Aktualizacja 8.10.10.17

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
pabik1
_____
_____
Posty: 308
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: pabik1 » wtorek, 17 października 2017, 21:47

W obecnej wersji 8.10.10.17 oraz wczorajszej testowej nie działa mapa w tle załadowana z pliku w formacie SHP, SWDE.

W wersji wrześniowej działa bez problemu
Załączniki
1.jpeg
1.jpeg (22.92 KiB) Przejrzano 2369 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: Jurek B. » wtorek, 17 października 2017, 22:06

Ok, faktycznie i u mnie ten błąd jest - sprawdzimy i zapewne jutro się to wyjaśni.
Pozdrawiam Jurek B.

tomal7
_
_
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 22 kwietnia 2016, 08:45

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: tomal7 » wtorek, 17 października 2017, 23:39

Dobry wieczór.
Mnie również dopadł podobny problem podczas pracy z mapą obiektową.
Komunikat:
Table does not exist.
File or directory does not exist.
File: D:\C-GEO\projekty\020807_2_0028\EBIL.MAP\21.DB.

I rzeczywiście tego pliku brakuje w każdym z katalogów w których mam mapę obiektową.

Problem ten ujawnia się podczas próby podłączenia mapy w tle.

Proszę o informację gdy uda się usunąć problem.

Tomasz Olszewski

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 307
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: piotr j. » środa, 18 października 2017, 07:58

W trakcie założenia projektu, przy użyciu szablonu (w moim wypadku geoinfo) pojawia się komunikat
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (8.46 KiB) Przejrzano 2328 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: Jurek B. » środa, 18 października 2017, 09:50

piotr j. pisze:W trakcie założenia projektu, przy użyciu szablonu (w moim wypadku geoinfo) pojawia się komunikat
Być może nie uruchomił Pan programu po aktualizacji jako administrator co jest wymagane, jeśli to nie ten powód, to lepiej do nas zadzwonić, pomożemy online
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: Jurek B. » środa, 18 października 2017, 09:51

tomal7 pisze:Dobry wieczór.
Mnie również dopadł podobny problem podczas pracy z mapą obiektową.
Komunikat:
Table does not exist.
File or directory does not exist.
File: D:\C-GEO\projekty\020807_2_0028\EBIL.MAP\21.DB.

I rzeczywiście tego pliku brakuje w każdym z katalogów w których mam mapę obiektową.

Problem ten ujawnia się podczas próby podłączenia mapy w tle.

Proszę o informację gdy uda się usunąć problem.

Tomasz Olszewski
W wersji testowej jest już to poprawione, można też pobrać ponownie aktualizację i zainstalować - też jest już poprawiony
Pozdrawiam Jurek B.

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: MACIERZ » środa, 18 października 2017, 16:11

Zrobiłem dzisiaj rano aktualizację i właśnie przed chwilą rozsypał się projekt. Podczas całodniowej pracy w tabeli z projektem podziału pojawił się na końcu kilka razy komunikat błędu i program się zawiesił. Po restarcie przy próbie otwarcia tabeli cgeo przestaje reagować. NIe mam pojęcia co robić dalej.
MM

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: MACIERZ » środa, 18 października 2017, 16:16

Po naprawie bazy tabela się w końcu otworzyła ale w trakcie pracy pojawia się co chwilę komunikat błędu.
MM

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: WueM » środa, 18 października 2017, 22:48

Witam
W opisie aktualizacji, w rozdziale "C-GEO", w szóstej pozycji jest napisane o zastępowaniu pomierzonej osi obrysem przewodu o przekroju większym od 750 mm. Z tego co pamiętam, to przekrój ten, według "rozporządzenia", zmniejszono i wynosi obecnie 500 mm.
Pozdrawiam
Witek M.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 października 2017, 00:45

MACIERZ pisze:Po naprawie bazy tabela się w końcu otworzyła ale w trakcie pracy pojawia się co chwilę komunikat błędu.
MM
A zrobił Pan to co opisałem wcześniej - czyli pobrał ponownie aktualizację po godz. 10 w poniedziałek?
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6070
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: Jurek B. » czwartek, 19 października 2017, 00:50

