punkty na krawedzi - import z txt

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » wtorek, 9 listopada 2010, 12:27

witam, pracuję w module projektowanie tras i swietnie działa funkcja importu danych z pliku tekstowego do zakładki punktów dodatkowych :D , niestety nie działa ona w zakładce : krawedź a to załatwiłoby mi robote która muszę wykonywać w excelu tj. obliczanie pośrednich spadków poprzecznych itd. czy mozna to w miarę szybko "zafixować?"
pozdrawiam waldek klimek

a dodam jeszcze że import nie przyjmuje wartości 0.00 z pliku txt, jak zamienić je np na 0.000001 wtedy działa.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » wtorek, 9 listopada 2010, 15:39

Import z pliku txt do zakładki "Krawędź" jest pod prawym przyciskiem myszy - importowana jest definicja krewędzi
Na tej zakladce na sztywno ustawiony jest format: 1;2;3;4;5;6;7;8;9 - czyli wartosci oddzielone średnikami.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » wtorek, 9 listopada 2010, 16:33

ok wsad w postaci:
4;150;3.5;-2;-0.55;10;2;kr;x
działa :!:
wyskoczył mi jeszcze jeden zgryz: co to jest : Przes.niwelety - rozumiałem że jest to wartość odsunięcia niwelety od osi trasy więc odległośc pozioma w przekroju poprzecznym, po której nie zmienia się wysokość (nie mnozymy przez spadek). a tu po zmianie tej wartości zmienia się wysokość obliczanego punktu ( a chyba nie powinna ).

krótko mówiąc : H punktu = Hosi+(Przes.*Spadek)+Przes.H czy H punktu = Hosi+(Przes.*Spadek)+Przes.H+(Przes.niw.*Spadek) :?:
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » wtorek, 9 listopada 2010, 17:03

niestety po paru próbach stwierdzam że wysokość punktu w zakadce "krawędź" jest liczona po spadku wzdłuż odległosci "Przes." i "Przes.niw" znaczy ERROR! proszę poprawcie to bo nienawidzę EXCELA !
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » wtorek, 9 listopada 2010, 18:37

Przyznam ze juz sie trochę gubię w tych przesunieciach - odsylam do tego wątku: http://softline.xgeo.pl/forum/viewtopic ... 507&t=8739
To przesuniecie niwelety jest od niedawna w tej zakladce i zostalo zaakceptowane
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » wtorek, 9 listopada 2010, 19:35

wyglada na to że punkty liczone sa tak: H punktu = Hosi + (Przes.*Spadek) + Przes.H - (Przes.niw.*Spadek)

moim zdaniem jest to niepotrzebne komplikowanie sprawy, mozna rozwiazac problem nie mnożąc wartości Przes.niw przez (-spadek) tylko potraktowac ja jak offset poziomy punktu. Załozyc że zmiana wysokości po spadku następuje tylko na domiarze "Przes." wtedy operując "Przes.niw" i "Przes.H" mozna liczyć tak jak na rysunku poniżej: domiar=Przes. d_poz=Przes.niw. dh=Przes.H
Obrazek

aby dobrze policzyć punkt w c-geo mysiałbym podać :[Przes.=domiar+d_poz] [spadek] [Przes.H=dh] [Przes.niw=d_poz]
według rysunku wystarczyłoby: [domiar] [spadek] [d_poz] [dh]
d_poz może byc sumą przesunięć punktu w poziomie wliczając odbicie niwelety, korony drogi itd bez kombinowania

prawda że prościej?
rozwiazanie sprawdzone w praktyce.

kur... juz wyłączałem kompa ale cos kazało mi sprawdzić co się dzieje jak niweleta jest przesunieta w lewo od osi (na mój rozum wartość Przes.niw powinnismy wtedy podać ze znakiem "-" ), niestety uzyskamy błędną wysokość.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2699
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: FaFaL » środa, 10 listopada 2010, 08:54

Przyznam się, że moim zdaniem przesunięcie niwelety względem osi trasy powinno odbywać się bez uwzględnienia spadków, przynajmniej tak jest to we wszystkich zachodnich programach geodezyjnych (np. Leica Road Editor). Wydaje się naturalne że mamy zdefiniowany jakiś przekrój poprzeczny (czyli z tymi wszystkimi spadkami itp) i jest on przesunięty (syt i wys) względem osi trasy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » środa, 10 listopada 2010, 09:37

otóż to , teraz w krawędzi trzeba pamietać by:
"Przes"=całkowitej odległości punktu od osi trasy ,
"Przes.niw"= poziomemu odsunieciu punktu (bez zmiany wysokości) lub sumie takich przesunięć.
łatwo o błąd.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » środa, 10 listopada 2010, 11:36

