Import GML z Geo-Info

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Aoschin
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Import GML z Geo-Info

Post autor: Aoschin »

Witam!

Importując pliki GML z Geo-Info wszystkie furtki i bramy są obrócone o 180*. Przypadłość GI, że oni mają symbol po prawej od linii, C-GEO po lewej. Można by coś na to poradzić? Automatyczne rozpoznawanie skąd jest GML i zmianę tej linii na prawą, tak aby mapa generowała się poprawnie?
Albo okienko wyboru przy imporcie z wyborem "normalny import" i "import Geo-Info" ?
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team
Posty: 605
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import GML z Geo-Info

Post autor: Asia T. »

Dzień dobry,
Nie ma sprawy, poradzimy coś na ten import i będziemy rozpoznawać pliki GML z Geo-info. Zmiana pojawi się w kolejnej aktualizacji.
Aoschin
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Import GML z Geo-Info

Post autor: Aoschin »

Witam!

Przy imporcie słupów z latarniami nie generują się "wąsy". W GI słupy dostają latarnie po uzupełnieniu atrybutu i ten atrybut przechodzi w GML'u do C-GEO, ale same "wąsy" już nie.
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Import GML z Geo-Info

Post autor: Aoschin »

Podbijam temat, bo po aktualizacji GML wciąż importują się błędnie
Aoschin pisze: piątek, 9 kwietnia 2021, 13:43 Witam!

Importując pliki GML z Geo-Info wszystkie furtki i bramy są obrócone o 180*. Przypadłość GI, że oni mają symbol po prawej od linii, C-GEO po lewej. Można by coś na to poradzić? Automatyczne rozpoznawanie skąd jest GML i zmianę tej linii na prawą, tak aby mapa generowała się poprawnie?
Albo okienko wyboru przy imporcie z wyborem "normalny import" i "import Geo-Info" ?
Aoschin pisze: środa, 28 kwietnia 2021, 07:55 Witam!

Przy imporcie słupów z latarniami nie generują się "wąsy". W GI słupy dostają latarnie po uzupełnieniu atrybutu i ten atrybut przechodzi w GML'u do C-GEO, ale same "wąsy" już nie.
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Import GML z Geo-Info

Post autor: Aoschin »

Kolejne błędy importu.

Szafa elektroenergetyczna obrócona o 90*,
Trójnik obrócony o 180*,

I taki drobny błąd
Punkty o określonej wysokości na GESUT są czarne zamiast w kolorach sieci.
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team
Posty: 605
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Import GML z Geo-Info

Post autor: Asia T. »

Aoschin pisze: piątek, 7 maja 2021, 07:52 Kolejne błędy importu.

Szafa elektroenergetyczna obrócona o 90*,
Trójnik obrócony o 180*,

I taki drobny błąd
Punkty o określonej wysokości na GESUT są czarne zamiast w kolorach sieci.
Na to prawdopodobnie nic nie poradzimy - zły kąt skrętu to częsty błąd z geoinfo, który po zgłoszeniu poprawiają w Systhermie. Proszę podesłać plik gml na at@geo.pl to to sprawdzimy.
Punkty wysokości GESUT będą czarne jeśli nie wchodzą w relację z innymi obiektami GESUT - punkt GES nie ma atrybutu rodzajSieci i tylko po relacji możemy mu nadać kod, a tym samym kolor, zatem jest to prawdopodobnie kolejna rzecz do zgłoszenia przez Pana do ośrodka, ale potwierdzę to, gdy spojrzę na gml.
Aoschin
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Import GML z Geo-Info

Post autor: Aoschin »

Pliki poszły na mail'a.
Jeśli chodzi o punkty wysokościowe to jest kosmetyka, więc nie ma większego znaczenia.
Najbardziej problem sprawiają nie wyświetlające się latarnie na słupach, poodwracane ogrodzenia, bramy i furtki.

W kwestii symboli, jeżeli wina leży po stronie Systhermu, to szybko tego nie naprawią (na poprawkę odnośników z innego wątku czekaliśmy 4 miesiące, jak nie lepiej). Jest jakaś opcja w C-Geo, aby zmienić kąt obrotu symboli dla obiektów zaznaczonych w bazie danych? Przez SQL'a, albo coś?
Pozdrawiam
Ao
ODPOWIEDZ