Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
esgeo
___
___
Posty: 76
Rejestracja: wtorek, 15 marca 2011, 23:24

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: esgeo » wtorek, 3 września 2019, 22:47

margo pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:33
Sprawdziłam w obu wersjach c-geo w ustawieniach zgodności , ustawienia wysokiej rozdzielczości DPI - wszystko było odhaczone. Ale w aktualnej wersji c-geo zmieniłam ustawienia tak ja na załączonym zrzucie i wszystko wygląda teraz nawet lepiej niż poprzednio. Czcionki w zakładkach programu i lista projektów stały się bardziej czytelne i tabela działa jak należy . Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam !
Wielkie dzięki kolego za ten post. Wszedłem tutaj w innej sprawie (napiszę poniżej) ale po przesiadce z laptopa 15 na 17 cali też te wszystkie ikonki i ptaszki miałem takie niewyraźne. Myślałem, że nic się z tym nie da zrobić, a tu proszę, jeden "ptaszek" zaznaczony i jest "Ameryka".

Wracając do mojego problemu z którym tutaj przyszedłem: chciałbym skorzystać z obliczeń 3D powierzchni i nie wiem jak to zrobić... Na przedstawionym filmie przez Państwa jest pokazane tylko, jak sprawdzić tą powierzchnię, ale jak ją policzyć? Mam narysowanych kilkanaście powierzchni obiektami zamkniętymi, próbuję rysować nowe i nie pokazują mi się te powierzchnie 3D. Jak narysowane powierzchnie "wciągnąć" do bazy danych, żeby je kliknąć w żarówkę, bo tą bazę mam pustą.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » wtorek, 3 września 2019, 23:34

chciałbym skorzystać z obliczeń 3D powierzchni i nie wiem jak to zrobić... Na przedstawionym filmie przez Państwa jest pokazane tylko, jak sprawdzić tą powierzchnię, ale jak ją policzyć? Mam narysowanych kilkanaście powierzchni obiektami zamkniętymi, próbuję rysować nowe i nie pokazują mi się te powierzchnie 3D. Jak narysowane powierzchnie "wciągnąć" do bazy danych, żeby je kliknąć w żarówkę, bo tą bazę mam pustą.
Tej powierzchni nie trzeba liczyć, bo robi to samo C-GEO podając jej wartość tak jak na tym filmie. Natomiast aby to nastąpiło, koniecznie wszystkie punkty takiego obiektu zamkniętego muszą mieć wysokości H, jeśli nawet jeden punkt nie będzie jej miał - program nie policzy powierzchni 3D.
Żeby obiekty pojawiły się w bazie - trzeba ją najpierw założyć dla warstwy na której są te obiekty - przez menu Dane, albo przez funkcje okna Legenda - prawy klawisz na warstwie i tam Nowy zbiór danych -Dla obiektów.
Pozdrawiam Jurek B.

esgeo
___
___
Posty: 76
Rejestracja: wtorek, 15 marca 2011, 23:24

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: esgeo » środa, 4 września 2019, 10:25

Zauważyłem, już po napisaniu posta, że program policzył powierzchnie dla mniej skomplikowanych obiektów. Dla tych większych i bardziej pokombinowanych niestety nie. Poniżej wydruk z rozrysowanymi powierzchniami. Program automatycznie podał wartości pola 3D tylko dla obszarów zaznaczonych na czerwono. Każde kreskowanie to utworzone przeze mnie obszary do obliczania NMT, żeby sprawdzić te pola. Liczyłem to jakiś czas temu i chciałem teraz nową funkcją sprawdzić poprawność tamtych obliczeń. Na pewno na każdym punkcie jest wysokość.
Załączniki
Powierzchnie.jpg
Powierzchnie.jpg (234.71 KiB) Przejrzano 400 razy

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: MarekOtt » środa, 4 września 2019, 13:47

Jurek B. pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:32
MarekOtt pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:18
Też tak mam, u mnie z kolei, użytek (linia przerywana) przysłania budynek... Pomogła zmiana kolejności wyświetlenia warstw.
Szablon mapy zasadniczej ma prawidłowo uporządkowane warstwy i mapa opracowywana w tym szablonie wyświetla krawędzie poprawnie. Dlatego, jeśli korzysta się z innego szablonu, lub bez szablonu, trzeba samodzielnie uporządkować warstwy.
Panie Jurku, dla jasności.. Mam mapę zasadniczą z ośrodka wygenerowaną przez ERGO (DXF). Na jaki szablon najlepiej ją wczytać, by wszystko wyświetlało się poprawnie.

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 285
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: arttiq » środa, 4 września 2019, 20:56

Mi także nie liczy pow. 3D
Pomierzyłem drogę z poboczami, tak że wszystkie punkty mają H.
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » czwartek, 5 września 2019, 10:19

Mi także nie liczy pow. 3D
Pomierzyłem drogę z poboczami, tak że wszystkie punkty mają H.
Niestety bez konkretnych danych nie mogę pomóc - proszę przesłać kopię projektu - sprawdzę i opiszę dlaczego nie jest liczona powierzchnia 3D.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: Jurek B. » czwartek, 5 września 2019, 10:22

MarekOtt pisze:
środa, 4 września 2019, 13:47
Jurek B. pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:32
MarekOtt pisze:
wtorek, 27 sierpnia 2019, 15:18
Też tak mam, u mnie z kolei, użytek (linia przerywana) przysłania budynek... Pomogła zmiana kolejności wyświetlenia warstw.
Szablon mapy zasadniczej ma prawidłowo uporządkowane warstwy i mapa opracowywana w tym szablonie wyświetla krawędzie poprawnie. Dlatego, jeśli korzysta się z innego szablonu, lub bez szablonu, trzeba samodzielnie uporządkować warstwy.
Panie Jurku, dla jasności.. Mam mapę zasadniczą z ośrodka wygenerowaną przez ERGO (DXF). Na jaki szablon najlepiej ją wczytać, by wszystko wyświetlało się poprawnie.
Dla dowolnych danych np. z DXF ważna jest zdefiniowana tam kolejność warstw, która wpływa na ukrywanie linii, dlatego albo trzeba te warstwy uporządkować, albo wyłączyć funkcję ukrywania linii - opcja wprowadzona w wersji testowej (zakładka Mapa).
Pozdrawiam Jurek B.

KZibi
____
____
Posty: 153
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: KZibi » czwartek, 5 września 2019, 17:29

KZibi pisze:
sobota, 24 sierpnia 2019, 18:19
Witam
Po ostatniej aktualizacji 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23 po wyjściu z C-Geo
po chwili wyświetla się komunikat jak na zrzucie.
Witam
Nie udało mi się skontaktować z serwisem, ale pokusiłem się i zainstalowałem aktualizację z czerwca 2019
i nie ma tego problemu. Myślę że to "coś" jest w obecnej aktualizacji. Teraz wyrzuca komunikat
podobny tylko at address zmienił się na Access violation at address 01C0D8E5 in module 'cgeo8.exe'. Read of address 0000017C.
Ustawienia są zgodne z zalecanymi.
Da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Zrzut1.png
Zrzut1.png (7.16 KiB) Przejrzano 298 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Aktualizacja 8.12.08.23 z dnia 2019-08-23

Post autor: grzes » czwartek, 5 września 2019, 20:56

Proszę podesłać plik cgeo8.elf z katalogu programu na grzes małpa xgeo.pl.
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