WueM pisze:Witam
W opisie aktualizacji, w rozdziale "C-GEO", w szóstej pozycji jest napisane o zastępowaniu pomierzonej osi obrysem przewodu o przekroju większym od 750 mm. Z tego co pamiętam, to przekrój ten, według "rozporządzenia", zmniejszono i wynosi obecnie 500 mm.
Pozdrawiam
Witek M.
Tu jest odpowiednia informacja - np. dla przewodów ciepłowniczych:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (67.13 KiB) Przejrzano 2172 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1138
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: MarekOtt » czwartek, 19 października 2017, 08:35

Coś ogólnie jest nie tak po zainstalowaniu aktualizacji, dziś rano pobranej.

Tabele z wcześniej wczytanym SWDE się sypią, pojawiają się liczne błędy (każdy inny). Pomaga czasami naprawa bazy.

To kilka błędów. Ogólnie jest masakra :(.
Załączniki
3.JPG
3.JPG (25.31 KiB) Przejrzano 2140 razy
2.JPG
2.JPG (24.64 KiB) Przejrzano 2140 razy
1.JPG
1.JPG (25.62 KiB) Przejrzano 2140 razy

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 797
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 19 października 2017, 09:22

Jak jest jeden błąd to kolejne nie ma ją znaczenia. Proszę o kontakt na serwis to połączymy się online i namierzymy problem
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1138
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: MarekOtt » czwartek, 19 października 2017, 09:41

Wojtek P. pisze:Jak jest jeden błąd to kolejne nie ma ją znaczenia. Proszę o kontakt na serwis to połączymy się online i namierzymy problem
OK jak tylko problem się znowu pojawi dam znać.

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: MACIERZ » czwartek, 19 października 2017, 10:04

Pobrałem ponownie aktualizację i wygląda na to, że jest lepiej.
MM

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: WueM » czwartek, 19 października 2017, 15:17

Witam
Jeszcze w sprawie wymiaru przekroju mierzonych urządzeń:

Rozporządzenie MSWiA z 09.11.2011r w sprawie standardów technicznych wykonywania geodezyjnych pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych... (Dz.U. z 2011 r. Nr 263, poz. 1572), Rozdział 4, par. 31, pkt 3:
Przy geodezyjnym pomiarze sytuacyjnym dotyczącym:
1) elementów naziemnych sieci uzbrojenia terenu, których wymiary podłużne i poprzeczne są mniejsze niż 0,50 m, pomiarowi podlega środek ciężkości tego elementu;
2) przewodów sieci uzbrojenia terenu oraz kanałów zbiorczych tych sieci o średnicy przekroju lub wymiarach podłużnych i poprzecznych przekroju mniejszych niż 0,50 m pomiarowi podlega oś przewodu lub kanału.

Wynika z tego, że wszystko, co jest większe lub równe 50 cm mierzymy po obrysie. Tego trzymają się ośrodki i tego się nie przeskoczy (przynajmniej u nas).

Pozdrawiam
Witek M.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2692
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: FaFaL » piątek, 20 października 2017, 07:55

WueM pisze:Witam
Jeszcze w sprawie wymiaru przekroju mierzonych urządzeń:

Rozporządzenie MSWiA z 09.11.2011r w sprawie standardów technicznych wykonywania geodezyjnych pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych... (Dz.U. z 2011 r. Nr 263, poz. 1572), Rozdział 4, par. 31, pkt 3:
Przy geodezyjnym pomiarze sytuacyjnym dotyczącym:
1) elementów naziemnych sieci uzbrojenia terenu, których wymiary podłużne i poprzeczne są mniejsze niż 0,50 m, pomiarowi podlega środek ciężkości tego elementu;
2) przewodów sieci uzbrojenia terenu oraz kanałów zbiorczych tych sieci o średnicy przekroju lub wymiarach podłużnych i poprzecznych przekroju mniejszych niż 0,50 m pomiarowi podlega oś przewodu lub kanału.

