Szkic orientacyjny

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Tomek83
____
____
Posty: 111
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Szkic orientacyjny

Post autor: Tomek83 » wtorek, 15 stycznia 2013, 22:06

Potrzebuję zrobić szkic orientacyjny, który będzie zgodny ze wzorem GUGiK-u. Czy możliwe jest opracowanie takiego szkicu w C-Geo. Zastanawiałem się nad zrobieniem kierunku północy, następnie w okrąg chciałbym ściągnąć kawałek mapy topograficznej w skali 1 : 10 000 z Geoportalu za pomocą serwerów WMS i w ten sposób otrzymać szkic orientacyjny. Środek okręgu wyznaczałby orientacyjnie interesujący mnie obiekt.
Problemy które napotkałem:
nie wiem jak obciąć obszar po za terenem okręgu;
nie wiem jak ściągnąć z Geoportal2.
Czy mogę poprosić o poradę w tej sprawie?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » środa, 16 stycznia 2013, 11:27

1. Wyciąć coś opierając się na kształcie okręgu na razie się nie da w C-GEO - jedynie obrysować łamaną okrąg i to co na zewnątrz - wyciąć nowym narzędziem na mapie - Wycinanie
2. Adres do mapy topo z Geoportalu2 to: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
Nie wiem czy coś pobierze się bo teraz daje mi puste arkusze, ale to może akurat na testowanym obszarze tak mam. Ten adres wpisać w oknie Klienta WMS, włączyć wyświetlanie wszystkich warstw, ewentualnie ustawić konwertowanie tła na wybrany kolor. Potem najlepiej włączyć tryb "Pobierz pliki z serwera" i włączyć "Pobierz pliki z serwera".
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 532
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Zibi123 » czwartek, 24 stycznia 2013, 11:03

Ostatnio niewiele daje się pobrać z Geoportalu poprzez WMSa. Przynajmniej u mnie są z tym duże problemy.

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » czwartek, 24 stycznia 2013, 11:16

Ciągle u nich wisi komunikat:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (12.69 KiB) Przejrzano 4767 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Tomek83
____
____
Posty: 111
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Tomek83 » czwartek, 16 stycznia 2014, 22:34

Ponieważ minął już prawie rok od mojego postu chciałbym się dowiedzieć czy coś się zmieniło w mojej sprawie i czy teraz będzie możliwe stworzenie szkicu orientacyjnego w powyższej postaci?

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq » piątek, 17 stycznia 2014, 00:00

Przydałoby się. Teraz przeklikuję ręcznie, aby to "obrobić" :mrgreen:
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » sobota, 18 stycznia 2014, 16:01

Do testów takie rozwiązanie:
- pomniejszamy mapę w c-geo do takiego obszaru jaki chcemy mieć na mapie topograficznej
- klikamy na ikonkę "Wstaw grafikę" (1)
- wybieramy z menu "Pobierz mapę topograficzną" (2)
topo1.png
topo1.png (84.23 KiB) Przejrzano 4215 razy
- po pobraniu (troche trwa - pobierane jest 10x10cm w 300 dpi) wybieramy zaznaczanie okręgiem (3) wskazujac srodek i rozciagajac
- wybieramy z menu "Przytnij" (4)
topo2.png
topo2.png (138.85 KiB) Przejrzano 4215 razy
Po wstawieniu rysunek mozna przesuwac, obracac, pomniejszac/powiekszac (łapiąc z róg) w oknie mapy.
Nowy plik exe
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » sobota, 18 stycznia 2014, 19:06

I jeszcze jedna opcja:
"Wykonaj szkic orientacyjny w skali 1:10000"
1 klik i szkic gotowy
topo3.png
topo3.png (93.21 KiB) Przejrzano 4199 razy
Plik zip z zalącznika trzeba rozpakowac do katalogu BIN i zaktualizowac exe z linka jak w poprzednim poście
szkic_orientacyjny.zip
(94.43 KiB) Pobrany 306 razy
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jakub Kwinta » sobota, 18 stycznia 2014, 19:18

Kawał dobrej roboty. Ta opcja zaoszczędzi sporo czasu i klikania. Jeszcze jakby szło dołożyć do obrazków tą strzałkę północy którą Pan wykorzystał do orientacji :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5783
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. » sobota, 18 stycznia 2014, 19:43

Jeszcze jakby szło dołożyć do obrazków tą strzałkę północy którą Pan wykorzystał do orientacji
Wystarczy ją wczytać w tym okienku Wstaw grafikę - ikonka "+" po prawej stronie okna - wskazać ten plik C-GEO\BIN.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » sobota, 18 stycznia 2014, 20:14

sama strzałka (prawa mysz i "zapisz obrazek jako"):
polnoc.png
polnoc.png (19.6 KiB) Przejrzano 4175 razy
pozdrawiam
grzes

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jakub Kwinta » sobota, 18 stycznia 2014, 20:56

