Masy ziemne

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
MCUG
__
__
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 10:36

Masy ziemne

Post autor: MCUG » piątek, 30 kwietnia 2010, 13:50

Witam.
Bardzo podoba mi się usprawnienie w module "Projektowanie tras" pozwalające w prosty sposób usunąć punkty w zakładce "punkty kontrolowane". Podobne rozwiązanie w module "Obliczenie objętości" jest co najmniej pożądane. W zakładkach "Przecięcie z prostą" i "Rzutowanie" stanowi to już problem, ponieważ usunięcie pikiet polega na wykasowaniu nie tylko numerów, ale i współrzędnych dla każdego punktu.
Drugim usprawnieniem zakładki "Rzutowanie" byłaby możliwość automatycznego nadawania nowych numerów dla punktów rzutowanych na modelu (np. przyrostek).

I jeszcze pytanko. Czy jest możliwość takiego "usprawnienia", aby przy obliczeniach objętości wyciąć z modelu powierzchni odniesienia obrys modelu podstawowego? Oczywiście zakładam, że model podstawowy zawiera się w modelu odniesienia.
Pozdrawiam
Maciek Ciesielski

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Masy ziemne

Post autor: Jurek B. » niedziela, 2 maja 2010, 20:49

Witam
Ok - Czyszczenie danych i numerowanie pkt. w Objętościach zapiszę do planów aktualizacyjnych.
W tym wycinaniu modelu chodzi jeśli dobrze zrozumiałem - o przygotowanie rysunku modelu 3D który będzie wynikiem przecięcia dwóch wskazanych modeli w oknie obliczenia objętości?
Pozdrawiam Jurek B.

MCUG
__
__
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 10:36

Re: Masy ziemne

Post autor: MCUG » wtorek, 4 maja 2010, 08:51

Witam Panie Jurku!
Tak w prostych słowach (bo sam siebie czasem nie rozumiem). Mamy wykonany pomiar zerowy na dużym obszarze (model "0"). Mierzymy wykop na fragmencie tego "0" (model "w"). Chciałbym "wyciąć" z modelu "0" obrys pomierzonego wykopu (model "w"), czyli uzyskać modelik "0 w" znajdujący się bezpośrednio nad wykopem. W teorii obrys wykopu "w" i obrys "0 w" powinny być jednakowe. Praktycznie, jeżeli kilka wykopów nakład się na siebie, rzędne poszczególnych modeli są różne. O ile pamiętam do wyznaczenia objętości między modelami musimy mieć powierzchnie w takim samym obrysie, nieprawdaż? Uzyskując dwa modele jeden dokładnie nad drugim, obliczamy dokładną objętość. W praktyce rzutuję punkty obrysu modelu "w" na model "0" uzyskując obrys modelu "0 w", wybieram punkty modelu "0" z obrysu "0 w" i obliczam objętość między modelem "w" a "0 w". Jeżeli modele zawierają setki punktów (czasem powyżej 1000) to taka praca nazywa się "charówką" a i o błędy łatwo. Jeżeli więc istniałaby jakaś szansa na zautomatyzowanie tej pracy to chylę czoła przed mądrością TEAMu!!!
Pozdrawiam
Maciek Ciesielski

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Masy ziemne

Post autor: Jurek B. » wtorek, 4 maja 2010, 20:47

Witam
W wersji 8.0 jest możliwość przecinania modeli a więc nie ma już znaczenia czy mają wspólny obrys. Mogą być rozmieszczone dowolnie względem siebie - jeśli tylko jakakolwiek część obu modeli będzie wspólna - program obliczy objętość dla tej wspólnej części. Nie ma więc już chyba potrzeby kombinowania z obrysem.
Pozdrawiam Jurek B.

MCUG
__
__
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 10:36

Re: Masy ziemne

Post autor: MCUG » środa, 5 maja 2010, 09:39

O!!! Wspaniale! Nie spodziewałem się aż tak szybkiego działania!!!
A tak poważnie, to niewiedza kosztuje. W tym przypadku sporo niepotrzebnej pracy...
Pozdrawiam
Maciek Ciesielski

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Masy ziemne

Post autor: Jurek B. » środa, 5 maja 2010, 09:55

Za to jaki nadmiar wolnego czasu powstanie :)
Pozdrawiam Jurek B.

MCUG
__
__
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 10:36

Re: Masy ziemne

Post autor: MCUG » poniedziałek, 12 lipca 2010, 20:42

MCUG pisze:przez Jurek B. » N maja 02, 2010 7:49 pm
Witam
Ok - Czyszczenie danych i numerowanie pkt. w Objętościach zapiszę do planów aktualizacyjnych.
od maja minęły już 2 (DWA) miesiące...
Obiecanki - cacanki?
Paaanie Juuuurku!
Pozdrawiam
Maciek Ciesielski

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 795
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Masy ziemne

Post autor: Wojtek P. » wtorek, 13 lipca 2010, 08:36

Pan Jurek nie słyszy bo jest na wakacjach. Za 2 tygodnie proszę :)
-To serve and protect-

MCUG
__
__
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 10:36

Re: Masy ziemne

Post autor: MCUG » środa, 29 września 2010, 16:39

Mam nadzieję, że Pan Jurek już wrócił z urlopu i przejrzy posty z tego wątku...
Pozdrawiam
Maciek Ciesielski

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Masy ziemne

Post autor: Jurek B. » czwartek, 30 września 2010, 11:56

Dzięki za przypomnienie - odświeżyłem temat programistom.
Pozdrawiam Jurek B.

