Strona 1 z 4

Szkic orientacyjny

: wtorek, 15 stycznia 2013, 22:06
autor: Tomek83
Potrzebuję zrobić szkic orientacyjny, który będzie zgodny ze wzorem GUGiK-u. Czy możliwe jest opracowanie takiego szkicu w C-Geo. Zastanawiałem się nad zrobieniem kierunku północy, następnie w okrąg chciałbym ściągnąć kawałek mapy topograficznej w skali 1 : 10 000 z Geoportalu za pomocą serwerów WMS i w ten sposób otrzymać szkic orientacyjny. Środek okręgu wyznaczałby orientacyjnie interesujący mnie obiekt.
Problemy które napotkałem:
nie wiem jak obciąć obszar po za terenem okręgu;
nie wiem jak ściągnąć z Geoportal2.
Czy mogę poprosić o poradę w tej sprawie?

Re: Szkic orientacyjny

: środa, 16 stycznia 2013, 11:27
autor: Jurek B.
1. Wyciąć coś opierając się na kształcie okręgu na razie się nie da w C-GEO - jedynie obrysować łamaną okrąg i to co na zewnątrz - wyciąć nowym narzędziem na mapie - Wycinanie
2. Adres do mapy topo z Geoportalu2 to: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
Nie wiem czy coś pobierze się bo teraz daje mi puste arkusze, ale to może akurat na testowanym obszarze tak mam. Ten adres wpisać w oknie Klienta WMS, włączyć wyświetlanie wszystkich warstw, ewentualnie ustawić konwertowanie tła na wybrany kolor. Potem najlepiej włączyć tryb "Pobierz pliki z serwera" i włączyć "Pobierz pliki z serwera".

Re: Szkic orientacyjny

: czwartek, 24 stycznia 2013, 11:03
autor: Zibi123
Ostatnio niewiele daje się pobrać z Geoportalu poprzez WMSa. Przynajmniej u mnie są z tym duże problemy.

Pozdrawiam
Zibi

Re: Szkic orientacyjny

: czwartek, 24 stycznia 2013, 11:16
autor: Jurek B.
Ciągle u nich wisi komunikat:

Re: Szkic orientacyjny

: czwartek, 16 stycznia 2014, 22:34
autor: Tomek83
Ponieważ minął już prawie rok od mojego postu chciałbym się dowiedzieć czy coś się zmieniło w mojej sprawie i czy teraz będzie możliwe stworzenie szkicu orientacyjnego w powyższej postaci?

Re: Szkic orientacyjny

: piątek, 17 stycznia 2014, 00:00
autor: arttiq
Przydałoby się. Teraz przeklikuję ręcznie, aby to "obrobić" :mrgreen:

Re: Szkic orientacyjny

: sobota, 18 stycznia 2014, 16:01
autor: grzes
Do testów takie rozwiązanie:
- pomniejszamy mapę w c-geo do takiego obszaru jaki chcemy mieć na mapie topograficznej
- klikamy na ikonkę "Wstaw grafikę" (1)
- wybieramy z menu "Pobierz mapę topograficzną" (2)
topo1.png
topo1.png (84.23 KiB) Przejrzano 5903 razy
- po pobraniu (troche trwa - pobierane jest 10x10cm w 300 dpi) wybieramy zaznaczanie okręgiem (3) wskazujac srodek i rozciagajac
- wybieramy z menu "Przytnij" (4)
topo2.png
topo2.png (138.85 KiB) Przejrzano 5903 razy
Po wstawieniu rysunek mozna przesuwac, obracac, pomniejszac/powiekszac (łapiąc z róg) w oknie mapy.
Nowy plik exe

Re: Szkic orientacyjny

: sobota, 18 stycznia 2014, 19:06
autor: grzes
I jeszcze jedna opcja:
"Wykonaj szkic orientacyjny w skali 1:10000"
1 klik i szkic gotowy
topo3.png
topo3.png (93.21 KiB) Przejrzano 5887 razy
Plik zip z zalącznika trzeba rozpakowac do katalogu BIN i zaktualizowac exe z linka jak w poprzednim poście
szkic_orientacyjny.zip
(94.43 KiB) Pobrany 356 razy

Re: Szkic orientacyjny

: sobota, 18 stycznia 2014, 19:18
autor: Jakub Kwinta
Kawał dobrej roboty. Ta opcja zaoszczędzi sporo czasu i klikania. Jeszcze jakby szło dołożyć do obrazków tą strzałkę północy którą Pan wykorzystał do orientacji :)

pozdrawiam

Re: Szkic orientacyjny

: sobota, 18 stycznia 2014, 19:43
autor: Jurek B.
Jeszcze jakby szło dołożyć do obrazków tą strzałkę północy którą Pan wykorzystał do orientacji
Wystarczy ją wczytać w tym okienku Wstaw grafikę - ikonka "+" po prawej stronie okna - wskazać ten plik C-GEO\BIN.