Wynika z tego, że wszystko, co jest większe lub równe 50 cm mierzymy po obrysie. Tego trzymają się ośrodki i tego się nie przeskoczy (przynajmniej u nas).

Pozdrawiam
Witek M.
Pomiar to co innego niż reprezentacja kartograficzna na mapie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1138
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: MarekOtt » czwartek, 26 października 2017, 07:50

Brawa dla programistów za dodanie punktu środkowego symbolu, przy jego przesuwaniu :) Bardzo pomocne. dziękujemy
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (41.21 KiB) Przejrzano 1887 razy

geo_marcin
_
_
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 27 października 2017, 11:08
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: geo_marcin » piątek, 27 października 2017, 13:23

Coś się popsuło w symbolach. Przy skali 1:2000 nie ma drzew liściastych przy 1:1000 i 1:500 jest ok reszty symboli nie sprawdzałem

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 307
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: piotr j. » piątek, 27 października 2017, 13:37

Wg RMAiC z dnia 2 listopada 2015r w sprawie bazy danych obiektów topograficznych oraz mapy zasadniczej (Dz.U. 2015, poz. 2028) drzewa występują tylko w skalach 1:500 i 1:1000.
Pozdrawiam.
piotr j.

geo_marcin
_
_
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 27 października 2017, 11:08
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: geo_marcin » piątek, 27 października 2017, 13:47

Może i tak, dam numer do projektanta i proszę mu powiedzieć że tych drzew tam nie ma :0
Mapa do celów projektowych powinna zawierać elementy potrzebne dla projektanta a poza tym w ośrodku mają 1000

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 307
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: piotr j. » piątek, 27 października 2017, 14:08

Najlepiej będzie wstawić własny symbol na mapę (morze być oryginalny symbol drzewa), wykonać legendę, i umieścić ją na mapie. Żaden program działający zgodnie z przepisami nie będzie posiadał takiego symbolu dla skali 1:2000.
W c-geo w razie czego można stworzyć własny symbol pod nowym numerem, lub z edytować istniejący (trzeba się liczyć z tym, że po aktualizacji programu Pana symbolika zniknie). Najlepiej skopiować pliki z symbolami do innego katalogu, aby zachowały się na przyszłość.

może to Panu pomoże
http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... or_symboli
viewtopic.php?f=507&t=11162&p=33466&hil ... oli#p33466

http://softline.geo.pl/index.php/aktualizacje
8.10.06.19 z dn. 2017-06-19
w edytorze symboli dodano możliwość kopiowania symboli z jednego okna edytora symboli do drugiego, ...
wystarczy przeciągnąć symbol w edytorze na pole z daną skalą.
Pozdrawiam.
piotr j.

geo_marcin
_
_
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 27 października 2017, 11:08
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: geo_marcin » piątek, 27 października 2017, 14:38

W K1 też nie wstawia. Nie można zrobić jakiegoś okna wyboru. Ttworzenie symboli które są używane w programie to tak jakbym używał rapidografu i szablonu.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 307
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: piotr j. » piątek, 27 października 2017, 15:02

Wszystkie zestawy kodów korzystają z jednego pliku symboli. Nie będzie go w żadnym zestawie.
Najlepiej, tak jak pisałem wyżej, stworzyć sobie ten symbol samemu w c-geo, a następnie wstawić go na mapę.
Ttworzenie symboli które są używane w programie to tak jakbym używał rapidografu i szablonu.
Wystarczy symbol z okna 1:1000 uchwycić i przenieść do okna 1:2000, zapisać plik i gotowe. Oczywiście symbol będzie posiadał wszystkie cechy dla skali 1:1000. Drzewa w edytorze mają nr 39, 40. Obejdzie się chyba bez rapidografu :).
(trzeba się liczyć z tym, że po aktualizacji programu Pana symbolika zniknie)
Pozdrawiam.
piotr j.

geo_marcin
_
_
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 27 października 2017, 11:08
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.10.10.17

Post autor: geo_marcin » piątek, 27 października 2017, 15:15

Dzięki

ODPOWIEDZ