autozapis/archiwizacja czy działa?

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 12:34

Ustawiłem sobie zapis co 5 minut i po pracy już około 0,5 godziny na tabeli w liście projektów w Archiwizacji nie ma nic. Mogę zrobić tylko "odśwież", ale nadal nic nie ma. Więc jak to jest z tą archiwizacją, jak ona działa?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 13:49

Proszę sprawdzić czy ustawienia są podobne do tych w obrazku:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (51.99 KiB) Przejrzano 1792 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:57

Dokładnie tak mam. Najpierw przy archiwizacji jest nawet ten kwadracik z krzyżykiem co sugerowałoby że zaraz rozwinę listę, ale po kliknięciu nic się nie rozwija.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (55.84 KiB) Przejrzano 1777 razy
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » czwartek, 16 grudnia 2010, 08:52

Nadal jest to samo mimo ponownego zainstalowania aktualizacji. Może nie wyświetla mi się dlatego, że mam windows 7, a na innych systemach działa, podobnie jak poprzednio z zapamiętywaniem położenia okna?
Mam pytanie czy jest to zapisywane do jakiegoś pliku i czy można to odnaleźć i sprawdzić czy w ogóle coś się zapisuje?
Pozdrawiam

Zbysiu
_____
_____
Posty: 270
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Zbysiu » czwartek, 16 grudnia 2010, 09:34

U mnie też pod win 7 nie działa.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Jurek B. » czwartek, 16 grudnia 2010, 10:11

U mnie pod Win7 64bit działa - proszę o telefon do nas - może uda się coś podpowiedzieć albo uzyskać jakąś informację która coś wyjaśni.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: FaFaL » czwartek, 16 grudnia 2010, 10:18

Witam
Może niezbyt błyskotliwa porada, ale proszę uruchomić C-GEO jako administrator (funkcja pod prawym przyciskiem myszy na ikonie C-GEO)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zbysiu
_____
_____
Posty: 270
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Zbysiu » czwartek, 16 grudnia 2010, 10:29

BINGO ! działa, dzięki. :)

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » czwartek, 16 grudnia 2010, 11:07

A u mnie nadal nic... Będę dzwonił...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: FaFaL » czwartek, 16 grudnia 2010, 12:05

A w katalogu projektu tworzy się folder o nazwie BACKUP ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » czwartek, 16 grudnia 2010, 12:50

Na razie nie dało się telefonicznie ustalić przyczyny...
Mam backup, w nim jest folder z nazwą tabeli i dalej 3 następne z numerami 0,1,2 + plik options.ini. W każdym z tych trzech jest coś zapisane.
Więc chyba zapis jest robiony, ale w liście projektów nic nie widać
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Jurek B. » czwartek, 16 grudnia 2010, 12:57

Proszę spakować ten katalog Backup i nam wysłać - sprawdzimy co się tam dzieje.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Jurek B. » czwartek, 16 grudnia 2010, 13:40

Proszę podać jeszcze dokładny numer wersji C-GEO - z Pomoc - O programie - numerek na dole okienka po lewej
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » czwartek, 16 grudnia 2010, 14:57

v.8.3.12.1 (63-63-2)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Jurek B. » czwartek, 16 grudnia 2010, 15:16

U nas te archiwa się oczywiście pokazują - nie wiemy co to jest w tej sytuacji.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 12:35

Wziąłem przedostatnią płytkę z programem, (z aktualizacjami do końca 2010r) i po zainstalowaniu na innym dysku jeszcze jednego C-geo, ściągnięciu ostatniej aktualizacji, autozapis działa.
Mam najnowszą płytę przysłaną w związku z zamówieniem aktualizacji automatycznych gdzie są one aktywne do końca 2011 roku. Na wersji z tej płyty autozapis mi nie działa, więc coś jest nie tak z moim najnowszym programem na płycie...
Załączniki
a.jpg
a.jpg (5.69 KiB) Przejrzano 1574 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 13:22

Aby mieć dostęp do końca 2011 proszę ze świeżej płyty skopiować plik c-geo.dat do katalogu C-GEO.
Co do świeżej płyty - ciężko będzie teraz wykryć przyczynę - może coś tam się nie zapisało przy wypalaniu.
Pozdrawiam Jurek B.

energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: energeo » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 14:10

Program chyba coś się gubi gdy włączone są w { Opcjach / Inne }
- automatyczna archiwizacja w repozytorium co []
- automatyczna archiwizacja w repozytorium przy zamykaniu.