Re: Szkic orientacyjny

: sobota, 18 stycznia 2014, 20:14
autor: grzes
sama strzałka (prawa mysz i "zapisz obrazek jako"):
polnoc.png
polnoc.png (19.6 KiB) Przejrzano 5863 razy

Re: Szkic orientacyjny

: sobota, 18 stycznia 2014, 20:56
autor: Jakub Kwinta
Wielkie dzięki :)

pozdrawiam

Jakub

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 09:09
autor: kristof
Świetna sprawa ale gdzie program zapisuje dany szkic orientacyjny ?
Chodzi mi o to aby zapisywał do katalogu danej roboty tak aby nie zaśmiecać dysku.

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 11:34
autor: grzes
kristof pisze:Świetna sprawa ale gdzie program zapisuje dany szkic orientacyjny ?
Chodzi mi o to aby zapisywał do katalogu danej roboty tak aby nie zaśmiecać dysku.
Po wstawieniu na mapę:
nazwa_projektu/images

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:18
autor: arttiq
Fajna sprawa :mrgreen:
a czy dałoby się zrobić , aby średnica szkicu orientacyjnego była zawsze 5cm w skali mapy (aktualnie ustawionej skali standardowej), np 1:5000 - średnica = 250m, dla 1:500 = 25m, a dla 1:1000 = 50m.....

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 13:55
autor: grzes
Średnica czy promień?
Teraz generowany szkic ma rozmiar na wydruku 100,9X163,3mm - co odpowiada kółku o srednicy 10cm i skali mapy w kółku 1:10000.

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 14:18
autor: arttiq
Średnica okręgu = 5cm w skali mapy. (skala szkicu topo pozostaje zawsze bez zmian = 1:10000)

Jeżeli robię mapę w skali 1:500 - średnica okręgu w terenie/mapie powinna wynosić 25m
a Jeżeli robię mapę w skali 1:500 - to średnica okręgu w terenie/mapie = 250m...

czyli nie zmieniam już rozmiaru bloku szkicu orientacyjnego, bo jest dopasowany do używanej skali standardowej mapy.

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 14:40
autor: grzes
Czyli teraz jest ok za wyjatkiem tego ze okrag ma miec srednicę 5 cm a nie 10?

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 15:22
autor: arttiq
Proszę wstawić szkic orientacyjny na mapę i drukując ją w skali 1:5000. Na wydruku będzie on miał 1cm szerokości. Jeżeli chcemy ją druknąć w skali 1:500 to na wydruku szkic orientacyjny będzie miał szerokość 10cm. Moim zdaniem powinien mieć zawsze na wydruku stałą wartość, np. 5 cm.
---
Czyli ustawiamy wpierw skale standardową, np. 1:500 i generujemy szkic. Jak chcemy przejść na inną skalę, np. 1:2000, to ustawiamy ją w programie, po czym generujemy szkic, który na wydruku ma 5cm szerokości.
---
Dążę do tego, że wraz ze zmianą skali opracowania zmienia się wielkość bloku szkicu orientacyjnego. :roll:

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 15:36
autor: grzes
arttiq pisze:Proszę wstawić szkic orientacyjny na mapę i drukując ją w skali 1:5000. Na wydruku będzie on miał 1cm szerokości. Jeżeli chcemy ją druknąć w skali 1:500 to na wydruku szkic orientacyjny będzie miał szerokość 10cm. Moim zdaniem powinien mieć zawsze na wydruku stałą wartość, np. 5 cm.
---
Czyli ustawiamy wpierw skale standardową, np. 1:500 i generujemy szkic. Jak chcemy przejść na inną skalę, np. 1:2000, to ustawiamy ją w programie, po czym generujemy szkic, który na wydruku ma 5cm szerokości.
---
Dążę do tego, że wraz ze zmianą skali opracowania zmienia się wielkość bloku szkicu orientacyjnego. :roll:
Ale teraz jest tak ze jak ustawimy sobie skale standardową mapy i wygenerujemy szkic to ma on wlasciwe rozmiary dla tej skali.
Oczywiscie jesli mapę wydrukujemy w innej skali to szkic zmieni wymiary. Trzeba by go wtedy generowac na nowo lub zmienic wymiary w oknie edycji grafiki

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 15:50
autor: arttiq
Faktycznie, działa ze skalą mapy. :oops:
Wcześniej , coś mi nie działało...

To, czy byłaby możliwość zrobić okrąg ze średnicą 5cm?

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 16:17
autor: grzes
arttiq pisze: To, czy byłaby możliwość zrobić okrąg ze średnicą 5cm?
Jasne, będzie moze jeszcze dzisiaj

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 20:05
autor: grzes
Nowy plik exe i w zalaczniku zip ktory nalezy wypakowac do katalogu BIN
szkic.png
szkic.png (43.29 KiB) Przejrzano 5539 razy
szkice.zip
(131.53 KiB) Pobrany 180 razy

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 21:49
autor: arttiq
Ooo, super :lol: i jeszcze przeźroczystość gratis :)
Wielkie dzięki.

Re: Szkic orientacyjny

: poniedziałek, 20 stycznia 2014, 23:14
autor: Jakub Kwinta
U mnie jest problem ze zrobieniem szkicu w wersji 10 cm. W trakcie generowania mapy na chwilę się pojawia raster a po wyświetleniu go w okienku ze strzałką znika. Dla 5 cm jest ok i dla samego rastra też ok.