Strona 1 z 2

autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 12:34
autor: marioo
Ustawiłem sobie zapis co 5 minut i po pracy już około 0,5 godziny na tabeli w liście projektów w Archiwizacji nie ma nic. Mogę zrobić tylko "odśwież", ale nadal nic nie ma. Więc jak to jest z tą archiwizacją, jak ona działa?

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 13:49
autor: Jurek B.
Proszę sprawdzić czy ustawienia są podobne do tych w obrazku:

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 13 grudnia 2010, 14:57
autor: marioo
Dokładnie tak mam. Najpierw przy archiwizacji jest nawet ten kwadracik z krzyżykiem co sugerowałoby że zaraz rozwinę listę, ale po kliknięciu nic się nie rozwija.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 08:52
autor: marioo
Nadal jest to samo mimo ponownego zainstalowania aktualizacji. Może nie wyświetla mi się dlatego, że mam windows 7, a na innych systemach działa, podobnie jak poprzednio z zapamiętywaniem położenia okna?
Mam pytanie czy jest to zapisywane do jakiegoś pliku i czy można to odnaleźć i sprawdzić czy w ogóle coś się zapisuje?

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 09:34
autor: Zbysiu
U mnie też pod win 7 nie działa.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 10:11
autor: Jurek B.
U mnie pod Win7 64bit działa - proszę o telefon do nas - może uda się coś podpowiedzieć albo uzyskać jakąś informację która coś wyjaśni.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 10:18
autor: FaFaL
Witam
Może niezbyt błyskotliwa porada, ale proszę uruchomić C-GEO jako administrator (funkcja pod prawym przyciskiem myszy na ikonie C-GEO)

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 10:29
autor: Zbysiu
BINGO ! działa, dzięki. :)

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 11:07
autor: marioo
A u mnie nadal nic... Będę dzwonił...

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 12:05
autor: FaFaL
A w katalogu projektu tworzy się folder o nazwie BACKUP ?

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 12:50
autor: marioo
Na razie nie dało się telefonicznie ustalić przyczyny...
Mam backup, w nim jest folder z nazwą tabeli i dalej 3 następne z numerami 0,1,2 + plik options.ini. W każdym z tych trzech jest coś zapisane.
Więc chyba zapis jest robiony, ale w liście projektów nic nie widać

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 12:57
autor: Jurek B.
Proszę spakować ten katalog Backup i nam wysłać - sprawdzimy co się tam dzieje.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 13:40
autor: Jurek B.
Proszę podać jeszcze dokładny numer wersji C-GEO - z Pomoc - O programie - numerek na dole okienka po lewej

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 14:57
autor: marioo
v.8.3.12.1 (63-63-2)

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: czwartek, 16 grudnia 2010, 15:16
autor: Jurek B.
U nas te archiwa się oczywiście pokazują - nie wiemy co to jest w tej sytuacji.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 20 grudnia 2010, 12:35
autor: marioo
Wziąłem przedostatnią płytkę z programem, (z aktualizacjami do końca 2010r) i po zainstalowaniu na innym dysku jeszcze jednego C-geo, ściągnięciu ostatniej aktualizacji, autozapis działa.
Mam najnowszą płytę przysłaną w związku z zamówieniem aktualizacji automatycznych gdzie są one aktywne do końca 2011 roku. Na wersji z tej płyty autozapis mi nie działa, więc coś jest nie tak z moim najnowszym programem na płycie...

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 20 grudnia 2010, 13:22
autor: Jurek B.
Aby mieć dostęp do końca 2011 proszę ze świeżej płyty skopiować plik c-geo.dat do katalogu C-GEO.
Co do świeżej płyty - ciężko będzie teraz wykryć przyczynę - może coś tam się nie zapisało przy wypalaniu.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 20 grudnia 2010, 14:10
autor: energeo
Program chyba coś się gubi gdy włączone są w { Opcjach / Inne }
- automatyczna archiwizacja w repozytorium co []
- automatyczna archiwizacja w repozytorium przy zamykaniu.

