Ten sam punkt...

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Ten sam punkt...

Post autor: Zibi123 » piątek, 22 czerwca 2018, 14:27

W terenie pomierzyłem punkt nr 2 o współrzędnych X,Y. Nowemu punktowi (punkt nr 2 chciałem "skopiować" i nadać nowy numer) nr 12-6766 nadałem te same współrzędne w następujący sposób. Podwójne kliknięcie na punkcie w punkt 2 pojawia się możliwość edycji. W okienku "Położenie X" skopiowałem wartość X (Ctrl-C). Tą wartość wstawiłem do okienka "Położenie X" dla punktu 12-6766. To samo zrobiłem dla "Położenie Y". I teraz niby punkty takie same (posiadają te same współrzędne) a odległość pomiędzy nimi wynosi 0,01m (jak na załączonym obrazku). Co tu jest nie tak??? Czy ktoś się spotkał z taką sytuacją? W takim razie i czołówki na sąsiednie punkty też będą różne. A chciałem punktowi pomierzonemu nadać nowy numer i przyjąć go jako punkt graniczny. Czy jest inna możliwość? Zaznaczam, że kopiowanie punktu w tabeli do pamięci Windows wstawia nowy punkt z tymi samymi współrzędnymi w miejsu punktu 12-6766.

Pozdrawiam
Zibi
Załączniki
1r.jpeg
1r.jpeg (13.54 KiB) Przejrzano 1103 razy
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Ten sam punkt...

Post autor: FaFaL » piątek, 22 czerwca 2018, 14:54

Sprawa jest prosta, chodzi o zaokrąglanie współrzędnych, w robotach do ODGiK powinno być zawsze włączone. W celu zrobienia kopi punktu to albo w oknie edycji albo pod prawym klikiem jest opcja zrobienia kopii
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Ten sam punkt...

Post autor: Zibi123 » poniedziałek, 25 czerwca 2018, 10:34

Tak się składa, że ta kopia punktu pod prawym klawiszem myszki u mnie chyba nie działa. Co prawda wyskakuje okno opisane jako "Tworzenie kopii punktu" ale punkt nie jest zapisywany do tabeli. Chyba, że coś robię nie tak...
Pozdrawiam
Zibi

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Ten sam punkt...

Post autor: Zibi123 » piątek, 29 czerwca 2018, 10:24

Znalazłem jeszcze coś... Na warstwie budynki w edytorze obiektu wykonałem "zapisz obiekt". Przed zapisem linie obiektu były dowiązane do punktu 253. Po wykonaniu zapisu wsystkie narożniki obiektu "uciekły" od punktów. Czy to jest również normalne? Odległość narożnika od punktu bliska 0,01m. Jaki parametr powinienem zmienić w opcjach aby na rysunku w powiększeniu wiązanie obiektu było w punkcie... Zaznaczam, że po zapisaniu obiektu to linie się przesunęły a nie punkt.
Załączniki
r4.jpeg
r4.jpeg (90.59 KiB) Przejrzano 963 razy
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Ten sam punkt...

Post autor: Jurek B. » piątek, 29 czerwca 2018, 10:27

Możliwe że jest na więcej punktów o tych samych numerach, ale więcej można pomóc przy kontakcie bezpośrednim z naszym serwisem.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