Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
annlew09
_
_
Posty: 4
Rejestracja: środa, 8 kwietnia 2020, 14:07

Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: annlew09 »

Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
Asia T.
Team
Team
Posty: 565
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: Asia T. »

annlew09 pisze: wtorek, 19 maja 2020, 15:56 Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
Powyższy błąd nie ma prawdopodobnie nic wspólnego z modyfikacją (opisany sposób jest poprawny) - chodzi o to, że w międzyczasie inny wykonawca także zmodyfikował ten sam obiekt, ale oddał go wcześniej i daty w ośrodku się nie zgadzają -

Przykład: jezdnia w ośrodku ma datę modyfikacji 13.04.1998 i z taką datą wydaje ją dnia 27.04.2020 Kowalskiemu i Nowakowi. Nowak zmodyfikował jezdnię 18.05.2020 i od razu tego samego dnia oddał plik do ośrodka, a Kowalski był w terenie wcześniej, 10.05.2020 - po powrocie z terenu od razu zmodyfikował jezdnię, ale plik gml do ośrodka oddaje dopiero dzisiaj, 20.05.2020. Efekt - jezdnia Nowaka ma datę z 18go, a Kowalski przychodzi z tą samą jezdnią z 10go - pojawia się właśnie ww. błąd.

Krótko mówiąc - swoim zmodyfikowanym i nowym obiektom trzeba zmienić datę modyfikacji na jak najświeższą. Aby zrobić to w prosty sposób dla wszystkich obiektów należy wejść w Legendę -> prawy klawisz myszy na WARSTWY -> Operacje na bazie danych -> Wypełnij pole. Tam uzupełniamy pole DATA_MODYFIKACJI najlepiej datą dzisiejszą (to jest atrybut naszych obiektów), a w dolnej części okna wybieramy, od jakiej daty modyfikacji ma nastąpić zmiana (tu najlepiej wypełniać taką datę modyfikacji, jaką uzupełniamy w oknie eksportu do gml - czyli data, od kiedy wykonywaliśmy modyfikacje). Jeśli pierwszy raz wykonujemy tę operację zawsze warto w zapasie mieć kopię projektu sprzed zmiany. Przykład na zalączonym GIF.

Jeśli błąd z kolei dotyczy jednego obiektu i wiemy, którego można poruszyć jedynie tym obiektem modyfikując go - na przykład zmienić jakiś atrybut na chwilę, zamknąć okno atrybutów i ponownie wrócić do prawidłowej wartości.
Załączniki
wypelnijPole2.gif
wypelnijPole2.gif (566.19 KiB) Przejrzano 1836 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 565
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: Asia T. »

annlew09 pisze: wtorek, 19 maja 2020, 15:56 Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
EDIT: jedna uwaga odnośnie modyfikacji, ponieważ tutaj może być także przyczyna problemów, na co zwrócił uwagę jeden z klientów (dziękujemy!).
Jeśli edycja obiektów poprzez podzielenie skutkuje tym, że obiekt oryginalny jest USUWANY to powstają takie błędy jak wyżej - jest to też działanie nieprawidłowe, ponieważ obiekt z ośrodka zostaje usunięty, a nie zmodyfikowany!

Wtedy należy postąpić w ten sposób, że - po podziale obiektem liniowym powstają 3 obiekty - dwa po podziale i jeden oryginalny. Klikamy na jedną z nowych połówek prawym klawiszem myszy i wybieramy opcję "Przepisz historię obiektu z...", a następnie z tabelki, która się pojawi wybieramy oryginalną jezdnię. Wtedy ta połówka, na którą przepisaliśmy historię jest zmodyfikowaną jezdnią z ośrodka, druga jest nowa. Podobnie robimy jeśli dokonujemy kolejnego podziału obiektem liniowym - także przepisujemy historię na jedną z nowych połówek - druga zawsze pozostaje nowa.
latajacekolano
__
__
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: latajacekolano »

trazja pisze: środa, 20 maja 2020, 10:49
annlew09 pisze: wtorek, 19 maja 2020, 15:56 Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
EDIT: jedna uwaga odnośnie modyfikacji, ponieważ tutaj może być także przyczyna problemów, na co zwrócił uwagę jeden z klientów (dziękujemy!).
Jeśli edycja obiektów poprzez podzielenie skutkuje tym, że obiekt oryginalny jest USUWANY to powstają takie błędy jak wyżej - jest to też działanie nieprawidłowe, ponieważ obiekt z ośrodka zostaje usunięty, a nie zmodyfikowany!