luki.gif
luki.gif (11.19 KiB) Przejrzano 5197 razy
Na rys 1 mamy os trasy i niwelete (nie koniecznie równoległa do osi).
Na rys 2 przekroj poprzeczny:
- O - oś trasy od ktorej liczone jest przesuniecie (kolumna "Przes" w c-geo)
- N - pozycja niwelety w danym punkcie
- i - spadek (liczony od osi trasy)
I teraz do wyliczenia wysokosci punktu P brana jest wysokość w pkt N, odleglosc NP (Przes.-Przes. niw.) i spadek.
Zeby wprowadzic zmiany musze to super dokladnie zrozumiec. Prosze o wiecej informacji - najlepiej z rysunkiem.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » środa, 10 listopada 2010, 12:12

rysunek jak to rozwiązać w najprostrzy sposób:

Obrazek

w tabele krawedzi wprowadzamy dla przekrojów charakterystycznych: domiar,spadek,Suma_dh,Suma_dd
wartości dla przekrojów pośrednich są interpolowane.

w ten sposób jak chcę policzyć punkt 1m dalej od osi bez zmiany wysokości to dodaje 1.0m do wartości Suma_dd, bez zastanawiania sie czy dodawać ten 1m również do wartości Przes.

cała zabawa sprowadza się do tego by nie wprowadzać dodatkowych operacji na dzisiaj w cgeo należy pilnowac by:
Przes=domiar+Suma_dd i Przes.niw=Suma_dd

a to jest źródłem potencjalnego błędu. Skoro wartość Przes.niw już sie przyjęła to nalezałoby dodać jeszcze wartość dd (offset poziomy punktu) bo skoro jest "Przes.H" to aż sie prosi o "Przes.Przes". uważam że watość Przes.niw w obecnym kształcie jest błednie załozona.

pozdrawiam Waldek Klimek
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » środa, 10 listopada 2010, 12:34

Czyli spadek jest podawany od niwelety a nie od osi trasy? Zawsze tak jest?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2699
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: FaFaL » środa, 10 listopada 2010, 12:59

https://docs.google.com/viewer?url=http ... typowe.pdf
Po prawej stronie jest typowy przekrój poprzeczny, niweleta to szczyt przekroju daszkowego i ten szczyt przekroju daszkowego może być przesunięty względem osi trasy o dy i dz.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » środa, 10 listopada 2010, 13:20

tak spadek poprzeczny podajemy od początku niwelety do punktu gdzie kończy sie nawierzchnia lub warstwa konstrukcyjna, później operujemy przesunięciem dH i dd aby uzyskać punkt np na końcu chodnika . a ten poczatek czasem złosliwie projektanci przesuwaja nam to w lewo to w prawo od osi.

tabarly
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 14 października 2010, 11:32

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: tabarly » piątek, 12 listopada 2010, 11:46

witam,
to co potrzebowałem jest ok,
kiedyś była możliwość ustawienia przesunięcia niwelety o stałą odległość pod ikonką znak zapytania tak jak w "1", zawsze się podawało tą wartość więc nie wiem w czym problem, a teraz mamy możliwość płynnego przejścia jeśli jest taka potrzeba "2"
pozdrawiam
ps. mam nadzieję, że niedługo wykonacie taką samą możliwość zmiany w zakładce punkty kontrolowane o co wnioskował geohard w wątku "projektowanie tras"
Załączniki
c-geo1.TIF
c-geo1.TIF (91.1 KiB) Przejrzano 5072 razy

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » środa, 17 listopada 2010, 13:37

widze że zgadza się ze mna tylko kolega FaFal, szkoda czyzbym musiał nauczyć się z tym żyć jak z niwelacją ??? :(
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » środa, 17 listopada 2010, 15:27

walklim pisze:widze że zgadza się ze mna tylko kolega FaFal, szkoda czyzbym musiał nauczyć się z tym żyć jak z niwelacją ??? :(
Jest problem - co z osobami ktore korzystaja z aktualnego ukladu - maja zapisane zadania. Musimy zrobic opcje do wyboru.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2699
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: FaFaL » środa, 17 listopada 2010, 15:41

walklim pisze:widze że zgadza się ze mna tylko kolega FaFal, szkoda czyzbym musiał nauczyć się z tym żyć jak z niwelacją ??? :(
Moduł krawędzi idealnie nadaje się do definiowania pojedynczej linii, np. odwodnienia liniowego, jeśli chodzi o linie krawędzi asfaltu, chodnika itp to aktualny tryb mi nie pasuje (powinien bazować na przekrojach), ale ponieważ już dawno nie walczyłem na drogach więc nie naciskam :D
Pozdrawiam Rafał Kocierz

tabarly
__
__
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 14 października 2010, 11:32