Wielkie dzięki :)

pozdrawiam

Jakub

kristof
____
____
Posty: 179
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: kristof » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 09:09

Świetna sprawa ale gdzie program zapisuje dany szkic orientacyjny ?
Chodzi mi o to aby zapisywał do katalogu danej roboty tak aby nie zaśmiecać dysku.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 11:34

kristof pisze:Świetna sprawa ale gdzie program zapisuje dany szkic orientacyjny ?
Chodzi mi o to aby zapisywał do katalogu danej roboty tak aby nie zaśmiecać dysku.
Po wstawieniu na mapę:
nazwa_projektu/images
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:18

Fajna sprawa :mrgreen:
a czy dałoby się zrobić , aby średnica szkicu orientacyjnego była zawsze 5cm w skali mapy (aktualnie ustawionej skali standardowej), np 1:5000 - średnica = 250m, dla 1:500 = 25m, a dla 1:1000 = 50m.....
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:55

Średnica czy promień?
Teraz generowany szkic ma rozmiar na wydruku 100,9X163,3mm - co odpowiada kółku o srednicy 10cm i skali mapy w kółku 1:10000.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 14:18

Średnica okręgu = 5cm w skali mapy. (skala szkicu topo pozostaje zawsze bez zmian = 1:10000)

Jeżeli robię mapę w skali 1:500 - średnica okręgu w terenie/mapie powinna wynosić 25m
a Jeżeli robię mapę w skali 1:500 - to średnica okręgu w terenie/mapie = 250m...

czyli nie zmieniam już rozmiaru bloku szkicu orientacyjnego, bo jest dopasowany do używanej skali standardowej mapy.
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 14:40

Czyli teraz jest ok za wyjatkiem tego ze okrag ma miec srednicę 5 cm a nie 10?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 15:22

Proszę wstawić szkic orientacyjny na mapę i drukując ją w skali 1:5000. Na wydruku będzie on miał 1cm szerokości. Jeżeli chcemy ją druknąć w skali 1:500 to na wydruku szkic orientacyjny będzie miał szerokość 10cm. Moim zdaniem powinien mieć zawsze na wydruku stałą wartość, np. 5 cm.
---
Czyli ustawiamy wpierw skale standardową, np. 1:500 i generujemy szkic. Jak chcemy przejść na inną skalę, np. 1:2000, to ustawiamy ją w programie, po czym generujemy szkic, który na wydruku ma 5cm szerokości.
---
Dążę do tego, że wraz ze zmianą skali opracowania zmienia się wielkość bloku szkicu orientacyjnego. :roll:
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 15:36

arttiq pisze:Proszę wstawić szkic orientacyjny na mapę i drukując ją w skali 1:5000. Na wydruku będzie on miał 1cm szerokości. Jeżeli chcemy ją druknąć w skali 1:500 to na wydruku szkic orientacyjny będzie miał szerokość 10cm. Moim zdaniem powinien mieć zawsze na wydruku stałą wartość, np. 5 cm.
---
Czyli ustawiamy wpierw skale standardową, np. 1:500 i generujemy szkic. Jak chcemy przejść na inną skalę, np. 1:2000, to ustawiamy ją w programie, po czym generujemy szkic, który na wydruku ma 5cm szerokości.
---
Dążę do tego, że wraz ze zmianą skali opracowania zmienia się wielkość bloku szkicu orientacyjnego. :roll:
Ale teraz jest tak ze jak ustawimy sobie skale standardową mapy i wygenerujemy szkic to ma on wlasciwe rozmiary dla tej skali.
Oczywiscie jesli mapę wydrukujemy w innej skali to szkic zmieni wymiary. Trzeba by go wtedy generowac na nowo lub zmienic wymiary w oknie edycji grafiki
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 15:50

Faktycznie, działa ze skalą mapy. :oops:
Wcześniej , coś mi nie działało...

To, czy byłaby możliwość zrobić okrąg ze średnicą 5cm?
Załączniki
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg (38 KiB) Przejrzano 3915 razy
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 16:17

arttiq pisze: To, czy byłaby możliwość zrobić okrąg ze średnicą 5cm?
Jasne, będzie moze jeszcze dzisiaj
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2198
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 20:05

Nowy plik exe i w zalaczniku zip ktory nalezy wypakowac do katalogu BIN
szkic.png
szkic.png (43.29 KiB) Przejrzano 3851 razy
szkice.zip
(131.53 KiB) Pobrany 148 razy
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 261
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 21:49

Ooo, super :lol: i jeszcze przeźroczystość gratis :)
Wielkie dzięki.
pozdrawiam
arttiq

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 323
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jakub Kwinta » poniedziałek, 20 stycznia 2014, 23:14

U mnie jest problem ze zrobieniem szkicu w wersji 10 cm. W trakcie generowania mapy na chwilę się pojawia raster a po wyświetleniu go w okienku ze strzałką znika. Dla 5 cm jest ok i dla samego rastra też ok.

ODPOWIEDZ