Wtedy należy postąpić w ten sposób, że - po podziale obiektem liniowym powstają 3 obiekty - dwa po podziale i jeden oryginalny. Klikamy na jedną z nowych połówek prawym klawiszem myszy i wybieramy opcję "Przepisz historię obiektu z...", a następnie z tabelki, która się pojawi wybieramy oryginalną jezdnię. Wtedy ta połówka, na którą przepisaliśmy historię jest zmodyfikowaną jezdnią z ośrodka, druga jest nowa. Podobnie robimy jeśli dokonujemy kolejnego podziału obiektem liniowym - także przepisujemy historię na jedną z nowych połówek - druga zawsze pozostaje nowa.

Dlaczego u siebie w cgeo nie mam takiej opcji jak "przepisz historię obiektu z .." ? Kompletnie nie ogarniam przykładu wyżej z dzieleniem istniejącego obiektu powierzchniowego obiektem liniowym i tego co jest potem opisane, jest to może gdzieś pokazane na filmiku, screenie, albo może opisane ? Bo próbuje sobie to wyobrazić na jakimś przykładzie prostym, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi :O
Chodzi oto, że jest jezdnia - obiekt powierzchniowy np. 500 metrów w gml z ośrodka połączone ciągiem, my mierzymy na danym fragmencie tylko i chcemy podzielić i zmienić jezdnię z ośrodka tak, aby tam gdzie zmierzyliśmy był pomiar na osnowę z naszą data pomiaru np. 18.05.2020, a tam gdzie była jezdnia z digitalizacji albo inną datą pomiaru zostało z tą datą?
Asia T.
Team
Team
Posty: 565
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: Asia T. »

latajacekolano pisze: środa, 10 czerwca 2020, 12:40
trazja pisze: środa, 20 maja 2020, 10:49
annlew09 pisze: wtorek, 19 maja 2020, 15:56 Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Obiekt został zmodyfikowany po zrobieniu eksportu do modyfikacji ..."
Rzecz dotyczy obiektów powierzchniowych typu np. chodnik, jezdnia, gdzie dokonano fragmentarycznego pomiaru danego obiektu - w zasięgu aktualizacji, np. istniejący chodnik (w bazie z digitalizacji) przecięto dwoma obiektami liniowymi w rezultacie, czego dotychczasowy obiekt został podzielony na trzy odrębne obiekty: 1-z digitalizacji; 2-z pomiaru w zasięgu aktualizacji; 3-z digitalizacji.
Jak poprawnie wykonać modyfikację obiektu powierzchniowego i jak poprawnie wyeksportować ten obiekt do pliku gml, aby uniknąć przytoczonego powyżej komunikatu błędu podczas importu wysłanego pliku gml do PODGiK, gdzie baza prowadzona jest w programie EwMapa?
EDIT: jedna uwaga odnośnie modyfikacji, ponieważ tutaj może być także przyczyna problemów, na co zwrócił uwagę jeden z klientów (dziękujemy!).
Jeśli edycja obiektów poprzez podzielenie skutkuje tym, że obiekt oryginalny jest USUWANY to powstają takie błędy jak wyżej - jest to też działanie nieprawidłowe, ponieważ obiekt z ośrodka zostaje usunięty, a nie zmodyfikowany!

