opisy w rtf

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

opisy w rtf

Post autor: maciekwu » czwartek, 14 marca 2013, 19:06

mam zrobiony opis mapy. Przygotowałem w Wordzie zapisałem jako rtf i próbuję wstawić na rysunek Otwieram okno tekst (ikonka z opisem rtf) naciskam ikonkę otwórz. Otwiera się kono dialogowe wybieram plik otwórz. I tyle. Nic się nie otwiera ani nie mam możliwości wstawienia otwartego dokumentu na mapę. Co robię źle?

Michal_K
___
___
Posty: 66
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:09

Re: opisy w rtf

Post autor: Michal_K » piątek, 15 marca 2013, 08:55

Możesz spróbować przekleić z utworzonego RTFa opisówkę do okna wstawiania rtf w C Geo. Wtedy powinno zagrać.
Jeśli tam są skomplikowane tabele to radze zawczasu utworzyć jak najbardziej odpowiadającą oryginałowi tabele w Cgeo za pomocą edytora szablonu i tam uzupełnić wszystkie dane + pola danych do automatycznego wstawiania. Przyspieszy to na pewno prace posiadając automatyczne szablony no i zmniejszy liczbę okien do otwierania przy następnych robotach.

Pozdrawiam
Michał K.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: opisy w rtf

Post autor: Jurek B. » piątek, 15 marca 2013, 10:21

okno tekst (ikonka z opisem rtf) naciskam ikonkę otwórz. Otwiera się okno dialogowe wybieram plik otwórz. I tyle. Nic się nie otwiera ani nie mam możliwości wstawienia otwartego dokumentu na mapę
Czy nie pojawia się takie okno umożliwiające wskazanie pliku RTF?
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (85.45 KiB) Przejrzano 3018 razy
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: opisy w rtf

Post autor: maciekwu » piątek, 15 marca 2013, 15:57

pojawia się oczywiście. Wybieram plik i nic. Nie widzę otwartego pliku ani nie wstawia się tekst na mapę

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: opisy w rtf

Post autor: Jurek B. » piątek, 15 marca 2013, 17:22

Czyli żaden plik RTF, który Pan wskazuje i zatwierdza, nie wyświetla się w oknie edytora RTF?
Może Pan też przy otwartym Wordzie zrobić Kopiuj i wkleić to do do okna edytora RTF na mapie w C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: opisy w rtf

Post autor: maciekwu » piątek, 15 marca 2013, 21:48

tak żaden tekst nie pojawia się. Zastanawiam się czy przyczyną nie jest fakt, że teksty są w polach tekstowych. Przy otwarciu pliku w Wordzie jest on prawidłowy ale aby umieścić go na mapie muszę przekopiowywać tekst z pól tekstowych. Trochę to naokoło. Jeżeli umieszczę w rtf tekst bezpośrednio to wszystko jest OK. Jeżeli tak ma być, że nie można wstawiać tekstów w polach tekstowych to to istotnie ogranicza funkcjonalność tej opcji. Pola tekstowe pozwalają na precyzyjne rozmieszczenie tekstów co wydaje się istotne przy opracowywaniu opisów

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: opisy w rtf

Post autor: Jurek B. » piątek, 15 marca 2013, 22:01

Co prawda pytałem się o to czy żaden plik RTF nie jest wyświetlany po wczytaniu do okna RTF, ale skoro pisze Pan o polu tekstowym - w takim razie co to za "pole tekstowe"?
Może zamiast opisywać problem na forum, lepiej byłoby wysłać nam taki plik na maila serwisowego? Tak prędzej moglibyśmy pomóc.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 943
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: opisy w rtf

Post autor: maciekwu » piątek, 15 marca 2013, 22:35

wysłałem

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: opisy w rtf

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 18 marca 2013, 10:53

Widzę, że w tym dokumencie użyte zostały pola tekstowe, nie obsługuje ich nasz edytor, a także np. OpenOffice.
Można więc, albo otworzyć ten plik w WordPadzie i zapisać w nim jako RTF - wtedy poprawnie otworzy się w C-GEO, albo nie używać w Wordzie tych funkcji w celu eksportu dokumentu do C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
VIP
VIP
Posty: 656
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: opisy w rtf

