Edytor symboli

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
MACIERZ
____
____
Posty: 154
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Edytor symboli

Post autor: MACIERZ »

Gzie mam szukać pomocy przy tworzeniu w edytorze nowego symbolu. Próbuję zrobić symbol pnia drzewa i nic się tam nie zapisuje. Być może robię coś źle. Ewentualnie wdzięczny byłbym za podesłanie takiego symbolu
MM
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7864
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor symboli

Post autor: Jurek B. »

Czytał Pan instrukcję, albo przeglądał Wiki? Np. ten temat?
Pozdrawiam Jurek B.
MACIERZ
____
____
Posty: 154
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Edytor symboli

Post autor: MACIERZ »

Instrukcję czytałem i niestety nie udaje mi się zapisać utworzonego symbolu
MM
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7864
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Edytor symboli

Post autor: Jurek B. »

To trzeba się skontaktować z naszym serwisem, pomoże telefonicznie.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1424
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Edytor symboli

Post autor: MarekOtt »

MACIERZ pisze:Gzie mam szukać pomocy przy tworzeniu w edytorze nowego symbolu. Próbuję zrobić symbol pnia drzewa i nic się tam nie zapisuje. Być może robię coś źle. Ewentualnie wdzięczny byłbym za podesłanie takiego symbolu
MM
Ważne jest by symbol był zapisany w przedziale 1 - 1000 i oczywiście nie pokrywał się już z istniejącymi. Ja miałem też problem, ale w w końcu się udało, a zapisałem pod 699.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Edytor symboli

Post autor: Wojtek P. »

Jeżeli symbole mogą przydać się innym, i nie traciły się przy aktualizacji można mi przesłać pliki SR_...(i podać ich numery) to podłączymy je na stałe. Wolnych miejsc jest jeszcze sporo w przedziale 1-1000 :)
-To serve and protect-
MACIERZ
____
____
Posty: 154
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Edytor symboli

Post autor: MACIERZ »

No niestety program cgeo potrafi denerwować. Udało mi się w końcu (nawet nie pamiętam jak) po długiej gimnastyce zrobić w edytorze symbol pnia drzewa poprzez modyfikację istniejącego SUSM06-słup kratowy [560]. Zadowolony z siebie poumieszczałem nowy symbol na tworzonej mapie. No i po ostatniej aktualizacji programu okazuje się, że zamiast pni na mapie mam słupy kratowe. Czy naprawdę tak trudno opracować edytor symboli, który by był bardziej przejrzysty a przede wszystkim zapis nowych symboli umieszczany był w konkretnym katalogu. Byłaby wręcz przydatna funkcja modyfikacji symbolu poprzez jego edycję i zapis bezpośrednio z okna mapy.
MM
Asia T.
Team
Team
Posty: 635
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Edytor symboli

Post autor: Asia T. »

Dzień dobry,
jeśli po aktualizacji podmieniły się Panu pliki proszę odnaleźć w katalogu C-GEO/bin pliki jak na załączonym screenie i usunąć te bez rozszerzenia (nowe) zaś tym, które mają rozszerzenie .bkup usunąć ręcznie to rozszerzenie po kropce.
Po uruchomieniu programu powinien mieć Pan już swoje pliki sprzed aktualizacji.
Załączniki
symbole.PNG
symbole.PNG (28.9 KiB) Przejrzano 6483 razy
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Edytor symboli

Post autor: Wojtek P. »

Szkoda że nie skontaktował się Pan z nami telefonicznie. Pewne problemy trudniej rozwiązać poprzez forum. Mamy także możliwość połączenia się poprzez zdalny pulpit . Byłoby szybciej i bez nerwów...
-To serve and protect-
MACIERZ
____
____
Posty: 154
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Edytor symboli

Post autor: MACIERZ »

Dziękuję za paradę, symbole wróciły.
Mimo wszystko byłoby dobrze gdyby temat symboli był lepiej dopracowany.
MM
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Edytor symboli

Post autor: Wojtek P. »

