aktualizacja

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja

Post autor: grzes » środa, 17 kwietnia 2013, 10:25

MarekOtt pisze:Po aktualizacji można już dodać ikonkę na mapie - "oznaczaj kółkiem na mapie, punkty zaznaczone w tabeli". Na mapie jednak ikona jest nie aktywna, mimo iż w tabeli mam zaznaczone jakieś punkty.
Na razie nie potrafie nic zaradzic - u mnie nie ma tego problemu - przy przełaczaniu miedzy tabela a mapa aktywuja sie wszystkie ikonki. Po restarcie c-geo tez nic sie nie poprawia?
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » środa, 17 kwietnia 2013, 10:36

U mnie występuje mała niedogodność: okienko edytora obiektów pozostaje na ekranie po przełączeniu na tabelę
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja

Post autor: grzes » środa, 17 kwietnia 2013, 11:05

janek pisze:Mam ustawioną skalę mapy na 1:1000
Z edytora obiektów wybieram krawężnik i linia, którą narysowałem ma 0.25. Natomiast gdy później wybiorę strzałką ten obiekt to w informacji jest napisane grubość linii 0.18 mm. To samo jest z budynkiem analogicznie 0.35 i 0.18.
Jak więc sprawdzać grubość linii na mapie.
Janek B.
Wcielo info o grubosci linii, a wyswietlana jest tylko informacja o grubosci domyślnej ustawionej dla warstwy.
Poprawiony exe jest tu - mozna tez ponownie zainstalowac ostatni update
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » środa, 17 kwietnia 2013, 12:43

Przeglądam obiekty i zauważyłem:
1. Obiekty OBOO03_01 i _02 (mur historyczny) są nieprawidłowo zdefiniowane
2. Brak symbolu PTCM01 (cmentarz komunalny)
Janek B.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 844
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: aktualizacja

Post autor: Wojtek P. » środa, 17 kwietnia 2013, 13:20

janek pisze:Przeglądam obiekty i zauważyłem:
1. Obiekty OBOO03_01 i _02 (mur historyczny) są nieprawidłowo zdefiniowane
2. Brak symbolu PTCM01 (cmentarz komunalny)
Janek B.
1. A co jest źle ? Według instrukcji pierwszy kod jest obrysem muru wypełniony na czarno.W warstwach można zmienić kolor wypełnienia, (ale poprawię to w szablonie mapy zasadniczej) . Drugi symbol jest obiektem otwartym rysującym mur ale tylko dla skal 1:2000 i 1:5000
2. Symbol faktycznie nie podpina się, poprawimy
-To serve and protect-

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » środa, 17 kwietnia 2013, 13:27

Myślałem, że Pan w Rowach :wink:
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » środa, 17 kwietnia 2013, 13:28

Nie - w Rowach ja się wczasuję :)
Pozdrawiam Jurek B.

fancegeo
_____
_____
Posty: 260
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re: aktualizacja

Post autor: fancegeo » czwartek, 18 kwietnia 2013, 09:30

Sprawa dotyczy starej aktualizacji z 01.04.2013. Sprawdźcie czy problem występuje w ostatniej aktualizacji. Czy można przywrócić właściwe dane modyfikacji punktu.
Straciłem dane dotyczące ostatniej modyfikacji punktów.
Otwarcie tabeli kasuje dane dotyczące ostatniej modyfikacji punktów i przypisuje im wartość z dnia i godziny otwarcia tabeli!!!
Tak nie było wcześniej!!!!
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja

Post autor: grzes » czwartek, 18 kwietnia 2013, 10:35

fancegeo pisze:Sprawa dotyczy starej aktualizacji z 01.04.2013. Sprawdźcie czy problem występuje w ostatniej aktualizacji. Czy można przywrócić właściwe dane modyfikacji punktu.
Straciłem dane dotyczące ostatniej modyfikacji punktów.
Otwarcie tabeli kasuje dane dotyczące ostatniej modyfikacji punktów i przypisuje im wartość z dnia i godziny otwarcia tabeli!!!
Tak nie było wcześniej!!!!
Z tego co widze otawrcie tabeli nie modyfikuje daty. Ale modyfikuje kazda operacja na punkcie (w tym zaznaczenie, ustawienie blokowania itp). Postaram sie szybko opracowac poprawke.
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » czwartek, 18 kwietnia 2013, 11:28

