WMS prośba o poradę

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
tomasw
__
__
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 18 sierpnia 2016, 11:31

WMS prośba o poradę

Post autor: tomasw » piątek, 5 kwietnia 2019, 23:21

Proszę o poradę,w jaki sposób pobrać na mapę granicę powiatów, chodzi mi o powiaty lubliniecki, miasta Częstochowa i Myszkowski.
Czy jest w cgeo w cgeo wogóle taka możliwość.

Czy granice gmin też można pobrać?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2663
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WMS prośba o poradę

Post autor: FaFaL » sobota, 6 kwietnia 2019, 15:57

Pozdrawiam Rafał Kocierz

tomasw
__
__
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 18 sierpnia 2016, 11:31

Re: WMS prośba o poradę

Post autor: tomasw » sobota, 6 kwietnia 2019, 18:53

Dziękuję, tylko że jest mały problem, ponieważ jak podczytuje to w wersji shp to podczytuje się tylko rysunek powiatów nie w układzie 2000.
Natomiast wersja gml jest mielona od godziny przez mój komputer i nie chce się pod czytać.
Czy nie można tego zrobić jakoś tymi usługami WMS? Tak żeby wybiórczo można określić powiat i tylko jego granice wczytać w układzie 2000.
Te pliki ze strony gugik zawierają wszystkie powiaty a to przerasta chyba możliwości pod czytania.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2663
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WMS prośba o poradę

Post autor: FaFaL » sobota, 6 kwietnia 2019, 19:19

Po wczytaniu shp przez funkcje GIS proponuje wyciąć tylko swój obszar, dokonać transformacji do układu 2000 i dopiero wtedy wczytać na mapę.
Co do WMS to trzeba by poszukać takiego z Państwowym Rejestrem Granic
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2663
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: WMS prośba o poradę

Post autor: FaFaL » sobota, 6 kwietnia 2019, 19:20

Państwowy Rejestr Granic - jednostki terytorialne
http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
Pozdrawiam Rafał Kocierz

tomasw
__
__
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 18 sierpnia 2016, 11:31

Re: WMS prośba o poradę

Post autor: tomasw » sobota, 6 kwietnia 2019, 19:27

tylko że podczytywany shp nie jest w żadnym układzie, jest zupełnie oderwany od jakiegokolwiek układu i skali

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5947
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: WMS prośba o poradę

Post autor: Jurek B. » sobota, 6 kwietnia 2019, 19:32

Zawsze jest jakiś układ - w tym wypadku zapewne 1992 - wystarczy wtedy przetransformować mapę do 2000.
Pozdrawiam Jurek B.

tomasw
__
__
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 18 sierpnia 2016, 11:31

Re: WMS prośba o poradę

Post autor: tomasw » sobota, 6 kwietnia 2019, 19:33

udało się , dzieki za pomoc

tomasw
__
__
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 18 sierpnia 2016, 11:31

Re: WMS prośba o poradę

Post autor: tomasw » sobota, 6 kwietnia 2019, 19:34

to był układ geograficzny ale do 2 miejsca po przecinku, wiec zmyliły mnie te liczby,

ODPOWIEDZ