MCUG
__
__
Posty: 40
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 10:36

Re: Masy ziemne

Post autor: MCUG » czwartek, 30 września 2010, 12:31

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Maciek Ciesielski

KrzyK
__
__
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 25 stycznia 2007, 20:20
Lokalizacja: Grądy k/ Orzysza

Re: Masy ziemne

Post autor: KrzyK » czwartek, 14 października 2010, 21:04

początek obsługi remontu drogi
zdjęli humus, pomierzyliśmy szybko, obliczyliśmy szybko metodą "rzutowania" NMT, oddajemy papiery- no i się zaczęło:
1. z naszych pomiarów wynika, że objętość jest o 30% mniejsza niż projektowana ( projektant założył 80 cm humusu- chyba pochodzi z Ukrainy ), o różnicy większej niż 10% nie chcą słyszeć
2. inspektor sobie życzy ładnych rysunków przekrojów do obliczeń

Czy jest możliwość w C-Geo pokazać na przekroju linie dwóch modeli i liczyć objętość starą metodą- średnia powierzchnia wykopów/nasypów sąsiednich przekrojów razy długość między nimi?
( niestety zero czasu na analizę własną )

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Masy ziemne

Post autor: Jurek B. » czwartek, 14 października 2010, 22:04

Możliwość jest - trzeba to zrobić w module Przekroje - powprowadzać w kolejnych zadaniach poszczególne przekroje poprzeczne z dwoma warstwami każdy, z podaniem hektometrażu dla przekrojów i obliczyć objętość.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Masy ziemne

Post autor: Jurek B. » piątek, 22 października 2010, 12:47

W wersji testowej wprowadziliśmy możliwość "czyszczenia" danych z pojedynczych zakładek w module Objętości i warstwice - ikonka "Nowe dane"
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Masy ziemne

Post autor: ariel0-0 » poniedziałek, 24 czerwca 2013, 00:04

Bardzo brakuje mi w obliczeniach mas ziemnych możliwości wygenerowania na modelu terenu warstwicy o zadanej rzędnej, np. linii robót zerowych. Mogło by to być również obliczenie na prostej punktu o zadanej wysokości albo tworzenie warstwic - dzielenie odcinka, tylko wg kryteriów które można by samemu zmienić. Nie da się w ten sposób utworzyć warstwicy połówkowej. Również brakuj mi możliwości przecięcia modelu terenu płaszczyzną lub linią o zadanym spadku np. w celu zaprojektowania skarp wokół inwestycji. Przy tworzeniu modelu siatki kwadratów na podstawie punktów rozproszonych przydała by się możliwość wstawiania do tabeli obliczonych punktów węzłowych. Przy obliczaniu objętości brakuje możliwości definiowania spadku płaszczyzny odniesienia.
Have a nice day

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Masy ziemne

Post autor: walklim » wtorek, 25 czerwca 2013, 07:56

ja wróciłbym do tematu przecinania powierzchni, kiedy powierzchnia 1 jest większa od powierzchni 2 (lub na odwrót) otrzymuje mniejszą kubaturę niż kiedy dopasuję "ręcznie" powierzchnie tak by miały dokładnie ten sam obrys , w nowej wersji. wygląda na to że program policzył kubaturę tylko tam gdzie pokrywają się całe trójkąty obu powierzchni a jeśli któryś "wisi" choćby częściowo to jest pomijany.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Masy ziemne

Post autor: Jurek B. » wtorek, 25 czerwca 2013, 15:31

wygląda na to że program policzył kubaturę tylko tam gdzie pokrywają się całe trójkąty obu powierzchni a jeśli któryś "wisi" choćby częściowo to jest pomijany
Tak jest, przecięcie działa na całych trójkątach, raczej bez szans żeby to zmienić w samym programie. Oczywiście sprawę załatwia podanie wspólnego obrysu, ale to nie zawsze jest wygodne.
Co do propozycji Ariela - są na naszej liście, ale nie mamy tylu mocy produkcyjnych by je wprowadzić szybko, ale sam bym chciał żeby były.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Masy ziemne

Post autor: ariel0-0 » niedziela, 7 lipca 2013, 14:11

W module "obliczenia objętości, warstwice" narzędzie "przecięcie prostych" nie generuje raportu. Zawsze obliczany jest tylko pierwszy punkt przecięcia. Jeśli są dwa można w następnym wierszu odwrócić prostą przecinającą. Brakuje możliwości obliczenia wszystkich punktów przecięcia przy ich większej ilości.
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Masy ziemne

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 lipca 2013, 08:12

Ok, dopiszę do listy do zrobienia dla programisty.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