W czym problem ...?

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

W czym problem ...?

Post autor: Zibi123 » wtorek, 30 stycznia 2018, 11:55

Ostatnimi czasie zacząłem sprawdzać :( obliczenia wykonane przez program. I co znalazłem...
Że suma czołówek np. dla projektu podziału na daje czołówki wyliczonej z końcowych punktów, ale...
Proszę przyjrzeć się co znalazłem nowego. Współrzędne te same, a czołówka się różni. Pomyślałem, czy wszystkie obliczenia są wykonane prawidłowo? O dziwo obwód działki też został obliczony z sumy czołówek obliczonych i jest z błędem. Drugie obliczenie powierzchni wykazało dla tego boku miarę 33,84m. Ale szkic działki zawiera miarę 33,91m i został wygenerowany przez program. Dlatego nie wiem jak to się stało, że za pierwszym razem program wygenerował. długość 33,91m. Zaznaczam, że niczego nie zmieniałem na wydruku a jedynie sprawdziłem czołówki na szkicu który wykonywałem w innym projekcie (na zasadzie eksportu do innego projektu) i wygenerowanego raportu...
Załączniki
rys1.jpeg
rys1.jpeg (80.71 KiB) Przejrzano 1147 razy
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: W czym problem ...?

Post autor: FaFaL » wtorek, 30 stycznia 2018, 12:18

Pewnie ma Pan w opcjach programu zaznaczone "Redukcje odwzorowawcze i npm przy obliczaniu dlugości ze współrzędnych"
Funkcja obliczenia na mapie wtedy podaje odległość ze współrzędnych skorygowaną na te wszystkie parametry tak aby wyszła odległość jaką mamy otrzymać na gruncie a nie na powierzchni elipsoidy. Funkcja wstawiania czołówek i raport pewnie liczą odległości ze współrzędnych (bez tych poprawek) i dlatego ta różnica.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: W czym problem ...?

Post autor: Zibi123 » wtorek, 30 stycznia 2018, 13:26

Wszystko jasne, ale to nie to... :D to co znalazłem to jest tylko w jednej działce. Działka sąsiednia jest liczona prawidłowo (przynajmniej we wszystkich obliczeniach jest to samo). I dlaczego pozostałe czołówki są OK. Licząc tą samą działke po raz drugi, wygląda na to, że już wszystko jest OK. Nie zmieniałem żadnych parametrów dot. redukcji n.p.m. A byłbym zapomniał poprawić wydruk w operacie i zaraz pani w Ośrodku ... "do poprawki bo coś jest nie tak..." :lol:
Pozdrawiam
Zibi

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: W czym problem ...?

Post autor: Zibi123 » czwartek, 1 lutego 2018, 10:47

Co jakiś czas pojawia się u mnie takie coś a właściwie brak tego czegoś. W funkcji "Cofnij" lub "Ponów" brak jest opisu czego dotyczy ... jak na załączonym rysunku. Owszem wiem co ostatnio robiłem i wiem z czym to się wiąże, ale ... Czy to występuje tylko u mnie?
Załączniki
r1.jpeg
r1.jpeg (12.66 KiB) Przejrzano 1018 razy
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: W czym problem ...?

Post autor: Jurek B. » czwartek, 1 lutego 2018, 11:10

Zapewne jest to informacja o operacji w programie wykonanej przez użytkownika, która nie ma nadanej przez programistę nazwy tak jak inne operacje jak np. Zmiany w warstwie, Usuń, itp.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