Objętość nasypu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
pgk1
_
_
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 6 września 2012, 21:46

Objętość nasypu

Post autor: pgk1 » czwartek, 6 września 2012, 22:09

Witam wszystkich
Interesuje mnie obliczanie objętości nasypu. Mam pomierzony teren wyjściowy, na podstawie którego tworzę model zerowy zawierający oprócz obwodnicy działki, również punkty w środku. Po jakimś wykonuje pomiar na górze nasypu, mierząc krawędź nasypu oraz punkty w środku. I tu pojawia się problem, ponieważ tworząc model drugi - jako punkty terenu daje wszystkie punkty z podstawy nasypu razem z punktami ze środka oraz punkty górne, zaznaczając również w połączeniach stałych krawędź nasypu - program tworzy model łącząc punkty dolne (wewnątrz działki) z punktami górnymi co daje błędną objętość. Sprawa jest prosta, gdy do modelu z dołu wchodzą tylko punkty z obrysu, ale muszę uwzględnić punkty ze środka, gdyż teren nie był równy. Czy jest do tego jakaś dodatkowa funkcja, której nie widzę? Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Objętość nasypu

Post autor: walklim » piątek, 7 września 2012, 07:02

zbuduj dwa modele terenu , podczas tworzenia modelu nasypu w zakładce Punkty terenu muszą być tylko punkty z tej powierzchni i te wspólne na obrysie. nie może być punktów z terenu ZERO leżących wewnątrz działki. Objętość policz pomiędzy modelami .
pozdrawiam Waldek Klimek

pgk1
_
_
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 6 września 2012, 21:46

Re: Objętość nasypu

Post autor: pgk1 » poniedziałek, 10 września 2012, 21:43

Wielkie dzięki i przepraszam, że tak późno, ale byłem bez dostępu do sieci:)

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Objętość nasypu

Post autor: marcinn » wtorek, 19 sierpnia 2014, 15:06

Zbudowałem ze współrzędnych sześcian o boku 10m. Podczas obliczeń podstawa sześcianu jest "otwarta" i obliczenia poniżej płaszczyzny odniesienia nie są liczone- dlaczego tak się dzieje? Zdefiniowanie połączeń stałych psuje model. Nie rozumie dlaczego obrys obszaru nie jest łączony i domykany ze sobą tworząc pełną bryłę?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Objętość nasypu

Post autor: Jurek B. » wtorek, 19 sierpnia 2014, 21:28

Objętość sześcianu najlepiej liczyć ze znanego wzoru.
Model oparty na trójkątach nie daje możliwości liczenia objętości gdy ściany są pionowe.
W takim przypadku wystarczy wprowadzić mniej danych - model zawierający same punkty podstawy i obliczyć objętość do płaszczyzny poziomej na wysokości takiej jak wysokość ściany sześcianu - wyjdzie jak trzeba.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Objętość nasypu

Post autor: marcinn » czwartek, 1 października 2015, 08:59

Mam pytanie dotyczące porównywania objętości, gdy poziomem odniesienia jest model. Załóżmy, że stworzyłem dwa modele: "istniejący" oraz "projekt". Teraz wybieram Obliczenie objętości i wyskakuje okienko. Pierwszy model (obok przycisku OK) wybieram "istniejący". Jako drugi model do porównania wybieram "projekt". Wyskakują mi takie wyniki:
Objętość nad poziomem odniesienia: 5161.1
Objętość pod poziomem odniesienia: -2133.2

Teraz pytanie jak zinterpretować wyniki? Co jest przyjęte za "poziom odniesienia"? Rozumiem, że od pierwszej bryły ("istniejący") została odjęta druga bryła "projekt". W wyniku czego powstała część nad i pod poziomem odniesienia. Ale jaka jest ta płaszczyzna odniesienia?

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 795
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Objętość nasypu

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 1 października 2015, 09:20

Witam
Obliczenie objętości jest albo do płaszczyzny albo do drugiego modelu. W pierwszym przypadku płaszczyzna tnie model, a w drugim jest krawędź przecięcia dwóch modeli
-To serve and protect-

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Objętość nasypu

Post autor: marcinn » czwartek, 1 października 2015, 09:24

Czyli w tym wypadku różnica objętości będzie wynosić 3027.9? O czym nas informują dane nad i pod poziomem odniesienia?

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 795
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Objętość nasypu

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 1 października 2015, 09:38

Może tak się zdarzyć że jeden model jest w całości nad drugim Jak w naszym przykładzie Ale może tez tak być że modele się przecinają , dlatego jest objętość na plusie i na minusie
-To serve and protect-

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Objętość nasypu

Post autor: marcinn » czwartek, 1 października 2015, 09:42

I tak jest w moim przypadku- modele się przecinają. Dokładnie jest tak, że model "istniejący" jest bazowy, a "projekt" to jest ten sam model zmodyfikowany o rzędne wewnątrz obszaru- obwiednia pozostaje bez zmian. I zastanawiam się jak mam zinterpretować te wartości?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6059
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Objętość nasypu

Post autor: Jurek B. » czwartek, 1 października 2015, 09:50

Może taki rysuneczek coś podpowie - przekrój pionowy przez przecięcie obu powierzchni:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (26.31 KiB) Przejrzano 1680 razy
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
______
______
Posty: 559
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Objętość nasypu

Post autor: marcinn » czwartek, 1 października 2015, 10:21

I o to mi właśnie chodziło :) Tylko cały czas nie wiedziałem co jest powierzchnią odniesienia- będzie to model wskazany jako pierwszy (ten obok przycisku OK), tak?

EDIT:
jednak odwrotnie- zresztą nawet poniżej jest do wyboru "Poziom odniesienia"

ODPOWIEDZ