Niestety są ważniejsze sprawy, a definicje symboli nie robi się codziennie. Jak to jest dla Pana problem proszę wysłać mi na serwis te symbole to je zdefiniuję (jezeli nie jest tego za dużo ;)
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 454
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Edytor symboli

Post autor: piotr j. »

Dzień Dobry.
Czy do edytora symboli można wprowadzić opcję ukrywania grubości linii. W obecnej formie te linie są dosyć grube, i ciężko jest czasami utrafić w żądane miejsce (np przecięcia łuków). Jak taki symbol wyświetlił mi się na mapie to efekt nie był taki, jaki oczekiwałem :D
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Edytor symboli

Post autor: Wojtek P. »

Można pod prawym klawiszem myszy zmienić skalę . Może to coś pomoże
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (8.11 KiB) Przejrzano 6256 razy
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 454
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Edytor symboli

Post autor: piotr j. »

No właśnie nie pomaga. Wraz ze zmianą skali rysunku, grubość linii też się przeskalowuje (staje się grubsza).
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 454
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Edytor symboli

Post autor: piotr j. »

Dzień Dobry.
Czy można dodać opcję przesuwania obrazu w oknie rysowania. Chodzi o to, że przy większych symbolach, w dużym powiększeniu nie widać ich w całości. Trzeba zmniejszać skalę, co wiąże się z mniejszą dokładnością.
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Edytor symboli

Post autor: Wojtek P. »

Odnośnie tej grubości to jak informatyk znajdzie czas to doda taka funkcję. Odnośnie przesuwania to można okno powiększyć. Można także zmienić punkt wstawienia (powiedzmy że na roboczo) i kliknąć strzałeczkami w prawo i w lewo (czyli na kolejny symbol a potem powrót). Trzeba oczywiście pamiętać by ponownie zmienić punkt wstawienia przed zapisaniem symbolu.
Edytor symboli był robiony lata temu ;)
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 454
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Edytor symboli

Post autor: piotr j. »

Tworzę symbole na wolnych numerach, a później się okazuje, że same zmieniają się już istniejące symbole (1, 2 - punkty graniczne). Symbol 1 już wcześniej zauważyłem, że co chwilę wygląda inaczej, teraz zauważyłem, że także 2 się zmieniła. Samoistnie podstawiają się fragmenty symboli, które tworzę na wolnych numerach.
Załączniki
1.png
1.png (49.87 KiB) Przejrzano 6142 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Edytor symboli

Post autor: Wojtek P. »

Numery 1 i 2 na pewno nie są wolne w esytorze symboli. Proponuję bezpośredni kontakt poprzez zdalny pulpit. Będzie szybciej rozwiązać problem
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 454
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Edytor symboli

Post autor: piotr j. »

Wiem że nie są wolne, bo to symbole punktów granicznych. Ja działałem na tych wolnych. Problem występuje, kiedy otwarte mam dwa okna edytora, i kopiuje symbole między nimi. Wtedy następuje zmiana symboli.
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 937
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Edytor symboli

Post autor: Wojtek P. »

Faktycznie coś jest nie tak z kopiowaniem. Wysłałem problem do informatyka. W załączniku jeżeli trzeba aktualny zestaw . Wystarczy rozpakować i podmienić w katalogu BIN
Załączniki
SR_.zip
(56.97 KiB) Pobrany 79 razy
-To serve and protect-
marcinn
VIP
VIP
Posty: 1023
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Edytor symboli

Post autor: marcinn »

można w edytorze symboli dodać rysowanie prostokątem? Fajnie jakby można było scrollem też skalować to okno w celu łatwiejszego rysowania małych czy dużych symboli. I przydatna byłaby funkcja precyzyjnego poruszania się po polu za pomocą strzałek- czasami myszką trudno trafić i wtedy strzałkami na klawiaturze można byłoby precyzyjnie się poruszać- o wartość zgodną z zadeklarowaną dokładnością (ustawioną pod PPM obok okna ze współrzędnymi)
ODPOWIEDZ