Witam,
Czy jest możliwość wyznaczenia linii osi jezdni mając krawędzie, lub międzytorze mając dwie osi torowiska ?
oś jezdni lub międzytorze
Re: oś jezdni lub międzytorze
Witam, niestety tylko gdy utworzy się poprzeczki na takich krawędziach, na tych odcinkach program już wyznaczy ich środki przy kartowaniu osi:
- Załączniki
-
- os.gif (1.8 MiB) Przejrzano 426 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Tak też sobie poradziłem ale miałem nadzieje, że jest inna opcja. Można pomyśleć w wolnej chwili o trasowaniu obiektów
Dzięki
Dzięki
Czuwaj
Opcja oś obiektu generuje teraz końcówki linii do punktu początkowego i końcowego, można by dodać opcję żeby koniec ośki był na połowie między pierwszym i poprzednim punktem, oraz ostatnim i następnym punktem? W przypadku powierzchniowych obiektów liniowych (drogi i rowy) to byłoby bardzo fajne rozwiązanie (wielokrotnie potrzebne mi były osie dróg i rowów i liczyłem ręcznie).
PS. Może dodać taką opcję jako checkbox'a, żeby nie robić potem problemów innym użytkownikom?
PS. Może dodać taką opcję jako checkbox'a, żeby nie robić potem problemów innym użytkownikom?
Pozdrawiam
Ao
Ao
Można to wyklikać zmianą początku i końcaAoschin pisze: ↑17 sty 2025, 08:29 Opcja oś obiektu generuje teraz końcówki linii do punktu początkowego i końcowego, można by dodać opcję żeby koniec ośki był na połowie między pierwszym i poprzednim punktem, oraz ostatnim i następnym punktem? W przypadku powierzchniowych obiektów liniowych (drogi i rowy) to byłoby bardzo fajne rozwiązanie (wielokrotnie potrzebne mi były osie dróg i rowów i liczyłem ręcznie).

No właśnie o takie nie-na-kąt-prosty sytuacje mi chodzi, byłoby to bardzo przydatne.Asia T. pisze: ↑17 sty 2025, 08:55Można to wyklikać zmianą początku i końcaAoschin pisze: ↑17 sty 2025, 08:29 Opcja oś obiektu generuje teraz końcówki linii do punktu początkowego i końcowego, można by dodać opcję żeby koniec ośki był na połowie między pierwszym i poprzednim punktem, oraz ostatnim i następnym punktem? W przypadku powierzchniowych obiektów liniowych (drogi i rowy) to byłoby bardzo fajne rozwiązanie (wielokrotnie potrzebne mi były osie dróg i rowów i liczyłem ręcznie).
PS. Może dodać taką opcję jako checkbox'a, żeby nie robić potem problemów innym użytkownikom?Niestety, jeśli w obiekcie kąt na początku jest mniejszy niż 90stopni to oś zaczyna się od początku obiektu.
A i B to jak się dzieje, C jak mi się marzy :]
Jak nie ma czasu na to, to tylko proszę gdzieś na listę wrzucić. Taka opcja nawet z ręcznym poprawieniem końcówek jest dużo lepsza niż klikanie środków ręcznie!
Pozdrawiam
Ao
Ao
Na ten moment zawsze można przeciągnąć punkt wyznaczonej osi na środek krawędzi przy pomocy tej opcji przyciągania:Aoschin pisze: ↑17 sty 2025, 10:05No właśnie o takie nie-na-kąt-prosty sytuacje mi chodzi, byłoby to bardzo przydatne.Asia T. pisze: ↑17 sty 2025, 08:55Można to wyklikać zmianą początku i końcaAoschin pisze: ↑17 sty 2025, 08:29 Opcja oś obiektu generuje teraz końcówki linii do punktu początkowego i końcowego, można by dodać opcję żeby koniec ośki był na połowie między pierwszym i poprzednim punktem, oraz ostatnim i następnym punktem? W przypadku powierzchniowych obiektów liniowych (drogi i rowy) to byłoby bardzo fajne rozwiązanie (wielokrotnie potrzebne mi były osie dróg i rowów i liczyłem ręcznie).
PS. Może dodać taką opcję jako checkbox'a, żeby nie robić potem problemów innym użytkownikom?Niestety, jeśli w obiekcie kąt na początku jest mniejszy niż 90stopni to oś zaczyna się od początku obiektu.
A i B to jak się dzieje, C jak mi się marzy :]
Jak nie ma czasu na to, to tylko proszę gdzieś na listę wrzucić. Taka opcja nawet z ręcznym poprawieniem końcówek jest dużo lepsza niż klikanie środków ręcznie!
os.png
Jeśli chcemy zrobić to z zachowaniem wyznaczonego automatycznie punktu można przeciągnąć linię z wciśniętym lewym klawiszem ALT.