Strona 2 z 2

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: poniedziałek, 29 marca 2021, 17:28
autor: FaFaL
Na pewno jakiś raster musi być.

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: poniedziałek, 29 marca 2021, 17:33
autor: maciekwu
W takim razie wygląda, że musi być zgodny z plikiem gdyż jak widzę raport zapisywany jest dla podpiętego rastra.
Jutro będę się z tym bawił to przekażę spostrzeżenia.
Pozdrawiam.

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: wtorek, 30 marca 2021, 10:06
autor: Maciej_o2
Ave
Wpasowuję raster i wszystko ok.
Gdy chcę drugi raz wpasować nowy raster (stary wywalam z katalogu) to daję Dodaj raster i nie wyświetla mi go w oknie Aktywny raster.

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: wtorek, 30 marca 2021, 15:36
autor: janek
Czy jest gdzieś filmik z przykładem wpasowania na współrzędne terenowe?
Janek B.

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: wtorek, 30 marca 2021, 16:38
autor: Jurek B.
janek pisze: wtorek, 30 marca 2021, 15:36 Czy jest gdzieś filmik z przykładem wpasowania na współrzędne terenowe?
Janek B.
W odc. trzecim filmów na YT o nowej kalibracji rastrów od 8:16 jest pokazane jak się kalibruje na krzyże siatki kwadratów, podobna zasada obowiązuje dla kalibracji na punkty terenowe (wskazywane na mapie lub wprowadzone poprzez podanie numerów z tabeli roboczej):
[flash=[/flash]

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: wtorek, 30 marca 2021, 18:07
autor: FaFaL
Maciej_o2 pisze: wtorek, 30 marca 2021, 10:06 Ave
Wpasowuję raster i wszystko ok.
Gdy chcę drugi raz wpasować nowy raster (stary wywalam z katalogu) to daję Dodaj raster i nie wyświetla mi go w oknie Aktywny raster.
jaką funkcją dodaje Pan ten raster? jakie ma rozszerzenie ? czy pobierał Pan aktualną wersję testową?

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: wtorek, 6 kwietnia 2021, 14:50
autor: luk
Czy po poprawieniu rastra otrzymanego z ODGiK można w jakiś sposób zapisać raster pod inną nazwą?

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: wtorek, 6 kwietnia 2021, 18:23
autor: FaFaL
luk pisze: wtorek, 6 kwietnia 2021, 14:50 Czy po poprawieniu rastra otrzymanego z ODGiK można w jakiś sposób zapisać raster pod inną nazwą?
Ogólnie sama kalibracja (metodą izometryczna, Helmerta i afiniczną) nie zmienia wnętrza pliku TIF i dlatego nie ma w oknie modułu kalibracji widocznej funkcji zapisu rastra pod inną nazwą. Zmieniany jest jedynie plik TFW zawierający parametry kalibracji. Dlatego mogę tu polecić stworzenie kopii pliku przed kalibracją (wystarczy zrobić kopię pliku TFW). Innym rozwiązaniem np. jest wykorzystanie metody kalibracji wielomianowej 2-go, 3-go stopnia lub kalibrację funkcją sklejaną. Te trzy kalibracje zmieniają wnętrze pliku TIF i dlatego po naciśnięciu przycisku korekty rastra program zaproponuje aby zapisać kalibrowany raster pod nową nazwą. Może takie podejście będzie najlepsze dla Pana.

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 15:23
autor: Maciej_o2
Ave
Obracam raster o 200 gradów i mi znika. O 100 działa, ale jak przychodzi , żeby go obrócić do właściwego widoku to go nie widać.

Re: nowy moduł kalibracji rastra

: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 15:46
autor: FaFaL
Maciej_o2 pisze: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 15:23 Ave
Obracam raster o 200 gradów i mi znika. O 100 działa, ale jak przychodzi , żeby go obrócić do właściwego widoku to go nie widać.
Dziękuję za zgłoszenie, sprawdzę. Takie duże zmiany jak obrót o 180 stopni proszę zrobić w domyślnej w Windows przeglądarce obrazów, są tam funkcje obrotu (przed wczytaniem rastra).