Wtedy należy postąpić w ten sposób, że - po podziale obiektem liniowym powstają 3 obiekty - dwa po podziale i jeden oryginalny. Klikamy na jedną z nowych połówek prawym klawiszem myszy i wybieramy opcję "Przepisz historię obiektu z...", a następnie z tabelki, która się pojawi wybieramy oryginalną jezdnię. Wtedy ta połówka, na którą przepisaliśmy historię jest zmodyfikowaną jezdnią z ośrodka, druga jest nowa. Podobnie robimy jeśli dokonujemy kolejnego podziału obiektem liniowym - także przepisujemy historię na jedną z nowych połówek - druga zawsze pozostaje nowa.

Dlaczego u siebie w cgeo nie mam takiej opcji jak "przepisz historię obiektu z .." ? Kompletnie nie ogarniam przykładu wyżej z dzieleniem istniejącego obiektu powierzchniowego obiektem liniowym i tego co jest potem opisane, jest to może gdzieś pokazane na filmiku, screenie, albo może opisane ? Bo próbuje sobie to wyobrazić na jakimś przykładzie prostym, ale nie za bardzo rozumiem o co chodzi :O
Chodzi oto, że jest jezdnia - obiekt powierzchniowy np. 500 metrów w gml z ośrodka połączone ciągiem, my mierzymy na danym fragmencie tylko i chcemy podzielić i zmienić jezdnię z ośrodka tak, aby tam gdzie zmierzyliśmy był pomiar na osnowę z naszą data pomiaru np. 18.05.2020, a tam gdzie była jezdnia z digitalizacji albo inną datą pomiaru zostało z tą datą?
Niestety opcja ta działa tylko do momentu eksportu, jeśli był już wykonany eksport gml to opcji nie będzie - został nadany lokalnyId i nie da się przepiąć już historii. Opcja jest tylko dla całkowicie nowych obiektów, warto to robić od razu po podziale.
Czyli: jezdnia z ośrodka jest przez Pana dzielona, po podziale mamy trzy obiekty - stary oraz dwie nowe połówki. UWAGA - nie usuwamy starego, całego obiektu, tylko klikamy na jedną z połówek PO PODZIALE prawym -> Przepisz historię... Wybieramy całą, długą jezdnię z ośrodka, zatwierdzamy i stara jezdnia jest "czyszczona" na mapie, a wskazana połówka jest obiektem zmodyfikowanym po tamtej jezdni.

Więcej: https://softline.geo.pl/wiki/index.php? ... _%E2%80%A6
oraz:

...a w razie czego nieustająco zachęcamy do kontaktu telefonicznego z serwisem i wyjaśnimy temat na połączeniu zdalnym :wink:
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6885
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: Jurek B. »

I jeszcze w Wiadomościach C-GEO był odpowiedni artykuł (z 12 grudnia 2019).
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
__
__
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 03:36

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: latajacekolano »

Dziękuję, umknął mi ten artykuł, poczytam.
Pozdrawiam.
annlew09
_
_
Posty: 4
Rejestracja: środa, 8 kwietnia 2020, 14:07

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: annlew09 »

Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Brak zgody na nowego władającego lub przedstawiciela:...."
Problem dotyczy następujących sytuacji:
1) zmodyfikowano geometrię studni kanalizacyjnej o nowy pomiar, zmieniono źródło z digitalizacji na pomiar na osnowę, zmieniono datę pomiaru i id zgłoszenia, inne atrybuty pozostawiono niezmienne
2) w miejsce pomierzonej studni z ad.1) przepięto istniejącą sieć kanalizacyjną (nastąpiła zmiana geometrii w jednym punkcie), atrybuty opisowe pozostawiono niezmienne.
Po eksporcie pliku GML do ośrodka, zwrotnie otrzymuję powyżej przytoczony komunikat błędu. Ze swojej strony dodam, że nie dokonuję ręcznie zmian władającego siecią czy przedstawiciela inwestora. Czy jest możliwość, że program samoczynnie dokonuje jakiś modyfikacji w tym zakresie, np. z powodu wybranych opcji programowych?
viadro
___
___
Posty: 65
Rejestracja: piątek, 2 marca 2018, 14:53

