Dorabianie niwelacji

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Tomek83
____
____
Posty: 112
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Dorabianie niwelacji

Post autor: Tomek83 » czwartek, 31 stycznia 2008, 13:54

Witam!
Czy jest możliwość automatycznego zrobienia dziennika niwelacji w programie. Chodzi mi mniej więcej o taką opcję jaka jest przy tworzeniu pomiaru tachimetrycznego: zaznaczam punkty, wybieram stanowisko, kierunek i punkty. Dobrze by było gdyby dziennik niwelacji można było stworzyć w ten sam sposób czyli zaznaczamy w tabeli repery i punkty do których chcemy dorobić wysokość, wybrać ilość przejść pomiędzy punktami i odległości.

Awatar użytkownika
zbigniew
_____
_____
Posty: 410
Rejestracja: wtorek, 22 marca 2005, 09:26

Post autor: zbigniew » czwartek, 31 stycznia 2008, 14:11

proponuje uzupełnić tę opcje o automatyczny przelew kasy z poziomu cgeo za robotę z pominięciem etapu pomiaru, produkcji, kosztów ,podatków ,osrodka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Klient --->dorobienie pomiaru----> zapłata.
Chyba gosciu przesadziłeś z tą propozycją.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1104
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Post autor: MarekOtt » czwartek, 31 stycznia 2008, 17:32

fakt przesada ...

Zbyszek_Gr.
____
____
Posty: 211
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:36
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Zbyszek_Gr. » czwartek, 31 stycznia 2008, 18:26

Popieram Zbigniewa, więcej, powiem jeszcze ... albo i nie,
nie warto się denerwować !
Pozdrawiam - Zbigniew Gruszczyński (Bydgoszcz)

Tomek83
____
____
Posty: 112
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Post autor: Tomek83 » czwartek, 31 stycznia 2008, 19:52

Może macie racje ale zawsze warto zapytać niż żyć w niewiedzy.

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Post autor: Wojtek » środa, 2 lipca 2008, 07:44

i tu kolegów rozczaruję ......................... jest cos takiego :)

canon7
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 25 września 2008, 20:20
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: canon7 » czwartek, 25 września 2008, 20:43

jezeli mozna dorabiać niwelację,to podziel się tym...
Łukasz B.

herr
__
__
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 10 sierpnia 2008, 21:06
Lokalizacja: opolskie

Z tym dorabianiem niwelacji to nie jest aż taka przesada.

Post autor: herr » piątek, 26 września 2008, 18:04

Przykład : w pewnym ośrodku jest tak,że mierząc np.kabel nie można mieć rzędnych z tachymetrii, tylko z niwelacji technicznej, bo tak jest dokładniej, jak twierdzi ten ośrodek. Konia z rzędem temu, kto tak robi mając zaniwelowane wcześniej lub w trakcie stanowiska lub może zrobić sobie pikietkę na niedalekim reperze :wink: . A w operacie ma być niwelacja techniczna.
Albo inny : przy budowie kanalizacji zakładamy o wiele więcej reperów niż trzeba po to, by przy pomiarze sieci, kanałów i pokryw wysokości mieć z tachymetrii, a przy celowych 20-30m, znanej dokładnie długości tyczki, widocznym dokładnie pryzmacie i nawiązań wysokościowych małym lusterkiem na tych reperach (3-4 sztuki) uzyskuję błąd wysokości osi celowej 2-3 mm, czyli pomiar spełnia to co powinien za wyjątkiem metody z instrukcji z lat '80. A w operacie ma być niwelacja i już.
Ten pomysł nie jest głupi - niech narzędzie będzie, a geodecie zostawmy wybór. :wink:
herr

Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 143
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Post autor: Wojtek » wtorek, 30 września 2008, 20:50

a co na ten temat mysli Pan B? :D

marktuch
__
__
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 29 lipca 2006, 11:38

Post autor: marktuch » piątek, 3 października 2008, 18:59

Kochani Geodeci!1Nadal obowiązują przepisy i instrukcje a poza tym zwykła przyzwoitość.Nowy sprzęt i techniki pomiaru nie zwalniają nikogo od przestrzegania zasad dobrej roboty.Kasa to nie wszystko!!

perkozek
_
_
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 5 października 2008, 12:41

temat jak najbardziej popularny

Post autor: perkozek » niedziela, 5 października 2008, 17:31

Zdania na temat dorabiania jak widać podzielone, ale wątek cieszy się dość dużym powodzeniem, patrząc na liczbę wyświetleń.

jarek7528
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 3 listopada 2011, 20:27

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: jarek7528 » czwartek, 3 listopada 2011, 20:45

Witam . Mam problem z odzyskaniem zadania niwelacji chodzi o to,że w danym zadaniu dopisywałem pikiety pośrednie i na samym początku dziennika nie wpisałem odczytów pośrednich zapisałem zadanie i po jego otwarciu okazało sie że wszystko poniżej zniknęło czy ktoś ma na to radę spędziłem pół dnia nad tym a tu taki psikus.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2670
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: FaFaL » czwartek, 3 listopada 2011, 21:05

Proszę sobie spróbować odczytać zadanie w notatniku i sprawdzić czy tam są dane brakujące. Jeśli są to pewnie można naprawić sytuację.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

jarek7528
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 3 listopada 2011, 20:27

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: jarek7528 » czwartek, 3 listopada 2011, 21:14

dzięki. Może bardziej dokładnie gdzie znajdę notatnik?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2670
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: FaFaL » czwartek, 3 listopada 2011, 21:46

