważ zostały punkty wysokościowe, które po usunięciu jezdni pozostały bez relacji- czy tworząc gmla, modyfikując istniejące rzeczy mogę sprawdzić, które punkty wysokościowe są przypisane do linii ? Poradziłem sobie wtedy przez usunięcie tych punktów, które powodowały błąd, miałem też starą wersję cgeo- czy może to mogło spowodować takie błędy ? Spotkaliście się Państwo z takim problemem kiedyś ?
Na to niestety nie ma rady innej, niż usuwanie obiektu wraz z punktami - jest to cecha baz ośrodkowych (chyba tylko Ewmapy), że po usunięciu obiektu w historii jest zapis, że te punkty były w relacji z tą jezdnią. Nie ma wpływu na to wersja C-GEO. Ewentualnie drugim pomysłem byłoby przerobienie tych punktów starej, usuniętej jezdni na punkty wysokościowe naturalne (czyli zmiana kodu i atrybutu) - wg przepisu punkty sztuczne powinny być "do czegoś" (tutaj do jezdni), więc może zamiana na naturalne załatwiłaby sprawę.
latajacekolano pisze:
środa, 26 lutego 2020, 02:40
Mam też drugie pytanie : Ośrodek podaje mi rodzaj błędu i jego id(nazwę) że dotyczy to np. punktu wysokościowego, czy kopiując to id mogę w cgeo sprawdzić, żeby podświetliło/ zaznaczyło obiekt po tym id ?
Tak, w odszukiwaniu punktu (klawisz F2 lub Mapa -> Odszukanie punktu, zakładka "Dane") i tam wpisujemy ten id zaznaczając "lok.id". Można też odnaleźć obiekt na mapie korzystając z ikon zaznaczeń oraz dwa razy klikając na odszukanym obiekcie. Ważne tylko jest, żeby ośrodek podał Panu lokalnyId, a nie id własny Ewmapy.

Re: GML

: środa, 26 lutego 2020, 10:28
autor: Jurek B.
Jeszcze dodam od siebie odpowiedź na to pytanie:
czy tworząc gmla, modyfikując istniejące rzeczy mogę sprawdzić, które punkty wysokościowe są przypisane do linii
Tak, można sprawdzić - wystarczy wykonać walidację w C-GEO przed przekazaniem GML do ośrodka - wtedy pokaże się lista punktów wysokościowych sztucznych, które nie mają relacji do żadnego obiektu BDOT. Punkty te będą zaznaczone, więc łatwo je będzie zobaczyć i szybko usunąć z bazy.

Re: GML

: środa, 26 lutego 2020, 12:13
autor: marioo
Mi też brakuje takiej funkcjonalności na mapie. Jak zaznaczam napis (rzędną) to chciałbym żeby podświetlał się powiązany z nią punkt. Tak samo w innych przypadkach, klikam na "k" podświetla się właz itd. To byłaby bardzo przydatna informacja widoczna od razu na mapie.

Re: GML

: środa, 26 lutego 2020, 13:15
autor: Jurek B.
marioo pisze:
środa, 26 lutego 2020, 12:13
Mi też brakuje takiej funkcjonalności na mapie. Jak zaznaczam napis (rzędną) to chciałbym żeby podświetlał się powiązany z nią punkt. Tak samo w innych przypadkach, klikam na "k" podświetla się właz itd. To byłaby bardzo przydatna informacja widoczna od razu na mapie.
Ok, ale w tym wątku chodziło akurat o coś innego (odszukanie obiektu po jego identyfikatorze, a nie po jego opisie na mapie), a Pana propozycja też jest ciekawa, nie wiem tylko czy da się to sensownie zrealizować.

Re: GML

: środa, 26 lutego 2020, 15:14
autor: latajacekolano
Dziękuję bardzo za pomocne odpowiedzi.

Re: GML

: czwartek, 12 marca 2020, 11:34
autor: latajacekolano
Witam.
Czy istnieje rozwiązanie na problemy związane z rozbiciem obiektu gml np. przewodu wodociągowego lub ogrodzenia?
Napiszę przykład: Pomierzyłem sieć wodociągową przyłącze plus kawałek sieci głównej, na gmlu z ośrodka jest 500 metrów przewodu jedną linia z digitalizacji, chcę wprowadzić swój pomiar w miejscu digitalizacji , a tam gdzie była digitalizacja chcę by została digitalizacja. Gdy rozbiję istniejąca linię obiekt/ linia nie jest już gmlem i brak jej atrybutów, co zrobić w takim przypadku? Nie będę klikać chyba od nowa digitalizowanej linii ?
To samo tyczy się ogrodzenia czy innych rzeczy.
Pozdrawiam.