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: tabarly » wtorek, 23 listopada 2010, 23:54

witam,
kolego FaFaL, naprawdę ten moduł idealnie spełnia moje oczekiwania jeżeli chodzi o obliczenia krawędzi asfaltu lub poszczególnych warstw konstrukcyjnych, nic dodać, nic ująć, może gdybym miał taką samą możliwość w zakładce punkty kontrolowane to by było super.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » środa, 24 listopada 2010, 09:26

tabarly pisze:witam,
, naprawdę ten moduł idealnie spełnia moje oczekiwania , nic dodać, nic ująć,
Ja też wysoko cenię sobie trasy w C-GEO, uważam że Softline zostawił tu konkurencję daleko w tyle jednak definicja wartości "Przes.niw" jest potencjalnym źródłem błędów w obliczeniach. Można z tym żyć (jak z niwelacją :wink: ) ale przesiadając się z innej aplikacji na C_GEO trzeba się pilnować.
pozdrawiam Waldek Klimek

Igor
____
____
Posty: 166
Rejestracja: wtorek, 24 listopada 2009, 15:17
Lokalizacja: Katowice

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: Igor » czwartek, 25 listopada 2010, 14:29

Miałem trochę przerwy w zaglądaniu na forum więc trochę późno włączam się do dyskusji ale poniżej przedstawiam sytuację jaką miałem na poprzednim projekcie.

Dokumentacja projektowa najczęściej zawiera tylko współrzędne osi drogi i niweletę osi drogi oraz odległości i spadki do krawędzi.

Na rysunku jedynym punktem którego położenie i wysokość znam jest ten w osi, pozostałe (zaznaczone na niebiesko) muszę sobie wyliczyć. Użyłem do tego celu excela ponieważ nie znam na razie programu, który byłby w stanie to zrobić ale jeśli ktoś taki zna to chętnie się dowiem ;].
Załączniki
przekrój drogi.JPG
przekrój drogi.JPG (17.04 KiB) Przejrzano 4877 razy
"Using no way as way to having no limitation as limitation" Bruce Lee

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » czwartek, 25 listopada 2010, 14:43

Projektant który tak umiejscowił oś drogi to "miszcz" jakich mało ale posługując się zakładką "krawędzie" można z tego wybrnąć , jeżeli niweleta biegnie przy krawężnikach pasa rozdzielającego to nie ma problemu.
dodane:
jeśli niweleta biegnie w zaznaczonej osi drogi to licząc punkty po prawej stronie trzeba znać przesunięcie w poziomie i po wysokosci idąc od osi do prawej krawędzi wyspy - to będzie nasz offset który dodajemy licząc każdy punkt.
problem będzie tu krzywa przejściowa gdzie zmieni się nachylenie lewej jezdni, niestety trzeba liczyć ręcznie jej spadek poprzeczny w każdym przekroju.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2699
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: FaFaL » czwartek, 25 listopada 2010, 16:40

Patrząc na ten przykładowy przekrój poprzeczny umacniam się w przekonaniu że powinna być możliwość podania parametru dx i dz względem osi trasy (dzięki czemu bym się znalazł w osi wysepki) a następnie dopiero wprowadzać wartości spadków przesunięć itp. (np. w postaci profilu poprzecznego zapisanego wcześniej w przekrojach).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » czwartek, 25 listopada 2010, 17:10

tak, ja też po tym co zaprezentował kolega Igor jestem utwierdzony aź do zatwardzenia :D może zostawić "Przes.niwelety" takie jakie jest a dodać jeszcze np "Przes.Poziomy"? Jaka wartość bedzie bardziej użyteczna wybierze użytkownik a bedą przypadki że przyda się i Przez.Niwelety, Przes.H i Przes.Poz jednocześnie .
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2300
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: grzes » piątek, 26 listopada 2010, 12:33

Mam prosbe - gdzie w liczeniu H uwzglednic to nowe przesuniecie zeby bylo dobrze?
Teraz mamy tak:
Hobl = spadek/100*(abs(przes)-przes_niw)+Hosi
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: punkty na krawedzi - import z txt

Post autor: walklim » piątek, 26 listopada 2010, 13:09

zakładamy że Przes to odległość od osi drogi do końca spadku poprzecznego.
Hobl = Hosi +[ (Abs(Przes)-Przes.Niwelety) * (Spadek/100)] + Przes.H
a do liczenia xy odległość punktu od osi = Przes+Przes.Poziomy.

tak bym to widział , w wersji beta mogę protestować mam akurat obiekt który świetnie się do tego nadaje
pozdrawiam Waldek Klimek

ODPOWIEDZ