Notatnik to taki program dostarczany razem z windowsem (ikona to taki niebieski notatnik - bodaj), inaczej zwany Notepadem.
PS. Na przyszłość proszę zakładać osobny wątek, tak będzie prościej gdy ktoś będzie szukał czegoś podobnego - dorabianie niwelacji jest mylące
Pozdrawiam Rafał Kocierz

jarek7528
_
_
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 3 listopada 2011, 20:27

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: jarek7528 » czwartek, 3 listopada 2011, 22:07

Dziękuję.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2670
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: FaFaL » czwartek, 3 listopada 2011, 22:12

notatnik będzie w menu start -> akcesoria //tak mi się kojarzy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: tuvalu » piątek, 4 listopada 2011, 23:41

Przy okazji, czy znajdę gdzieś opis struktury pliku .niw? C-geo wiki jest bardzo lakoniczna w tym temacie a numeracja kolumn (podejrzewam że cyfry 1,3,4,8,7, to jest numeracja kolumn) jest cokolwiek chaotyczna i jakby nie przystaje do graficznego układu w obliczeniach niwelacji.

Kod: Zaznacz cały

# instrukcja tworzenia pliku *.NIW (rozszerzenie wersalikami)
# [17]          - kolejny nr wiersza w tabeli
# 1=bg1         - nr punktu
# 2=            - kod punktu?
# 3=30          - odl. miedzy pikietami (w metrach)
# 4=1256        - I pomiar (wstecz/w przod)
# 5=1368        - II pomiar (wstecz/w przod)
# 6=1411        - I odczyt posredni
# 7=120.079     - rzedna (metry oddziela kropka)
# 8=1416        - II odczyt posredni
# 9=            - diabli wiedza co to

[Niwelacja]
Ver=2
Drugi=0
jednostki=0

[1]
1=Rp1
4=457
7=86.123

[2]
4=1653

[3]
4=1689

[4]
4=1469

[5]
4=1681

[6]
4=1595

[7]
4=1769

[8]
4=1303

[9]
1=1
6=1209

[10]
1=2
6=1320

[11]
1=3
6=1431

[12]
4=1404

[13]
4=1831

[14]
4=1529

[15]
4=1492

[16]
4=1266

[17]
4=1761

[18]
4=1636

[19]
1=Rp2
4=0456
7=85.987

georem
_
_
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 7 czerwca 2011, 14:54

Re:

Post autor: georem » środa, 9 listopada 2011, 18:51

zbigniew pisze:Chyba gosciu przesadziłeś z tą propozycją.
O ile dobrze rozszyfrowałem NICK TOMEK83 to Kolega jest z 1983 czyli tak zwanej GENERACJI Y = dla mnie pytanie nie jest dziwne. :mrgreen:

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: tuvalu » środa, 9 listopada 2011, 21:20

Post sprzed 3 lat nadal budzi emocje a jakoś nikt nie protestuje przeciwko istnieniu formularza do szkiców polowych czy też pobieraniu danych z geoportalu. ;-)

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2265
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: grzes » środa, 9 listopada 2011, 22:59

tuvalu pisze:# instrukcja tworzenia pliku *.NIW (rozszerzenie wersalikami)
# [17] - kolejny nr wiersza w tabeli
# 1=bg1 - nr punktu
# 2= - kod punktu?
# 3=30 - odl. miedzy pikietami (w metrach)
# 4=1256 - I pomiar (wstecz/w przod)
# 5=1368 - II pomiar (wstecz/w przod)
# 6=1411 - I odczyt posredni
# 7=120.079 - rzedna (metry oddziela kropka)
# 8=1416 - II odczyt posredni
# 9= - diabli wiedza co to
#2 to kod
#9 to przesuniecie H - kolumna włączana u góry ikonką
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: tuvalu » środa, 9 listopada 2011, 23:24

grzes pisze: #2 to kod
#9 to przesuniecie H - kolumna włączana u góry ikonką
Dzięki ci dobry człowieku ;-)
Może rozwiejesz moje wątpliwości co do możliwych opcji w sekcji [niwelacja]

Kod: Zaznacz cały

[Niwelacja]
Ver=2         # nr wersji?         
Drugi=0       # brak drugiego pomiaru? Gdybym wpisał tu 1 a poniżej nie wypełnił kolumny 5?
jednostki=0   # chyba chodzi o mm, czyli opcjonalnie mógłbym wpisać tam prócz zera jeszcze 1 i 2?  

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2265
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: grzes » czwartek, 10 listopada 2011, 13:00

Ver - numer wersji pliku z danymi niwelacji - aktualnie powinno byc zawsze 2
Drugi - to chyba juz nie istotne - w poprzednich wersjach sluzylo do ustawiania czy punkty posrednie sa mierzone w pierwszym czy w drugim pomiarze (teraz sa do tego 2 oddzielne kolumny)
Jednostki - dokladnosc wyswietlania odczytow (1, 0.1, 0.01 mm)
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: walklim » czwartek, 10 listopada 2011, 16:09

ja proponuję połączyć taką funkcję z dostępem do geoportalu i jakiegoś innego źródła modelu terenu , klikamy po terenie myszką gdzie stała łata i tak od repera do repera ... :D
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
tuvalu
____
____
Posty: 216
Rejestracja: środa, 11 lutego 2009, 20:26

Re: Dorabianie niwelacji

Post autor: tuvalu » czwartek, 10 listopada 2011, 19:41

walklim pisze:ja proponuję połączyć taką funkcję z dostępem do geoportalu i jakiegoś innego źródła modelu terenu , klikamy po terenie myszką gdzie stała łata i tak od repera do repera ... :D
Niezły pomysł na wtyczkę ;-)
Da się jakoś przesłać wynik klikania od razu do okienka niwelacji? Może nie potrzeba produkować pliku NIW do importu? Można wyprodukować od razu sam raport.

ODPOWIEDZ