Z tymi opcjami lista plików do backup'u jest pusta, tworzy tylko katalogi .
(tak na szybko sprawdziłem mniej więcej)
Dlatego może nie u każdego dawać "objaw chorobowy"

PS.
Tam jest jakiś mechanizm porównujący backup i repozytorium v projekt co do daty ? bo jakieś okienko wyskakuje że jest świeższe repozytorium a nie jest (nie jestem pewien).

A i autozapis <>0 w opcjach

Po zmianach chyba trzeba uruchomić ponownie by się zorientował.

Nie działało, a teraz działa :shock: nie rozumiem :P
pozdrawiam
wini

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:02

Jurek B. pisze:Aby mieć dostęp do końca 2011 proszę ze świeżej płyty skopiować plik c-geo.dat do katalogu C-GEO.
Co do świeżej płyty - ciężko będzie teraz wykryć przyczynę - może coś tam się nie zapisało przy wypalaniu.
Ok, ale jeżeli pamiętam to zmianom uległy nie tak dawno plik geoidy, edytor symboli i może coś jeszcze. Czy jak do zainstalowanego ze starej płytki programu ściągnę ostatnią aktualizację to te wszystkie "inne pliki" też się zaktualizują do najnowszych wersji?
No i pytanie jak przerzucić symbole?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:06

Symbole nie są zastępowane przez instalację z płyty.
Pliki geoidy raczej już bardzo dawno się nie zmieniał.
Edytor symboli pojawi się aktualny razem z aktualizacją z sieci.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:39

Po przeinstalowaniu nadal problem występuje.
Coś zostaje ze starego programu, czego nie zastępuje nowa instalacja i powoduje problem z tą archiwizacją.
Albo mam jakąś konfigurację ustawień w opcjach, która powoduje problem, bo zauważyłem że ustawienia w opcjach także pozostały stare.
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:50

ALe jak w działającej wersji zmieniłem ścieżkę projektów na inną (tą w których archiwizacja wcześniej nie działała) to nadal po kliknięciu w ARCHIWIZACA nic nie widać .
Wynika z tego, że coś może być z ścieżką projektów. Pytanie co?
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » wtorek, 21 grudnia 2010, 09:46

Sprawdziłem i jeżeli projekty na których pracuję są na dysku C to program widzi archiwizację, ale jeżeli założę projekt na D to już archiwizacji nie ma.
C geo mam zainstalowane na D...
Wystarczy, że z D przeniosę na C jakiś projekt w którym nie było widać archiwizacji, a program zaczyna ją widzieć - dziwne.
Mam win 7, 64
Może ktoś ma pomysł co zrobić?
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: marioo » wtorek, 21 grudnia 2010, 13:11

Mam.
Udało mi się po wielokrotnym sprawdzaniu, testowaniu i kombinowaniu ustalić przyczynę nie wyświetlania archiwizacji.
Jeżeli we właściwościach dysku nie ma zaznaczonej opcji indeksowania, to plików archiwizacji w C-geo nie zobaczymy. Wystarczy zaznaczyć tą opcję i wszystko jest ok. Można też ustawić indeksowanie tylko dla folderu w którym znajdują się projekty.
Nie wiem co ma jedno do drugiego ale Cgeo chyba nie powinno być czułe na opcje we właściwościach dysku i powinno działać dobrze w każdej sytuacji.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (33.63 KiB) Przejrzano 1466 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

Post autor: Jurek B. » środa, 22 grudnia 2010, 11:31

Ok, dobrze że udało się znaleźć przyczynę, nie wiem czy nie jest to też powiązane z systemem plików na dysku - FAT32 w ogóle nie ma takiej funkcji jak indeksacja.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