Brak symbolu do obiektu PTCM04
Janek B.

fancegeo
_____
_____
Posty: 260
Rejestracja: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 22:24

Re: aktualizacja

Post autor: fancegeo » czwartek, 18 kwietnia 2013, 11:28

Nie potwierdzam.
U mnie tylko otwarcie tabeli KASUJE dane dotyczące ostaniej modyfikacji zmieniając je na datę i godzinę otwarcia tabeli.
Czy można opracować narzędzie przywracające stare zapisy?
pozdrawiam
fancegeo

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 844
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: aktualizacja

Post autor: Wojtek P. » czwartek, 18 kwietnia 2013, 11:39

janek pisze:Brak symbolu do obiektu PTCM04
Janek B.
Sprawdzałem na nowym mi zaktualizowanym c-geo kod jest
Proszę sprawdzić czy symbol jest podpięty w tabeli "okno- kody"
Jeżeli jest to jeszcze raz go podpiąć w narzędziu "edytor mapy obiektowej" (ikonka DEF").
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja

Post autor: grzes » czwartek, 18 kwietnia 2013, 11:53

fancegeo pisze:Nie potwierdzam.
U mnie tylko otwarcie tabeli KASUJE dane dotyczące ostaniej modyfikacji zmieniając je na datę i godzinę otwarcia tabeli.
Czy można opracować narzędzie przywracające stare zapisy?
Obawiam sie przywrocenie nie bedzie mozliwe - chyba ze ma Pan kopie starych tabel - wtedy mozemy pomyslec nad synchronizacja daty w nowej tabeli.

Edit:
Jest juz aktualizacja ktora poprawia problem z datami przy przechodzeniu na nową wersję tabeli współrzędnych. Jest też narzędzie w "Tabela->Opcje serwisowe->Zsynchronizuj datę modyfikacji z inną tabelą" ktore pozwala na zmianę aktualnej daty modyfikacji na taka jak znajduje sie we wskazanej tabeli (identyfikacja po numerze punktu)
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 588
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: aktualizacja

Post autor: janek » czwartek, 18 kwietnia 2013, 13:08

U mnie występuje mała niedogodność: okienko edytora obiektów pozostaje na ekranie po przełączeniu na tabelę
Janek B.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2476
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: aktualizacja

Post autor: grzes » czwartek, 18 kwietnia 2013, 15:13

janek pisze:U mnie występuje mała niedogodność: okienko edytora obiektów pozostaje na ekranie po przełączeniu na tabelę
Janek B.
mam to na uwadze ale na szybko nie dalo sie zrobic - tych okien mozna otworzyc kilka a na razie nie pamietamy do nich uchwytow
pozdrawiam
grzes

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: aktualizacja

Post autor: WueM » piątek, 19 kwietnia 2013, 17:03

Witam
Po ostatnich zmianach w C-Geo mam kłopoty ze stabilnością programu. Nie wiem tylko, czy to wina C-Geo, czy jest coś nie tak z moim komputerem. Chciałbym skonsultować tę kwestię z innymi użytkownikam.

Witek.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: aktualizacja

Post autor: FaFaL » piątek, 19 kwietnia 2013, 18:43

W przypadkach braku stabilności najlepiej na forum, czy emailowo opisać co dokładnie się robi i kiedy program przestaje działać. Dodatkowo wysłać autorom plik o rozszerzeniu elf który znajduje się w katalogu C-GEO oraz projekt w którym się to dzieje. Mając te wszystkie informacje programiści będą mieć najwięcej szans na zlokalizowanie i usunięcie usterki.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: aktualizacja

