aktualizacja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » środa, 24 kwietnia 2013, 09:24

Zauważyłem taką przypadłość. Nie wiem jak to było za czasów starej tabeli współrzędnych, ale przy zmianie współrzędnych punktów czy to poprzez moduły obliczeniowe, bądź "obliczenia na mapie", czy też "edycję punktu na mapie" punkt po zmianie współrzędnych trafia na warstwę zerową. Nie wiem czym to jest podyktowane ale trochę utrudnia pracę. Zmiana warstwy dotyczy tylko punktów bez kodów.
Tak - racja, ale jednak wyłącznie dotyczy to Edycji punktu na mapie, we wszystkich obliczeniach jest ok - proszę sprawdzić jeszcze raz, bo u nas nie można tego potwierdzić.
Pozdrawiam Jurek B.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: aktualizacja

Post autor: Michal_K » czwartek, 25 kwietnia 2013, 07:21

Przy obliczeniach ortogonalnych nadal występuje ten problem.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » czwartek, 25 kwietnia 2013, 09:29

Zapewne ma Pan włączoną opcję "Przypisanie kodów punktów do warstw" (Opcje-Parametry programu-Mapa)- działa ona tak, że punkty z kodami są umieszczane na warstwach do których są przypisane (Mapa-Kody-warstwy), a punkty bez kodów - na warstwie zerowej.
Gdy punkt, który już istnieje w bazie jest liczony ponownie np. w obliczeniach ortogonalnych, przy okazji sprawdzana jest jego lokalizacja na warstwie.
Ponieważ aktywna jest opcja "Przypisanie kodów..." program robi "porządek" i umieszcza go tam gdzie jego miejsce :)
Jeśli chce Pan swobodnie dysponować przypisaniem punktów do warstw - wyłączyć opcję "Przypisanie kodów..." - punkt zostanie tam gdzie był.
Pozdrawiam Jurek B.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: aktualizacja

Post autor: piotrt » poniedziałek, 13 maja 2013, 17:52

Dzień dobry
Po ostatniej aktualizacji-wybieram "przycinanie mapy do wskazanego obszaru" a następnie "pozostaw treść mapy na zewnątrz wskazanego obszaru". Program pozostawia ...obszar wewnątrz zadanego obszaru, a wszystko poza zaznaczoną linią kasuje...

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:17

To już poprawione - aktualny cgeo8.exe
Pozdrawiam Jurek B.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: aktualizacja

Post autor: piotrt » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:24

Ok. Działa.Dziękuję za błyskawiczne działanie :D

Tomaszek
_
_
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 18:51
Lokalizacja: Wieluń

Re: aktualizacja

Post autor: Tomaszek » niedziela, 19 maja 2013, 22:31

Witam
Przy eksporcie do innej mapy nie eksportują sie symbole (kody) punktow.
Półśrodkiem po takim eksporcie jest import z pliku tekstowego do nowej tabeli punktów z kodami.
Pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 20 maja 2013, 08:19

Witam, faktycznie - już poprawiamy.
Pozdrawiam Jurek B.

bartek1122
____
____
Posty: 241
Rejestracja: sobota, 25 grudnia 2010, 11:06

Re: aktualizacja

Post autor: bartek1122 » poniedziałek, 20 maja 2013, 19:54

Kiedy mam ustawione wyświetlanie numerów punktów i korzystam z funkcji "wstaw opis dla punktów" i wstawiam wysokość punktów wyświetlane opisy pozostałych punktów zmieniają się również na wysokości a chciałbym żeby nadal wyświetlały się tylko numery więc trzeba na nowo ustawiać :( .

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » wtorek, 21 maja 2013, 19:26

U mnie występuje natomiast następujące zjawisko: przy włączonym oknie obiektów i wybraniu punktu na mapie na pasku wyświetla się tylko numer wybranego punktu; przy wyłączonym oknie obiektów wyświetlają się wszystkie informacje.
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » środa, 22 maja 2013, 08:08

Też to zauważyliśmy - pod koniec maja powinno to być poprawione w aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » środa, 22 maja 2013, 09:44

A czy przy rysowaniu budynku nie powinno się otwierać okno obiektów, czy może w warstwach trzeba nadać status budynku?
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » środa, 22 maja 2013, 09:48

A czy przy rysowaniu budynku nie powinno się otwierać okno obiektów, czy może w warstwach trzeba nadać status budynku?
Jak dotąd nie są określone atrybuty budynków i innych obiektów bazy EGB - w rozporządzeniu o mapie zasadniczej tego nie wprowadzono, gdyż będzie to przedmiotem rozporządzenia o EGiB.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