Brak MENU 2021

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
drelson
____
____
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 15:01

Brak MENU 2021

Post autor: drelson »

Po zainstalowaniu przed ostatniej aktualizacji w której pojawiły się możliwości dodania menu rysowania na paskach narzędzi, takowe też sobie zrobiłem dla wszystkich baz, niestety po zamknięciu i otwarciu ponownym programu coś się posypało, mianowicie wg załączonego obrazka:
1. BDOT jest widoczny i wydaje się z nim wszystko ok
2. GESUT w ogóle nie widać w oknie pasków narzędzi do wybrania ale jest tak jakby pozostałość paska
3. EGIB w oknie pasków narzędzi jest do wybrania, ale u góry jest tak jakby już jakby go nie było

EDIT:
dodatkowo zauważyłem po aktualizacji takie rzeczy:
- wygląd miałem zawsze ustawiony na NEXOS3, a teraz zawsze po wyłączeniu programu wraca na DOMYŚLNY
- Ustawiam sobie swoje paski narzędzi (mam takie 2) tam gdzie chce zeby byly a po ponownym otwarciu i tak przestawiają się w inne miejsce
Załączniki
obrazek.png
obrazek.png (355.48 KiB) Przejrzano 1507 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2821
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brak MENU 2021

Post autor: grzes »

Ustawienie tych pasków są pamiętane w rejestrze windows. Moze więc utraciły się uprawnienia po aktualizacji? Proszę może raz spróbować uruchomić prawym przyciskiem myszki "jako Administrator"
pozdrawiam
grzes
drelson
____
____
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 15:01

Re: Brak MENU 2021

Post autor: drelson »

Niestety, prawy uruchom jako admin nic nie zmienia, ponadto caly folder z c geo ma przyznane pełne uprawnienia jak było przed i po aktualizacji też. Za każdym razem rozwala mi "skórkę" i i przesuwa paski + brak tych menu. Po nowym roku zadzwonię na serwis może zdalnie coś się uda :)
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 3038
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Brak MENU 2021

Post autor: FaFaL »

drelson pisze: sobota, 31 grudnia 2022, 13:31 takowe też sobie zrobiłem dla wszystkich baz,
Co oznacza że sobie je Pan zrobił ? One przecież są zdefiniowane.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
drelson
____
____
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 15 kwietnia 2019, 15:01

Re: Brak MENU 2021

Post autor: drelson »

Może źle to ująłem :D zrobiłem - chodziło mi że odznaczyłem sobie GESUT projektowane aby się nie wyświetlało oraz poustawiałem sobie paski w miejscach gdzie chcę żeby były :)
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2821
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brak MENU 2021

Post autor: grzes »

Udało mi się doprowadzić do takiego samego błędnego działania. W poniedziałek spróbuję znaleźć problem.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2821
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Brak MENU 2021

Post autor: grzes »

Te nowe paletki tworzone są inaczej niż cała reszta (dynamicznie z zewnętrznych plików) i wygląda że jest kłopot z ich integracją z konfiguracją przez Opcje->Paski narzędzi. Dlatego zablokowałem tam możliwość zmian, ale dodałem oddzielne okienko do wyłączania widoczności (rys)
Na ten problem z zapisem konfiguracji u mnie pomogło wykonanie "Przywróć", zamknięcie programu i ponowne uruchomienie.
Tu jest nowy exe do podmiany w katalogu programu.
paski.png
paski.png (17.4 KiB) Przejrzano 1275 razy
pozdrawiam
grzes
ODPOWIEDZ