Post autor: WueM » piątek, 19 kwietnia 2013, 19:30

No cóż, pusta tabela otwiera się tak długo, że w końcu wyłączam program. Po restarcie komputera tabela otwiera się, ale po zamknięciu projektu i programu, i ponownej próbie włączenia projektu problem się powtarza. Szczęście, że to początek pracy i w tabeli właściwie nic nie było. Spróbuję zainstalować jeszcze raz ostatnią aktualizację, a jak nie pomoże, to przedostatnią, a potem skasuję projekt i założę jaszcze raz. Gdy i to nie pomoże, wtedy będę molestował telefonicznie Pana Jurka. Licho wie, może problem jest w tym, że projekt ma taką samą nazwę, jak folder, w którym sie znajduje.

Pozdrawiam
Witek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2796
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: aktualizacja

Post autor: FaFaL » piątek, 19 kwietnia 2013, 19:41

Hmmmm, możliwe że problemem jest to, że wyłączając C-GEO aktualnie nie wyłącza się do końca :/ Naciskając Ctrl+Alt+Del wchodzimy do Menedżera Zadań i zamykamy proces C-GEO który będzie na liście (inny rozwiązaniem jest restart komputera). Aby sytuacja nie miała miejsca (póki problem nie zostanie naprawiony) należy C-GEO uruchamiać klikając prawym klawiszem na ikonie programu i wybranie Uruchom jako administrator. Powinno pomóc (mam nadzieję).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: aktualizacja

Post autor: WueM » piątek, 19 kwietnia 2013, 20:09

Dziękuję za podpowiedź. Nie pamiętałem o tym. Oczywiście spróbuję.

Witek

Skasowałem projekt (wcale nie było łatwo - zniknął dopiero po wyłączeniu i włączeniu komputera) i założyłem nowy z trochę zmienioną nazwą. Dla asekuracji odpalam c-Geo jako administrator.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 844
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: aktualizacja

Post autor: Wojtek P. » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 10:37

Proszę spojrzeć jeszcze na TEN wątek
-To serve and protect-

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: aktualizacja

Post autor: WueM » wtorek, 23 kwietnia 2013, 17:29

Witam

No, pomogło. :D Jeszcze ani razu nie wywaliło mi tabeli. Dziękuję.
Teraz , niestety, mam cały czas włączony menadżer zadań (na belce) i za każdym razem jak wyłączam C-Geo, wymuszam zakończenie procesu. Specjalnych prób nie robię, tylko z obserwacji widzę że potrafi trzymać pół godziny (przerwa na obiad i takie tam...).
Smutne to, ale od piątku do niedzieli liczyłem coś, co można policzyć w 3, może 4 godziny.

Pozdrawiam
Witek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6694
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: aktualizacja

Post autor: Jurek B. » wtorek, 23 kwietnia 2013, 19:32

A czy pobrał Pan wersję testową cgeo8.exe (zapisać do katalogu C-GEO)?
Tam nie ma tego efektu już, oczywiście musi być na stałe wpisane uruchamianie programu jako administrator (Właściwości skrótu do C-GEO, zakładka Zgodność).
Pozdrawiam Jurek B.

WueM
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2006, 21:12

Re: aktualizacja

Post autor: WueM » wtorek, 23 kwietnia 2013, 20:02

Od czasu zmian w przepisach pobieram każdą wersję testową. Ta ostatnia musiała mi umknąć. Zaraz pobiorę.

Witek


P.S.
Program, jak na razie, śmiga ładnie.

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: aktualizacja

Post autor: Michal_K » środa, 24 kwietnia 2013, 08:42

Zauważyłem taką przypadłość. Nie wiem jak to było za czasów starej tabeli współrzędnych, ale przy zmianie współrzędnych punktów czy to poprzez moduły obliczeniowe, bądź "obliczenia na mapie", czy też "edycję punktu na mapie" punkt po zmianie współrzędnych trafia na warstwę zerową. Nie wiem czym to jest podyktowane ale trochę utrudnia pracę. Zmiana warstwy dotyczy tylko punktów bez kodów.

Pozdrawiam
Michał K.

ODPOWIEDZ