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: viadro »

Należy sprawdzić czy CGEO nie zmieniło właściciela/władającego. Ja mam często ten sam problem i rozwiązuje to poprzez otworzenie gml który otrzymałem z podgik i gml który ja eksportuję w notatniku i tam weryfikuje czy się zgadza (znaczenie mają również spacje przed nazwą i po nazwie).
Zgłaszałem ten problem i mam nadzieje że zostanie rozwiązany.
Asia T.
Team
Team
Posty: 565
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: Asia T. »

viadro pisze: środa, 3 lutego 2021, 13:17 Należy sprawdzić czy CGEO nie zmieniło właściciela/władającego. Ja mam często ten sam problem i rozwiązuje to poprzez otworzenie gml który otrzymałem z podgik i gml który ja eksportuję w notatniku i tam weryfikuje czy się zgadza (znaczenie mają również spacje przed nazwą i po nazwie).
Zgłaszałem ten problem i mam nadzieje że zostanie rozwiązany.
Tak, mamy to zgłoszenie i programista pracuje nad poprawką. Jak tylko się pojawi damy znać.
Asia T.
Team
Team
Posty: 565
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Błędy podczas importu gml'a do EwMapy w PODGiK

Post autor: Asia T. »

annlew09 pisze: wtorek, 2 lutego 2021, 12:55 Komunikat błędu z ośrodka brzmi: "Import nie został przeprowadzony z powodu błędów: Brak zgody na nowego władającego lub przedstawiciela:...."
Problem dotyczy następujących sytuacji:
1) zmodyfikowano geometrię studni kanalizacyjnej o nowy pomiar, zmieniono źródło z digitalizacji na pomiar na osnowę, zmieniono datę pomiaru i id zgłoszenia, inne atrybuty pozostawiono niezmienne
2) w miejsce pomierzonej studni z ad.1) przepięto istniejącą sieć kanalizacyjną (nastąpiła zmiana geometrii w jednym punkcie), atrybuty opisowe pozostawiono niezmienne.
Po eksporcie pliku GML do ośrodka, zwrotnie otrzymuję powyżej przytoczony komunikat błędu. Ze swojej strony dodam, że nie dokonuję ręcznie zmian władającego siecią czy przedstawiciela inwestora. Czy jest możliwość, że program samoczynnie dokonuje jakiś modyfikacji w tym zakresie, np. z powodu wybranych opcji programowych?
Dzień dobry,

Poprawka jest do pobrania tutaj: http://softline.geo.pl/pliki/setup-cg-test.exe . Instalujemy ją tak samo jak aktualizację C-GEO - po pobraniu należy uruchomić ją koniecznie klikając prawym klawiszem myszy -> Uruchom jako administrator. Następnie instalujemy wskazując dotychczasowy katalog C-GEO.

Poprawka będzie działała na nowo importowane pliki. Dla projektów założonych wcześniej należy w bazie osób usunąć zbędne znaki - można to zrobić wchodząc w menu Narzędzia -> Baza osób i tam odszukujemy osoby z końca listy (te najprawdopodobniej pojawiły się niedawno i mogą sprawiać kłopot przy wczytywaniu do zasobu). Wchodzimy w jej edycję (niebieska ikona) i w nazwie pełnej oraz skróconej stajemy kursorem na końcu wyrażenia - usuwamy znaki klawiszem backspace do momentu, aż usunie nam się ostatnia litera (jedno lub dwa kliknięcia). Dopisujemy usuniętą ostatnią literę i zapisujemy osobę. Po tej operacji poprzednie projekty z błędem będą się eksportować dobrze, a nowe importy nie wymagają tej operacji.
Załączniki
nazwa.JPG
nazwa.JPG (63.7 KiB) Przejrzano 217 razy
ODPOWIEDZ