Import punktów z innego projektu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 139
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Import punktów z innego projektu

Post autor: kasprol » sobota, 31 marca 2012, 09:46

Witam, tak jak w temacie czy można zaimportować wybrane punkty z innego projektu, tabeli nie zamykając aktualnej tabeli roboczej. Wiem, że można otworzyć zaznaczyć i skopiować punkty a następnie wkleić je do wybranej tabeli, ale konieczne jest niestety zamkniecie aktualnego projektu.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6597
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: Jurek B. » sobota, 31 marca 2012, 10:23

Witam, tak, można - zaznaczyć punkty w tabeli, przełączyć się na mapę, wykonać eksport do innej mapy - zaznaczyć w dolnej części okna parametrów eksportu "Tylko obiekty zaznaczone". Jeśli oprócz punktów zaznaczone będą też jakieś obiekty w bazie danych mapy, to też zostaną wyeksportowane.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2786
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: FaFaL » sobota, 31 marca 2012, 11:34

To chyba by miało być troszkę inaczej:
1. Pracuję w jakimś projekcie i nagle stwierdzam, że przydałyby się jakieś punkty które mam w innym projekcie
2. Uruchamiam odpowiednią (nową funkcję) i wskazuję projekt oraz tabelę w której są potrzebne punkty
3. Pokazuje mi się okienko z wszystkimi punktami w wybranej tabeli i jakimś sposobem zaznaczam punkty potrzebne
4. naciskam przycisk IMPORT i w mojej aktywnej tabeli pojawiają się wskazane punkty

Jeśli są to punkty osnowy to może lepiej wykorzystać funkcję TABELI PODSTAWOWEJ ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

bartek1122
____
____
Posty: 241
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: bartek1122 » sobota, 31 marca 2012, 21:49

Można tez utworzyć nową warstwę następnie przenieść zaznaczone pkt-y na wybraną warstwę i eksportować do innej mapy.

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 139
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: kasprol » niedziela, 1 kwietnia 2012, 11:02

1. Pracuję w jakimś projekcie i nagle stwierdzam, że przydałyby się jakieś punkty które mam w innym projekcie
2. Uruchamiam odpowiednią (nową funkcję) i wskazuję projekt oraz tabelę w której są potrzebne punkty
3. Pokazuje mi się okienko z wszystkimi punktami w wybranej tabeli i jakimś sposobem zaznaczam punkty potrzebne
4. naciskam przycisk IMPORT i w mojej aktywnej tabeli pojawiają się wskazane punkty
Taka funkcja bardzo by ułatwiła pracę przy dużych obiektach. Przy obsłudze drogi mam dwie tabele z osnową, drogową i mostową z których to kopiuję punkty do zakładanych obiektów. Problem jest tylko z tym że muszę zamknąć projekt na którym aktualnie pracuję, otworzyć projekt w którym mam tabele z osnową skopiować punkty i ponownie otworzyć projekt w którym pracowałem.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2786
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: FaFaL » niedziela, 1 kwietnia 2012, 11:17

Jeśli chodzi o osnowę to czemu nie ustawi sobie Pan tabeli z osnową jako tabelę podstawową dla projektu w którym Pan pracuje ? Tabela podstawowa dla projektu w którym Pan pracuje nie musi być w tym samym projekcie.
http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php?title=Tabela
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 139
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: kasprol » niedziela, 1 kwietnia 2012, 14:03

Na potrzeby budowy mam założonych kilka projektów np. dla drogi głównej, dla dróg serwisowych, dla robót kubaturowych itd. w których to korzystam z jednej osnowy.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2786
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: FaFaL » niedziela, 1 kwietnia 2012, 14:57

proponuję w takim razie skorzystać z funkcji tabeli podstawowej, a aby mieć wizualizację punktów na mapie to proszę skorzystać z funkcji mapy w tle. To rozwiąże potrzebę kopiowania punktów, a korzyść jest taka, że jeśli zmienią się współrzędne punktów osnowy to nie będzie musiał Pan ich ponownie kopiować do każdego obiektu, tylko zawsze będzie się Pan odnosił do tych najbardziej aktualnych.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 139
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: kasprol » niedziela, 1 kwietnia 2012, 17:23

a aby mieć wizualizację punktów na mapie to proszę skorzystać z funkcji mapy w tle
Nie bardzo wiem jak z tej opcji skorzystać, proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6597
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: Jurek B. » niedziela, 1 kwietnia 2012, 21:45

Ikonka Legenda, pozycja Mapy w tle.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 470
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: ariel0-0 » niedziela, 14 kwietnia 2013, 13:57

FaFaL pisze:To chyba by miało być troszkę inaczej:
1. Pracuję w jakimś projekcie i nagle stwierdzam, że przydałyby się jakieś punkty które mam w innym projekcie
2. Uruchamiam odpowiednią (nową funkcję) i wskazuję projekt oraz tabelę w której są potrzebne punkty
3. Pokazuje mi się okienko z wszystkimi punktami w wybranej tabeli i jakimś sposobem zaznaczam punkty potrzebne
4. naciskam przycisk IMPORT i w mojej aktywnej tabeli pojawiają się wskazane punkty
Ponawiam propozycję aktualizacji. Taka funkcjonalność mnie osobiście bardzo by się przydała. Czasami potrzebuję mieć w jednej tabeli wszystkie punkty i wówczas muszę po kolei przełączać się między projektami. Wystarczyłby podgląd innego projektu bądź samej tabeli z możliwością kopiowania do schowka wybranych punktów.
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6597
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: Jurek B. » niedziela, 14 kwietnia 2013, 18:50

Wystarczyłby podgląd innego projektu bądź samej tabeli z możliwością kopiowania do schowka wybranych punktów.
przedyskutujemy to z programistami i wymyślimy jakiś sposób.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 139
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: kasprol » niedziela, 14 kwietnia 2013, 19:54

Też jestem za dodaniem opcji umożliwiającej łatwy import punktów z innego obiektu bez zamykania tego na którym się pracuje.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: Michal_K » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 13:17

Także jestem za. Takie okno by mogłoby obsługiwać wszystkie inne projekty oraz inne tabele z projektu na jakim pracujemy by nie było potrzeby otwierać całej tabeli by zgrać 2-3 pkt-y.

geobar
____
____
Posty: 210
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: geobar » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 13:51

Jestem za , to by bardzo ułatwiło pracę.

geobiuro
______
______
Posty: 548
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:26

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: geobiuro » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 15:29

Witam

Jestem za, to przeskakiwanie z projektu do projektu po kilka punktów jest kłopotliwe, to dobry pomysł.

Z poważaniem
ZM

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 139
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: kasprol » czwartek, 26 czerwca 2014, 09:58

Odświeżę temat, przydała by się dodatkowa opcja importu wybranych punktów z innego obiektu, tabeli.

radeck
___
___
Posty: 51
Rejestracja: środa, 8 lutego 2012, 11:19

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: radeck » czwartek, 26 czerwca 2014, 11:59

Popieram.
Też często potrzebuję :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Maciej_o2
_____
_____
Posty: 259
Rejestracja: środa, 11 marca 2009, 12:56

Re: Import punktów z innego projektu

Post autor: Maciej_o2 » czwartek, 26 czerwca 2014, 12:08

Ave
i jeszcze może dodać transformację między układami.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek

ODPOWIEDZ