Projektowanie tras - punkty kontrolowane

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Projektowanie tras - punkty kontrolowane

Post autor: kouczan » wtorek, 25 lipca 2017, 10:18

Mam pytanie związane zakładką punkty kontrolowane w Projektowaniu tras. Jeżeli mam przesuniętą niweletę w stosunku do osi drogi i wpisuje to przesunięcie do odpowiedniej zakładki, to program rzędne teoretyczne gdy zadamy spadki liczy od osi drogi czy od tej przesuniętej niwelet? Mam sytuację jak poniżej i zastanawiam się czy ja coś źle wpisuje czy program źle liczy, bo H teoretyczna na bliźniaczych punktach przekroju jest taka sama a powinna być różna z uwzględnieniem spadku.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (35.75 KiB) Przejrzano 816 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2264
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Projektowanie tras - punkty kontrolowane

Post autor: grzes » wtorek, 25 lipca 2017, 15:16

ja juz nie bardzo pamietam o co tam chodzilo ale wydaje mi sie ze tam trzeba kazda krawedz oddzielnie kontolowac (11.80 dla pierwsze i dla drugiej 9.40 - o ile takie bylo).
Ale pewny tego nie jestem - moze ktos podpowie cos lepiej.
pozdrawiam
grzes

kouczan
____
____
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 31 października 2010, 13:36

Re: Projektowanie tras - punkty kontrolowane

Post autor: kouczan » czwartek, 14 września 2017, 19:31

No zdecydowanie coś z tym jest nie tak. Czy byłaby opcja poprawienia działania tej zakładki tak aby jeżeli wpisujemy przesunięcie niwelety to zadane spadki były liczone od tego przesunięcia a nie od osi drogi (chyba że tak ma to działać)?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5947
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Projektowanie tras - punkty kontrolowane

Post autor: Jurek B. » piątek, 15 września 2017, 07:55

Ta zakładka nie ma nic wspólnego z parametrami niwelety w zadaniu. Wszystkie dane potrzebne do przeprowadzenia kontroli wprowadza się tu, a więc w górnej tabelce i w stosunku do jej danych wyliczane są wartości kontrolne danych z niższej tabelki. Tak to zostało zaprojektowane więc nic więcej się tu nie da zmienić.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