błędnie wyświetlanie ogrodzeń w CAD

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 131
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

błędnie wyświetlanie ogrodzeń w CAD

Post autor: tomek_79 » poniedziałek, 18 maja 2020, 09:44

Witam, mam problem z eksportem z c-geo do dxf - błędnie generuje ogrodzenie wygląda to tak
ogrodzenia.png
1
ogrodzenia.png (31.45 KiB) Przejrzano 567 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: błędnie wyświetlanie ogrodzeń w CAD

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 maja 2020, 09:50

Witam, na podstawie obrazka nie da się pomóc - proszę przesłać na serwis DXF i najlepiej kopię tej mapy z C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: błędnie wyświetlanie ogrodzeń w CAD

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 18 maja 2020, 10:53

Też zauważyłem taki problem, ale nie dotyczy on tylko ogrodzenia, tylko wszystkich linii zdefiniowanych w pliku shx. Tylko nie wiem, czy jest to wina c-geo, czy programu CAD. Przy jednym otwarciu pliku dxf, linie są poprawne, natomiast przy kolnym występują błędy, a jeszcze później znów są poprawne. Niestety nie wiem, jaka jest zależność i co powoduje taką sytuację.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6331
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: błędnie wyświetlanie ogrodzeń w CAD

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 maja 2020, 10:56

Jeśli chce Pan eksportować do AutoCAD obiekty 3D, to wszystkie obiekty muszą mieć wysokości (nie mogą to być też wysokości zerowe gdy pozostałe są znaczącą różne od zera, np. 250 m). Gdy tak nie jest, AutoCAD próbuje wyświetlić styl linii w przestrzeni, mimo braku wysokości, lub bardzo dużej różnicy wysokości. Wtedy wychodzi mu taki styl jak na Pana obrazie - jakby te linie były widziane z góry i były bardzo mocno skośne.
Po wyłączeniu eksportu 3D, albo po wprowadzeniu poprawnych wysokości do wszystkich punktów wysyłanych obiektów, widok jest poprawny:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (35.24 KiB) Przejrzano 542 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 131
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: błędnie wyświetlanie ogrodzeń w CAD

Post autor: tomek_79 » poniedziałek, 18 maja 2020, 11:17

dziękuję za pomoc, teraz działa

ODPOWIEDZ