Z tymi opcjami lista plików do backup'u jest pusta, tworzy tylko katalogi .
(tak na szybko sprawdziłem mniej więcej)
Dlatego może nie u każdego dawać "objaw chorobowy"

PS.
Tam jest jakiś mechanizm porównujący backup i repozytorium v projekt co do daty ? bo jakieś okienko wyskakuje że jest świeższe repozytorium a nie jest (nie jestem pewien).

A i autozapis <>0 w opcjach

Po zmianach chyba trzeba uruchomić ponownie by się zorientował.

Nie działało, a teraz działa :shock: nie rozumiem :P

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:02
autor: marioo
Jurek B. pisze:Aby mieć dostęp do końca 2011 proszę ze świeżej płyty skopiować plik c-geo.dat do katalogu C-GEO.
Co do świeżej płyty - ciężko będzie teraz wykryć przyczynę - może coś tam się nie zapisało przy wypalaniu.
Ok, ale jeżeli pamiętam to zmianom uległy nie tak dawno plik geoidy, edytor symboli i może coś jeszcze. Czy jak do zainstalowanego ze starej płytki programu ściągnę ostatnią aktualizację to te wszystkie "inne pliki" też się zaktualizują do najnowszych wersji?
No i pytanie jak przerzucić symbole?

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:06
autor: Jurek B.
Symbole nie są zastępowane przez instalację z płyty.
Pliki geoidy raczej już bardzo dawno się nie zmieniał.
Edytor symboli pojawi się aktualny razem z aktualizacją z sieci.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:39
autor: marioo
Po przeinstalowaniu nadal problem występuje.
Coś zostaje ze starego programu, czego nie zastępuje nowa instalacja i powoduje problem z tą archiwizacją.
Albo mam jakąś konfigurację ustawień w opcjach, która powoduje problem, bo zauważyłem że ustawienia w opcjach także pozostały stare.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: poniedziałek, 20 grudnia 2010, 15:50
autor: marioo
ALe jak w działającej wersji zmieniłem ścieżkę projektów na inną (tą w których archiwizacja wcześniej nie działała) to nadal po kliknięciu w ARCHIWIZACA nic nie widać .
Wynika z tego, że coś może być z ścieżką projektów. Pytanie co?

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: wtorek, 21 grudnia 2010, 09:46
autor: marioo
Sprawdziłem i jeżeli projekty na których pracuję są na dysku C to program widzi archiwizację, ale jeżeli założę projekt na D to już archiwizacji nie ma.
C geo mam zainstalowane na D...
Wystarczy, że z D przeniosę na C jakiś projekt w którym nie było widać archiwizacji, a program zaczyna ją widzieć - dziwne.
Mam win 7, 64
Może ktoś ma pomysł co zrobić?

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: wtorek, 21 grudnia 2010, 13:11
autor: marioo
Mam.
Udało mi się po wielokrotnym sprawdzaniu, testowaniu i kombinowaniu ustalić przyczynę nie wyświetlania archiwizacji.
Jeżeli we właściwościach dysku nie ma zaznaczonej opcji indeksowania, to plików archiwizacji w C-geo nie zobaczymy. Wystarczy zaznaczyć tą opcję i wszystko jest ok. Można też ustawić indeksowanie tylko dla folderu w którym znajdują się projekty.
Nie wiem co ma jedno do drugiego ale Cgeo chyba nie powinno być czułe na opcje we właściwościach dysku i powinno działać dobrze w każdej sytuacji.

Re: autozapis/archiwizacja czy działa?

: środa, 22 grudnia 2010, 11:31
autor: Jurek B.
Ok, dobrze że udało się znaleźć przyczynę, nie wiem czy nie jest to też powiązane z systemem plików na dysku - FAT32 w ogóle nie ma takiej funkcji jak indeksacja.