oś jezdni lub międzytorze

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
darex
__
__

oś jezdni lub międzytorze

Post autor: darex »

Witam,

Czy jest możliwość wyznaczenia linii osi jezdni mając krawędzie, lub międzytorze mając dwie osi torowiska ?
Czuwaj
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: oś jezdni lub międzytorze

Post autor: Jurek B. »

Witam, niestety tylko gdy utworzy się poprzeczki na takich krawędziach, na tych odcinkach program już wyznaczy ich środki przy kartowaniu osi:
Załączniki
os.gif
os.gif (1.8 MiB) Przejrzano 425 razy
Pozdrawiam Jurek B.
darex
__
__

Post autor: darex »

Tak też sobie poradziłem ale miałem nadzieje, że jest inna opcja. Można pomyśleć w wolnej chwili o trasowaniu obiektów
Dzięki
Czuwaj
Asia T.
Team
Team

Post autor: Asia T. »

darex pisze: 11 sty 2025, 07:18 Tak też sobie poradziłem ale miałem nadzieje, że jest inna opcja. Można pomyśleć w wolnej chwili o trasowaniu obiektów
Dzięki
W wersji testowej programista dodał możliwość dodania osi dla obiektu na paletce Modyfikacje:
obraz_2025-01-16_140536837.png
obraz_2025-01-16_140536837.png (10.23 KiB) Przejrzano 277 razy
oraz pod ppm po kliknięciu na obiekt
obraz_2025-01-16_140615254.png
obraz_2025-01-16_140615254.png (19.88 KiB) Przejrzano 277 razy
Aoschin
_____
_____

Post autor: Aoschin »

Opcja oś obiektu generuje teraz końcówki linii do punktu początkowego i końcowego, można by dodać opcję żeby koniec ośki był na połowie między pierwszym i poprzednim punktem, oraz ostatnim i następnym punktem? W przypadku powierzchniowych obiektów liniowych (drogi i rowy) to byłoby bardzo fajne rozwiązanie (wielokrotnie potrzebne mi były osie dróg i rowów i liczyłem ręcznie).
PS. Może dodać taką opcję jako checkbox'a, żeby nie robić potem problemów innym użytkownikom?
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team

Aoschin pisze: 17 sty 2025, 08:29 Opcja oś obiektu generuje teraz końcówki linii do punktu początkowego i końcowego, można by dodać opcję żeby koniec ośki był na połowie między pierwszym i poprzednim punktem, oraz ostatnim i następnym punktem? W przypadku powierzchniowych obiektów liniowych (drogi i rowy) to byłoby bardzo fajne rozwiązanie (wielokrotnie potrzebne mi były osie dróg i rowów i liczyłem ręcznie).
PS. Może dodać taką opcję jako checkbox'a, żeby nie robić potem problemów innym użytkownikom?
Można to wyklikać zmianą początku i końca :) Niestety, jeśli w obiekcie kąt na początku jest mniejszy niż 90stopni to oś zaczyna się od początku obiektu.
os.gif
os.gif (392.98 KiB) Przejrzano 236 razy
Aoschin
_____
_____

Post autor: Aoschin »

Asia T. pisze: 17 sty 2025, 08:55
Aoschin pisze: 17 sty 2025, 08:29 Opcja oś obiektu generuje teraz końcówki linii do punktu początkowego i końcowego, można by dodać opcję żeby koniec ośki był na połowie między pierwszym i poprzednim punktem, oraz ostatnim i następnym punktem? W przypadku powierzchniowych obiektów liniowych (drogi i rowy) to byłoby bardzo fajne rozwiązanie (wielokrotnie potrzebne mi były osie dróg i rowów i liczyłem ręcznie).
Można to wyklikać zmianą początku i końca :) Niestety, jeśli w obiekcie kąt na początku jest mniejszy niż 90stopni to oś zaczyna się od początku obiektu.
No właśnie o takie nie-na-kąt-prosty sytuacje mi chodzi, byłoby to bardzo przydatne.
A i B to jak się dzieje, C jak mi się marzy :]
Jak nie ma czasu na to, to tylko proszę gdzieś na listę wrzucić. Taka opcja nawet z ręcznym poprawieniem końcówek jest dużo lepsza niż klikanie środków ręcznie!
os.png
os.png (7.73 KiB) Przejrzano 219 razy
Pozdrawiam
Ao
Asia T.
Team
Team

Aoschin pisze: 17 sty 2025, 10:05
Asia T. pisze: 17 sty 2025, 08:55
No właśnie o takie nie-na-kąt-prosty sytuacje mi chodzi, byłoby to bardzo przydatne.
A i B to jak się dzieje, C jak mi się marzy :]
Jak nie ma czasu na to, to tylko proszę gdzieś na listę wrzucić. Taka opcja nawet z ręcznym poprawieniem końcówek jest dużo lepsza niż klikanie środków ręcznie!
os.png
Na ten moment zawsze można przeciągnąć punkt wyznaczonej osi na środek krawędzi przy pomocy tej opcji przyciągania:
obraz_2025-01-17_101913178.png
obraz_2025-01-17_101913178.png (6.18 KiB) Przejrzano 216 razy
Jeśli chcemy zrobić to z zachowaniem wyznaczonego automatycznie punktu można przeciągnąć linię z wciśniętym lewym klawiszem ALT.
ODPOWIEDZ