aktualizacja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
geobar
____
____
Posty: 210
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 08:49

aktualizacja

Post autor: geobar » wtorek, 5 marca 2013, 15:51

Kiedy może się ukazać najbliższa aktualizacja?

Awatar użytkownika
kasprol
____
____
Posty: 139
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: aktualizacja

Post autor: kasprol » wtorek, 12 marca 2013, 12:37

Dołączam się do pytanie, kiedy można spodziewać się aktualizacji?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 12 marca 2013, 13:07

Jak pisałem w innym wątku - trochę nas wstrzymuje oczekiwanie na opublikowanie rozporządzenia o mapie zasadniczej - coś w związku z nim przygotowaliśmy i chcemy udostępnić aktualizację zgodną z jego "duchem".
Jeśli opublikowanie tego rozporządzenia miałoby się przeciągąć, to ostatecznie w marcu i tak damy aktualizację zawierającą inne zmiany.
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » środa, 3 kwietnia 2013, 16:37

Chyba edytor mapy obiektowej wymaga uzupełnienia.
Brak np. obiektów SUPE, SUPT.
I jeszcze jedna uwaga, wiem że w katalogu obiektów tego nie ma, ale co z warstwicami, zniknęły z mapy zasadniczej a co z np. z mapami dc. projektowych?
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2447
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja

Post autor: grzes » środa, 3 kwietnia 2013, 17:58

janek pisze:Chyba edytor mapy obiektowej wymaga uzupełnienia.
Brak np. obiektów SUPE, SUPT.
I jeszcze jedna uwaga, wiem że w katalogu obiektów tego nie ma, ale co z warstwicami, zniknęły z mapy zasadniczej a co z np. z mapami dc. projektowych?
Janek B.
Z tego co ja widze to te kody są. Moze mylic fakt ze wyszukiwarka wymaga pelnego kodu tj np SUPT01. Zmienilem sposob wyszukiwania: tu jest zmieniony exe. Teraz szukany jest tez fragment kodu.
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » środa, 3 kwietnia 2013, 18:01

Te kody widzę, ale mi chodzi o rysowanie linii przewodów podziemnych, a te są ukryte pod kodami, które wymieniłem.
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2447
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja

Post autor: grzes » środa, 3 kwietnia 2013, 18:12

janek pisze:Te kody widzę, ale mi chodzi o rysowanie linii przewodów podziemnych, a te są ukryte pod kodami, które wymieniłem.
Janek B.
OK, to juz sie nie wymadrzam :) - jutro pewnie odpowiedza osoby ktore nad tymi kodami pracowaly
pozdrawiam
grzes

rodi
__
__
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 4 kwietnia 2013, 17:48

Re: aktualizacja

Post autor: rodi » czwartek, 4 kwietnia 2013, 18:02

Potwierdzam, coś z tymi przewodami podziemnymi SUPE i SUPT nie bangla.
Pozdrawiam

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » piątek, 5 kwietnia 2013, 07:27

Próbowałem przetestować rysowanie mapy "po nowemu".
Nasunęły mi się takie uwagi:
-obiekt KTKR01 (krawężnik) linia ma niewłaściwą grubość,
-może udałoby się aby obiekty EGBG08 (weranda, ganek) i EGBW09 (wiatrołap) można było narysować w podobny sposób jak np. rów, czy mur oporowy?,
-podobnie obiekt SUSM06 (słup kratowy) - może udałoby się do narysować tak jak wiatę,
-czy EGBP15 (podjazd...) i EGBW15 (wjazd...) nie powinny oprócz znaku graficznego mieć zdefiniowane linie,
-skoro opisy przewodów mają je przesłaniać, to można byłoby ustawić w programie położenie tekstu do linii i wstawianiu na "ś",

Janek B.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 837
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: aktualizacja

Post autor: Wojtek P. » piątek, 5 kwietnia 2013, 08:25

rodi pisze:Potwierdzam, coś z tymi przewodami podziemnymi SUPE i SUPT nie bangla.
Pozdrawiam
Tak , będzie poprawione razem z innymi drobnymi zmianami (także te z postu powyżej-przynajmniej te oczywiste poprawki-podjazd,wjazd, krawężnik - dziękuję za spostrzegawczość :). Pewnie jeszcze dziś będzie update do aktualizacji
-To serve and protect-

fancegeo
_____
_____
Posty: 260
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re: aktualizacja

Post autor: fancegeo » piątek, 5 kwietnia 2013, 17:09

Czy na tabeli utworzonej w najnowszej wersji można pracować na wcześniejszych aktualizacjach.
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2447
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja

Post autor: grzes » piątek, 5 kwietnia 2013, 17:14

fancegeo pisze:Czy na tabeli utworzonej w najnowszej wersji można pracować na wcześniejszych aktualizacjach.
Nie powinno byc zadnych problemow. W tabeli na starszej wersji c-geo pojawią sie 2 nowe kolumny (blokuj i sort2) ale mozna je wylaczyc z edycji (Ctrl E).

Edit:
Jeszcze mi sie przypomnialo - jesli bedziemy przerzucac tabele/projekt miedzy stara i nowa wersja to moze w nowej wersji pojawic sie problem z wlasciwym sortowaniem po numerze. Zeby go naprawic w najblizszym service packu bedzie bedzie dodana opcja reindeksująca.
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » sobota, 6 kwietnia 2013, 10:32

Czy ktoś próbował zaimportować pliki .acs i .ept z Ewmapy? Próbuję, ale wyskakuje mi błąd.(Podczas działania programu wystąpił nieoczekiwany błąd)
Chyba robię coś źle. Który plik najpierw importować?
Janek B.

