Wyświetlanie linii w dxf

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: marioo » środa, 3 lipca 2019, 14:51

Po eksporcie mapy do dxf , projektant zgłosił mi błędne wyświetlanie lini granicy (zamiast ciągłej jest przerywana) i faktycznie po sprawdzeniu przeze mnie w DWGTrueView tak jest.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (73.09 KiB) Przejrzano 1476 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: Jurek B. » środa, 3 lipca 2019, 15:01

A wykonał Pan regenerację rysunku? albo czy zmienił styl wizualizacji? ACAD często nie pokazuje prawdziwych stylów linii bez regeneracji rysunku.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: marioo » środa, 3 lipca 2019, 16:09

Nie jestem specjalistą w Autocadzie, może coś nie tak robię, ale właśnie po regeneracji mam taki efekt przerywanej linii. Przesyłam DXF na serwis do sprawdzenia, proszę zobaczyć jak jest.

Projektant pracuje na Autocad 2013 i też taki defekt zaobserwował.
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: marioo » piątek, 5 lipca 2019, 09:31

Odkryłem że jeżeli granice mam na warstwie ustawionej jako działki to po eksporcie do dxf linie są przerywane, jak zmieniłem tą warstwę na inna to problem znikł. Czy uda się poprawić to tak, żeby działało poprawnie bez konieczności zmiany typu warstwy?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 lipca 2019, 09:40

marioo pisze:
piątek, 5 lipca 2019, 09:31
Odkryłem że jeżeli granice mam na warstwie ustawionej jako działki to po eksporcie do dxf linie są przerywane, jak zmieniłem tą warstwę na inna to problem znikł. Czy uda się poprawić to tak, żeby działało poprawnie bez konieczności zmiany typu warstwy?
To chyba jednak co innego, bo sprawdziłem na swojej mapie i nie mam takiego efektu jaki Pan opisuje - z tego co wiem, kolega z serwisu prosił Pana o przesłanie kopii tego projektu - wtedy moglibyśmy podać przyczynę.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (51.04 KiB) Przejrzano 1242 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: marioo » piątek, 5 lipca 2019, 09:56

Chodzi o wyświetlanie w AUtocadzie po eksporcie takiej mapy do dxf. Jak zrobię eksport i granice są na warstwie ustawionej jako działki, to linie w autocadzie są przerywane, jak granice są na warstwie typu innego to w dxfie jest ok. Nie dostałem żadnego maila, zaraz wyślę kopię projektu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 lipca 2019, 10:23

Ok, rozumiem, ale właśnie to pokazałem na swoim zrzucie - po lewej jest widok w ACAD tego co z C-GEO zostało wysłane - czyli działka - z warstwy w typie Działki.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: marioo » piątek, 5 lipca 2019, 10:29

Proszę sprawdzić projekt, wcześniej wysłałem dxf. W innym projekcie jest już ok, być może to jakiś błąd występujący tylko tu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 lipca 2019, 10:50

Obiekty, które ma Pan umieszczone na warstwie, której nadał Pan status "Działki" nie spełniają kryteriów działki - nie są to obiekty powierzchniowe, nie posiadają odpowiedniej dla działek bazy danych, są to jedynie luźne wektory.
Nie ma sensu w tym przypadku nadawać dla tej warstwy typu Działki, bo wówczas np. po eksporcie do DXF program nie może nadać wektorom właściwego dla działek stylu linii.
Jeśli dane, którymi Pan dysponuje nie zawierają poprawnych geometrycznie działek, to wystarczy dla warstwy ustalić typ linii taki jak dla działek i wtedy eksport do DXF będzie poprawny.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: marioo » piątek, 5 lipca 2019, 11:44

Ta warstwa powstała z importu prawidłowych działek z ewmapy, które później zostały przycięte do zakresu - stąd te luźne wektory. Niestety przy tworzeniu map nie da się uniknąć przycinania ich do zakresu. Wg mnie to nie powinno mieć znaczenia na prawidłowy eksport linii do dxf, bo taki luźny wektor to też linia granicy która powinna eksportować się prawidłowo. Czy da się to poprawić tak, żeby mieć pewność, że po eksporcie wszystko będzie ok?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6034
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wyświetlanie linii w dxf

Post autor: Jurek B. » piątek, 5 lipca 2019, 12:30

W C-GEO przycinanie do zakresu można robić na dwa sposoby: jeden z nich zachowuje geometrię powierzchniową ciętych obiektów, a drugi zamienia przycięte obiekty powierzchniowe na łamane.
Tą drugą metodę dodaliśmy na specjalne życzenie użytkowników, mimo naszych ostrzeżeń, że może to powodować problemy z geometrią.
Pan zastosował właśnie to przycinanie niszczące strukturę powierzchniową obiektów.
Jeśli decyduje się Pan na taki sposób przycinania - proszę także zmienić typ warstwy z "Działki" na "Inny".
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