praca z rastrami

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1121
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

praca z rastrami

Post autor: maciekwu »

Mam w rysunku kilka rastrów. W jaki sposób można zmieniać aktywny raster w module wpasowania rastra? Wybieranie (klikanie na raster na liście) nie działa.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3038
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: praca z rastrami

Post autor: FaFaL »

Według wszelkich teorii wystarczy wybrać raster na liście na dole okienka
2022-11-27_185423.png
2022-11-27_185423.png (4.82 KiB) Przejrzano 1795 razy
przesuwanie, obracanie, wpasowanie dotyczy tylko wybranego na tej liście rastra. Proszę bardziej szczegółowy opis przy jakich czynnościach to nie działa.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1121
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: praca z rastrami

Post autor: maciekwu »

zawsze aktywny jest ostatni załadowany raster. Jeżeli są dwa to klikając w ten wcześniejszy nie następuje jego uaktywnienie. Co do sytuacji to: chcę skorygować położenie rastra przez przesunięcie i zawsze przesunięciu ulega ostatni załadowany raster. Przed przesunięciem usiłuję aktywować raster wcześniej załadowany ale bez skutku. Usiłuję także aktywować raster w oknie ustawień. Skutek ten sam. Praktycznie trzeba wyładowywac ostani raster aby móc zrobić coś z poprzednim.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3038
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: praca z rastrami

Post autor: FaFaL »

Dobra, już poćwiczyłem i wiem, po wyborze rastra na liście proszę nacisnąć Tabulator lub nacisnąć Enter. Wtedy przejdzie do właściwego rastra. Przepraszamy za tą niedogodność, przy okazji zmian w tej funkcji postaram się to poprawić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1121
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: praca z rastrami

Post autor: maciekwu »

Dziękuję to bardzo ułatwi pracę.
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1121
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: praca z rastrami

Post autor: maciekwu »

Próbowałem ale bez efektu.
Robię tak: naciskam trójkąt po prawej stronie, rozwija się lista załadowanych rastrów, najeżdżam myszą na raster, który chcę uaktywnić i gdy jest zaciemniony naciskam tab lub enter. Tab wywołuje jakąś czynność enter nie. Po ponownym rozwinięciu rastry są w tej samej kolejności jak były, a w ustawieniach dalej jako aktywny jest pierwszy raster na liści. Nie ma znaczenia czy wyborze jest wciśnięty prawy lub lewy klawisz myszy czy nie. Może coś robię źle?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3038
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: praca z rastrami

Post autor: FaFaL »

Klikamy na trójkącik, myszką najechać na wybrany element i kliknąć na niego myszką, lista się schowa. Teraz nacisnąć Tab lub enter.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1121
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: praca z rastrami

Post autor: maciekwu »

niestety u mnie nie działa. Naciśnięcie tab rozwija listę, a enter nie daje żadnego efektu. Rastry nie zmieniają kolejności na liście
Aoschin
_____
_____
Posty: 274
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: praca z rastrami

Post autor: Aoschin »

Podepnę się pod temat bo bug związany z okienkiem Wpasowania rastra.
Przy dokładności współrzędnych do 8 miejsc po przecinku, współrzędne do okienka "Przesuń raster" wstawiają się w notacji naukowej co uniemożliwia wykonanie przesunięcia.
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3038
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: praca z rastrami

Post autor: FaFaL »

Aoschin pisze: wtorek, 6 grudnia 2022, 14:47 Podepnę się pod temat bo bug związany z okienkiem Wpasowania rastra.
Przy dokładności współrzędnych do 8 miejsc po przecinku, współrzędne do okienka "Przesuń raster" wstawiają się w notacji naukowej co uniemożliwia wykonanie przesunięcia.
OK, zrobimy tak, że w przypadku tak wysokiej dokładności będziemy pokazywać współrzędne tylko do 3-4 miejsc po przecinku.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