Awatar użytkownika
alcapon
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 1 lipca 2005, 19:56

Re: aktualizacja

Post autor: alcapon » sobota, 6 kwietnia 2013, 12:37

Plik *.ept to plik z podstawowymi informacjami o punktach granicznych (numre ,x,y,cecha, stabilizacja itp)
Plik *.acs zawiera dodatkowe info o punktach granicznych, np. rodzaj stabilizacji, kod rzędu granicy, metoda pozyskania współrzędnych itp.
Najpierw otwórz plik acs w notatniku i zobacz czy cokolwiek sensownego w nim jest.

Jednak jak importuje się to do c-geo ci nie powiem bo nie znam c-geo :)
Obrazek

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » sobota, 6 kwietnia 2013, 13:04

Pliki z Ewmapy znam dobrze - chodzi mi o import
Janek B.

PUG
____
____
Posty: 199
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 21:10

Re: aktualizacja

Post autor: PUG » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 13:51

Znalazłem jeszcze jedną niedogodność po nowej aktualizacji. Przy otwieraniu formularza program nie otwiera się w folderze <FORMULAR> i trzeba się trochę naszukać. Wcześniej było dobrze. To samo dotyczy wczytywania szablonów w już założonym projekcie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 13:57

Pliki z Ewmapy znam dobrze - chodzi mi o import
Będzie w tej obiecanej aktualizacji poprawka tego importu, bo faktycznie nowa tabela blokowała import.
Pozdrawiam Jurek B.

Tomaszek
_
_
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 18:51
Lokalizacja: Wieluń

Re: aktualizacja

Post autor: Tomaszek » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 14:17

Przy duku lewostronnym bramy i furtki drukują się w odwrotnym kierunku i np. z bramy wychodzi prawie ósemka.
Pozdrawiam
Tomek

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » środa, 17 kwietnia 2013, 07:05

Mam ustawioną skalę mapy na 1:1000
Z edytora obiektów wybieram krawężnik i linia, którą narysowałem ma 0.25. Natomiast gdy później wybiorę strzałką ten obiekt to w informacji jest napisane grubość linii 0.18 mm. To samo jest z budynkiem analogicznie 0.35 i 0.18.
Jak więc sprawdzać grubość linii na mapie.
Janek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1244
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: aktualizacja

Post autor: MarekOtt » środa, 17 kwietnia 2013, 08:02

Po aktualizacji można już dodać ikonkę na mapie - "oznaczaj kółkiem na mapie, punkty zaznaczone w tabeli". Na mapie jednak ikona jest nie aktywna, mimo iż w tabeli mam zaznaczone jakieś punkty.
Załączniki
wycinek.JPG
wycinek.JPG (9.02 KiB) Przejrzano 2556 razy

bartek1122
____
____
Posty: 241
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: aktualizacja

Post autor: bartek1122 » środa, 17 kwietnia 2013, 08:10

A ja mam taki problem, że np mam założony nowy projekt z zestawem kodów mapa zasadnicza i jak korzystam z nowego edytora mapy, mimo iż znajduje potrzebne mi symbole nie mogę ich wstawić na mapę ani nawet nie pokazuje mi się ich ikonka? Mam najnowszą aktualizację.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » środa, 17 kwietnia 2013, 08:17

Po aktualizacji można już dodać ikonkę na mapie - "oznaczaj kółkiem na mapie, punkty zaznaczone w tabeli". Na mapie jednak ikona jest nie aktywna, mimo iż w tabeli mam zaznaczone jakieś punkty
Ta ikonka jest przypisana do tabeli, więc jest nieaktywna podczas pracy na mapie. Myślę, że warto wprowadzić także takie oznaczanie punktów przy pracy na mapie - w kolejnej aktualizacji powinno się to pojawić.
A ja mam taki problem, że np mam założony nowy projekt z zestawem kodów mapa zasadnicza i jak korzystam z nowego edytora mapy, mimo iż znajduje potrzebne mi symbole nie mogę ich wstawić na mapę ani nawet nie pokazuje mi się ich ikonka? Mam najnowszą aktualizację.
Proszę się upewnić co do domyślnej skali mapy - w zależności od niej są lub nie, dostępne poszczególne obiekty.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » środa, 17 kwietnia 2013, 08:18

Z edytora obiektów wybieram krawężnik i linia, którą narysowałem ma 0.25. Natomiast gdy później wybiorę strzałką ten obiekt to w informacji jest napisane grubość linii 0.18 mm. To samo jest z budynkiem analogicznie 0.35 i 0.18.
Faktycznie, informacja o obiekcie nie podaje rzeczywistej grubości - poprawimy.
Pozdrawiam Jurek B.

bartek1122
____
____
Posty: 241
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: aktualizacja

Post autor: bartek1122 » środa, 17 kwietnia 2013, 08:24

No właśnie o to chodzi, że mam skalę 1:500.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » środa, 17 kwietnia 2013, 08:32

No właśnie o to chodzi, że mam skalę 1:500.
To już tylko pomoc telefoniczna - za mało informacji by przez forum pomóc - proszę zadzwonić do naszego biura.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