Strona 1 z 1

Import z EwMap

: poniedziałek, 6 maja 2019, 08:01
autor: viadro
Witam,
Gdy importuje obiekty wygenerowane z EwMapy (plik eob z załączenia) to CGeo nie importuje mi warstw na utworzone według szablonu (nowa-ewmapa) tylko tworzy nowe warstwy, które zawsze muszę poprawiać.
Mógł by ktoś sprawdzić czy się dobrze importują czy ja coś źle robię.
Ja robię to tak:
1. Zakładam nowy projekt i Tabelę z szblonem nowa-ewmapa.sz
2. Plik/Import/EwMapa plik Eob.

Re: Import z EwMap

: poniedziałek, 6 maja 2019, 09:22
autor: Jurek B.
Witam, niestety w Ewmapie warstwy mogą się nazywać dowolnie, nie ma tam jednego obowiązującego szablonu. Dodatkowo każdy kto przekazuje dane do PODGiK w formacie Ewmapy, może utworzyć własne nazwy warstw i te są potem rejestrowanie w zasobie i przekazywane dalej. Dlatego u Pana plik EOB zawiera warstwy inne niż w szablonie.
Najlepiej zamawiać dane w GML zgodnym z przepisami - wtedy otrzyma Pan zawsze jednolite dane.

Re: Import z EwMap

: poniedziałek, 6 maja 2019, 09:52
autor: viadro
Dziękuje za odpowiedź
Jest mała różnica w nazwie warstw. W warstwach z podgik jest dodana litera L, np.:
KTOK_L_4 warstwa z podgik.
KTOK_4 warstwa w szablonie Cgeo.
A czy jest możliwość dodania (lub edytowania) szablonu warstw dla EwMapy z tą literką L (dla warstw na której są linie jest literka L natomiast warstwy z tekstami jest literka T)?

Re: Import z EwMap

: poniedziałek, 6 maja 2019, 10:26
autor: Jurek B.
Tak, może Pan zmodyfikować nazwy warstw np. w Legendzie, zapisać szablon najlepiej pod własną nazwą i z niego korzystać w przyszłości - zapis jest w menu Mapa-Zapisz szablon.

Re: Import z EwMap

: poniedziałek, 6 maja 2019, 15:09
autor: viadro
Dziękuje Panie Jurku właśnie o to mi chodziło.
To spróbuję stworzyć sobie szablon pod pliki z podgik z ewmap.

Re: Import z EwMap

: wtorek, 4 czerwca 2019, 09:48
autor: martak
Witam,
u mnie problem z plikami wygenerowanymi z EwMapy (pliki eob) występuje już na etapie importu. Tworzyłam wiele tabel z różnymi szablonami typu: "nowa-ewmapa.sz; szablon_eob; szablon_eob_z_mapa_zas itd" niestety za każdym razem po rozpoczęciu importu (poprzez import --> EwMapa plik Eob), program przez pare minut zacina się po czym wyskakujue błąd, po ponownym uruchomieniu programu w tabeli znajdują się obiekty, ale niestety nie wszystkie. Plik odpalany w EwMapie wyświetla wszystkie elementy. W czym tkwi problem?

Re: Import z EwMap

: wtorek, 4 czerwca 2019, 10:35
autor: trazja
martak pisze:
wtorek, 4 czerwca 2019, 09:48
Witam,
u mnie problem z plikami wygenerowanymi z EwMapy (pliki eob) występuje już na etapie importu. Tworzyłam wiele tabel z różnymi szablonami typu: "nowa-ewmapa.sz; szablon_eob; szablon_eob_z_mapa_zas itd" niestety za każdym razem po rozpoczęciu importu (poprzez import --> EwMapa plik Eob), program przez pare minut zacina się po czym wyskakujue błąd, po ponownym uruchomieniu programu w tabeli znajdują się obiekty, ale niestety nie wszystkie. Plik odpalany w EwMapie wyświetla wszystkie elementy. W czym tkwi problem?
Witam, może się okazać, że plik eob jest jeszcze spakowaną bazą - trzeba by spróbować zmienić mu rozszerzenie z .eob na .zip i wypakować zawartość, i dopiero te pliki zaimportować. W razie czego proszę podesłać pliki, z którymi jest problem na at@xgeo.pl