Moduł GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Moduł GML

Post autor: MACIERZ » środa, 10 lipca 2019, 20:57

Czy po zakupie tego modułu otrzymam również jakiś plik pomocy czy inne wsparcie aby bezproblemowo przekazywać pliki do ośrodków z TurboEwidem ? Miałem już kiedyś okazję robić mapę w gml i pamiętam były jakieś problemy (błędy) z przekazaniem do odgik. :(

trazja
Team
Team
Posty: 419
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Moduł GML

Post autor: trazja » czwartek, 11 lipca 2019, 09:15

Dzień dobry,
wsparcie jest dostępne na naszej Wikipedii i na kanale youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... -Qc_ESG_w5
http://softline.geo.pl/wiki/index.php?t ... egoria:GML - do wstępnej nauki pracy z mapą obiektową powinno to wystarczyć.

Jeśli jednak są problemy z przekazaniem plików do ośrodka (a z Turboewidem nie powinno być żadnych kłopotów - wielu wykonawców z powodzeniem oddaje GML'e z C-GEO do Turboewida) to zawsze warto bezpośrednio kontaktować się z naszym serwisem. Wtedy z reguły potrzebujemy pliku GML, który wysłał Pan do Ośrodka, kopii projektu C-GEO oraz raportu błędów z ODGiK, aby pomóc. Możemy się także połączyć zdalnie przez C-GEO i wraz z połączeniem telefonicznym wyjaśnić problem u Pana.

Także na początek jest kilka opcji wsparcia ;) Gdyby to było jednak za mało zawsze jest jeszcze dodatkowa opcja szkoleń zdalnych lub też na miejscu u nas w biurze.

Proszę także pamiętać, że sam moduł GML to czasami za mało - C-GEO musi być aktualne.

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Moduł GML

Post autor: MACIERZ » czwartek, 11 lipca 2019, 19:18

Dzięki za informację. Cgeo aktualizuję od wielu lat, opcja szkolenia w waszym biurze jest dla mnie nierealna (mieszkam w północnej Polsce).
Zauważam jednak, że moje ośrodki preferują kcd i zniechęcają do gmla.
MM

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Moduł GML

Post autor: MACIERZ » czwartek, 11 lipca 2019, 21:04

Wydaje mi się, że te linki do wsparcia to zbyt mała pomoc jakiej oczekuje nowy użytkownik tego modułu. Myślałem o konkretnej instrukcji jak kolejno postępować po otrzymaniu pliku z odgik. Pracuję w cgeo już ponad 20 lat i jakoś dotychczas sobie radziłem. Obecnie program jest na pewno mocno rozwinięty. Jenak nie chciałbym poświęcać teraz zbyt dużo czasu na eksperymenty z nowym modułem. Metoda prób i błędów jest zbyt czasochłonna i dlatego obawiam się, że szybciej opanuję program Turbomap. Być może się mylę.
MM

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Moduł GML

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 15 lipca 2019, 10:17

Wydaje mi się, że te linki do wsparcia to zbyt mała pomoc jakiej oczekuje nowy użytkownik tego modułu. Myślałem o konkretnej instrukcji jak kolejno postępować po otrzymaniu pliku z odgik.
Poniżej podam taki schemat, który raczej jest dość oczywisty - nie wiem czy o to Panu chodziło, reszta jest opisana w naszych materiałach na Wiki i na filmach na YT:

1. PODGiK wydaje GML z obiektami mapy zasadniczej zgodnie z zamówieniem danych przez wykonawcę, np. obiekty BDOT500, GESUT, EGiB, BDSOG, a także obiekty redakcyjne mapy zasadniczej.
2. Wykonawca pracy geodezyjnej importując dane z GML do swojej aplikacji, tworzy roboczą bazę danych.
3. Wykonawca aktualizuje treść roboczej bazy danych w zakresie geometrii i atrybutów obiektów:
- stan przed modyfikacją jest oznaczany w bazie jako archiwalny (otrzymuje atrybut koniecWersjiObiektu równy dacie modyfikacji),
- tworzona jest w bazie danych nowa wersja obiektu (z atrybutem poczatekWersjiObiektu równym dacie modyfikacji)
4. Nieistniejące już obiekty są usuwane z roboczej bazy danych - obiekt usunięty jest oznaczany w bazie jako archiwalny (otrzymuje atrybut KoniecObiekt równy dacie usunięcia).
5. Nowy obiekt otrzymuje atrybut StartObiekt równy dacie utworzenia.
6. Po zakończeniu opracowania, wykonawca zapisuje dane z roboczej bazy danych do pliku GML i przeprowadza kontrolę poprawności danych w GML.
W GML są umieszczone zarówno obiekty nowe, zmodyfikowane (wraz z obiektem w stanie archiwalnym – sprzed modyfikacji z atrybutem koniecWersjiObiektu), jak i usunięte (z atrybutem koniecObiekt).
7. Plik GML jest przekazywany do PODGiK, gdzie wykonywana jest jego kontrola przed zasileniem PZGiK.
8. W przypadku pozytywnego wyniku kontroli pliku, dane z GML wykonawcy są importowane do PZGiK:
- obiekty wcześniej istniejące w bazach PZGiK, zmodyfikowane przez wykonawcę otrzymują status archiwalnych, ich stan aktualny jest zapisywany do bazy PZGiK z pliku GML wykonawcy pracy,
- obiekty usunięte przez wykonawcę pracy otrzymują status obiektów o zakończonym czasie życia,
- obiekty nowe są zapisywane do bazy PZGiK.

Co do czasochłonności, to chyba tylko gdy zakupi Pan TurboMap, opanuje jego działanie i opracowuje w nim większy zakres mapy, będzie Pan mógł ocenić, które oprogramowanie jest wygodniejsze.
Pozdrawiam Jurek B.

MACIERZ
____
____
Posty: 120
Rejestracja: środa, 4 maja 2005, 17:31

Re: Moduł GML

Post autor: MACIERZ » poniedziałek, 15 lipca 2019, 21:53

Panie Jurku dziękuję za przydatne wskazówki. Nie wiem jeszcze na pewno czy tak zrobiony plik w tym schemacie będzie przyjęty w ośrodku. Wiem tylko, że w przypadku przekazywania danych w kcd wymagane są dwa pliki: pierwszy to kartowanie samego nowego pomiaru a drugi to plik wynikowy (taki jak przekazuję zleceniodawcy). Poza tym są sugestie ośrodków by przekazywać w kcd, ponieważ pliki GML wygenerowane w cgeo nie spełniają wymogów.
Być może wynika to z wygodnictwa osób pracujących na TurboEwidzie w starostwach.
MM

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Moduł GML

Post autor: Jurek B. » wtorek, 16 lipca 2019, 09:13

Poza tym są sugestie ośrodków by przekazywać w kcd, ponieważ pliki GML wygenerowane w cgeo nie spełniają wymogów.
Być może wynika to z wygodnictwa osób pracujących na TurboEwidzie w starostwach.
W rozmowach ze mną przez prezes Geomatyki Kraków zawsze twierdzi że wymiana danych w GML między C-GEO z TurboEwid jest bardzo dobra, więc myślę, że to pracownicy powiatów są z lekka niedouczeni, albo przez kogoś bezpodstawnie uprzedzeni.
Takich sytuacji nie ma, lub występują bardzo rzadko np. na Dolnym i Górnym Śląsku, w Łódzkiem, gdzie inspekcja wojewódzka przykłada bardzo dużą wagę do tego by nie było utrudnień dla geodetów wymieniających się z PODGiK plikami GML.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