pokrywanie się linii

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

pokrywanie się linii

Post autor: marioo » czwartek, 18 lipca 2019, 14:42

Czy jest jakiś sposób na to, żeby pokrywające się linie chodnika i trawnika nie wyświetlały się jako ciągła linia?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: pokrywanie się linii

Post autor: Jurek B. » czwartek, 18 lipca 2019, 16:54

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawy mapy zasadniczej, współliniowa krawędź chodnika przesłania krawędź trawnika (zał 7. par 5.2 - tabela z kolejnością przesłaniania obiektów):
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (34.97 KiB) Przejrzano 2273 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: pokrywanie się linii

Post autor: marioo » piątek, 19 lipca 2019, 08:02

W rozporządzeniu tak, ale chodzi o program. Czy jest jakiś sposób żeby nie mieć takich sytuacji:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (20.39 KiB) Przejrzano 2227 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: pokrywanie się linii

Post autor: Jurek B. » piątek, 19 lipca 2019, 10:49

Faktycznie, nakładają się na siebie te linie przerywane w miejscu gdzie jest przerwa w linii obiektu nadrzędnego.
Można to zmienić przez modyfikację definicji stylu linii - załączam tak zmodyfikowany plik ze stylami linii, po rozpakowaniu proszę zapisać do katalogu C-GEO\BIN.
Na razie zmieniłem tylko sposób rysowania dla chodnika - proszę sprawdzić jak to wygląda. Z tym, że obecnie program będzie poprawnie wyświetlał te linie przerywane tylko na białym tle mapy. Można jednak będzie to rozszerzyć także dla czarnego tła mapy.
Proszę to przetestować - jeśli nie będzie negatywnych opinii innych użytkowników - zmienimy to także dla innych stylów linii, a dodatkowo, do opcji programu wprowadzimy możliwość wyłączania takiego sposobu wyświetlania (na wszelki wypadek).
Przy okazji, linie przerywane przecinające inne obiekty, w miejscu gdzie jest przerwa w linii, będą przecinać także te obiekty (oczywiście tylko gdy te obiekty są niżej w hierarchii)- tu jest to też widoczne (zaznaczyłem te miejsca przecięć).
Dobrze by było oczywiście, żeby przetestowało tą propozycję więcej użytkowników C-GEO.
Załączniki
LINIE.ZIP
(8.44 KiB) Pobrany 20 razy
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (9.83 KiB) Przejrzano 2215 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: pokrywanie się linii

Post autor: marioo » piątek, 19 lipca 2019, 11:09

U mnie nadal jest tak samo jak było, chodnik i trawnik jest rysowany edytorem mapy obiektowej na mapie stworzonej z szablonu Mapa zas 2015.
Mam pytanie czy na wydruku i po eksporcie do dxf będzie wszystko ok?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (13.49 KiB) Przejrzano 2209 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: pokrywanie się linii

Post autor: Jurek B. » piątek, 19 lipca 2019, 11:18

Proszę o telefon do mnie - tak łatwiej pomogę.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: pokrywanie się linii

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 22 lipca 2019, 14:58

W aktualnej wersji testowej dopracowaliśmy wyświetlanie linii przerywanych, więc proszę pobrać i przetestować jak to działa łącznie ze zmienionymi stylami tych linii (w załączeniu plik definicji linii - do rozpakowania w katalogu C-GEO\BIN).
Załączniki
LINIE.ZIP
(8.54 KiB) Pobrany 12 razy
Ostatnio zmieniony piątek, 2 sierpnia 2019, 09:29 przez Jurek B., łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jurek B.

MarMar
__
__
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2014, 14:15

Re: pokrywanie się linii

Post autor: MarMar » piątek, 2 sierpnia 2019, 09:15

Witam.

Znalazłem mały problem. Po pobraniu nowych linii, budynki w budowie robią się tak jakby linią przerywaną na zewnątrz.
Załączniki
Screenshot_2.png
Screenshot_2.png (6.93 KiB) Przejrzano 1277 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: pokrywanie się linii

Post autor: Jurek B. » piątek, 2 sierpnia 2019, 09:31

Faktycznie kolega się rozpędził i dla budynku w budowie niepotrzebnie wprowadził zmianę. Poprawiony plik z liniami jest tutaj i też we wcześniejszym poście.
Załączniki
LINIE.ZIP
(8.54 KiB) Pobrany 28 razy
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