Post autor: marcinn » wtorek, 9 września 2014, 07:09

Przeważnie do edytora RTF wrzucam skopiowane tabelki z excela. Jest taka prośba- czy można poprawić jakoś wklejanie wypełnienia komórek przy białym kolorze? Jeżeli w Excelu mam ustawione białe wypełnienie (chodzi o to, żeby przysłonić resztę mapy- coś na zasadzie formularza tyle, że używam edytora RTF) to po wrzuceniu do c-geo to wypełnienie robi się czarne. Dzieje się tak tylko z białym wypełnieniem- reszta kolorów wkleja się poprawnie. Próbowałem zmienić kolory RGB np na 254,254,254 bo myślałem, że program źle interpretuje ale nic nie dało.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6604
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: opisy w rtf

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 września 2014, 21:17

Sprawę przesłaniania tego co pod tabelką najprościej rozwiązuje się przez użycie ikonki Kolor tła paragrafu w oknie edytora RTF (na lewo od ikonki pogrubiania tekstu)
Pozdrawiam Jurek B.

marcinn
VIP
VIP
Posty: 656
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: opisy w rtf

Post autor: marcinn » wtorek, 9 września 2014, 21:46

Wiem, tylko nie chcę tego robić za każdym- wolę mieć to zdefiniowane w excelu i używać tylko kopiuj-wklej

energeo
VIP
VIP
Posty: 962
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 01:14

Re: opisy w rtf

Post autor: energeo » środa, 10 września 2014, 06:16

marcinn pisze:...mieć to zdefiniowane w excelu i używać tylko kopiuj-wklej
:idea: Kwestia formy reprezentacji obiektu w programie, teoretycznie bliższa modułowi RTF jest ta z edytorów tekstu.
Nie dam gwarancji bo nie mam na dostępnym komputerze Office więc nie sprawdziłem czy to zadziała
Proszę wypróbować procedurę ( tylko kopiuj-wklej )

Excel > tabela do schowka > Word > tabela do schowka > C-geo (RTF)

Sprawdza się z pakietem LibreOffice
Załączniki
wini780C96FE.jpg
wini780C96FE.jpg (10.48 KiB) Przejrzano 2431 razy
pozdrawiam
wini

marcinn
VIP
VIP
Posty: 656
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: opisy w rtf

Post autor: marcinn » środa, 10 września 2014, 06:48

Z excelem się nie udaje- poza tym to dość pośrednia droga i przeklejanie do Worda zmienia mi cały układ szerokości kolumn. Dziwne tylko, że przy kopiowaniu z excela do RTF wszystkie kolory wypełniania działają z wyjątkiem białego

krzysiekZG
_
_
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 18 marca 2013, 14:46

Re: opisy w rtf

Post autor: krzysiekZG » piątek, 12 września 2014, 15:34

Też irytuje mnie edytor rtf. Do prostych klauzul się nadaje ale przy excelu lub bardziej skomplikowanym wordzie psuje tabelki.

Ja to robię tak:
1) otwieram Excela i daję drukuj,
2) wybieram drukarkę wirtualną (bullZip pdf printer),
3) ustawiam wydruk i drukuję do tiffa 1200dpi,
4) w ifranview przycinam (CTRL+Y) do takiego obszaru jaki mnie interesuje,
5) Zakładam nową warstwę w C-GEO i "wstawiam grafikę".

Przy wydrukach od jakiegoś czasu (w sumie to od 2 września), nie widać strat w jakości.
Mam nieco szybszy komputer z SSD więc nie muli aż tak bardzo. Jak nie potrzebuję tej grafiki to wyłączam warstwę.

marcinn
VIP
VIP
Posty: 656
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: opisy w rtf

Post autor: marcinn » piątek, 12 września 2014, 19:24

Ja kopiuje prosto z excella i większych problemów nie mam- metodami prób i błędów doszedłem do tego co i jak należy robić, żeby nie psuło tabelek- oczywiście nie zawsze się udaje i ciężko wydedukować czego to wina. Największy jest problem przy scalonych komórkach. Czasami też jest tak, że w excelu jest ok, a w RTF nagle scalają się komórki. Z tego co zaobserwowałem to pomocne jest wstawianie liter w komórki, których nie używamy (wstawiam np.literę "A" i ustawiam na kolor biały żeby nie było jej widać). To pomaga w jakiś 90% przypadków utrzymać układ kolumn. RTF nie jest narzędziem doskonałym, ale na pewno znacząco ułatwia sprawę. Przydałoby się dopracować to narzędzie i może się doczekamy :)

ODPOWIEDZ