problem z WMS

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 832
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

problem z WMS

Post autor: maciekwu » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 14:28

coś nie tak z pobieraniem z geoportalu. Klient WMS nie wyświetla mapy. Pojawia się tylko znak wodny geoportalu. Próba ściągnięcia ortofoto kończy się czrnym kwadratem z napisem geoportal. Próba ściągnięcia danych ewidencyjnych komunikatem, że próba się nie powiodła. Coś u mnie czy to wina geoportalu?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 17:08

Teraz pobieranie ortofoto działa ok, ale klient WMS coś nie daje rezultatów. Trzeba próbować później.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
alcapon
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 1 lipca 2005, 19:56

Re: problem z WMS

Post autor: alcapon » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 20:40

Chyba geoportal coś kombinuje bo w ewmapie też nie działa to za dobrz... albo muli na maxa albo nie działa wcale.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 21:05

Możliwe, teraz działa nasz klient WMS w zakresie działek z Geoportalu2, ale Geoportal2-Topo wydaje puste rastry, z kolei Geoportal2-Ortofoto z klienta zwraca błąd - odrzuca zapytanie wymagając dodatkowych uprawnień.
Pozdrawiam Jurek B.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » czwartek, 9 maja 2013, 08:08

Pobieranie działek z geoportalu mi coś nie działa.
Czy ta usług już jest niedostępna?

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » czwartek, 9 maja 2013, 08:19

Wydaje mi się że nie obecnie nie działają usługi WMS i WFS w Geoportalu1, Geoportal2 działa - usługa WMS wyświetla działki online w C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » czwartek, 9 maja 2013, 12:50

wlasnie zdanymi katastralnymi mam problem w geoportalu 2
adres mam ustawiony na: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
przy pobiera wyskakuje mi taki blad jak ponizej:
<a href=http://zapodaj.net/4e012046c468 ... eo.png</a>

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: problem z WMS

Post autor: grzes » czwartek, 9 maja 2013, 13:03

Metias pisze:wlasnie zdanymi katastralnymi mam problem w geoportalu 2
adres mam ustawiony na: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
przy pobiera wyskakuje mi taki blad jak ponizej:
<a href=http://zapodaj.net/4e012046c468 ... eo.png</a>
Prosze wejsc do edycji polaczenia z serwerem i odswiezyc liste warstw klikajac na przycisk obok adresu. Na geoportalu zmienili nazwy warstw.
wms_refresh.png
wms_refresh.png (6.61 KiB) Przejrzano 3949 razy
pozdrawiam
grzes

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: problem z WMS

Post autor: janek » czwartek, 9 maja 2013, 14:19


Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » wtorek, 14 maja 2013, 08:38

dziękuje warstwy mi się zaktualizowały. Niestety teraz mi się wyświetla taki komunikat:
Załączniki
c-geo.jpg
c-geo.jpg (11.89 KiB) Przejrzano 3830 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 maja 2013, 09:21

A jaki układ ma Pan ustawiony w oknie danych serwisu?
Powinien być CRS:84
Oczywiście powinien być także ustalony poprawny układ współrzędnych dla Pana mapy.
Pozdrawiam Jurek B.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » wtorek, 14 maja 2013, 09:39

Tak mam ustawiony układ CRS:84
A układy w mapie są poprawne.
Nawet w projektach w których kiedyś (przed zmianą nazw warstw) bez problemu ściągałem ortofotomapę i działki, teraz ta funkcja nie działa.
Załączniki
c-geo2.jpg
c-geo2.jpg (38.4 KiB) Przejrzano 3821 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 maja 2013, 09:57

U mnie przed chwilą wszystko działało ok - proszę podać współrzędne jakiegoś punktu w tej okolicy na której ma Pan problem - sprawdzę.
Pozdrawiam Jurek B.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » wtorek, 14 maja 2013, 11:10

proszę:

PS1 5500195.015 7500539.407
PS2 5500164.098 7500600.922
PS3 5500140.991 7500559.978

w innych obiektach na innym terenie też nie działa.
Na 2 komputerze również wyświetla się w/w komunikat.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 maja 2013, 12:05

Coś musi być innego przyczyną - czy na pewno ustalony ma Pan układ 2000/21?
U mnie to tak wygląda:
A okno WMS:
Załączniki
Przechwytywanie1.PNG
Przechwytywanie1.PNG (16.56 KiB) Przejrzano 3795 razy
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (415.31 KiB) Przejrzano 3795 razy
Pozdrawiam Jurek B.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » wtorek, 14 maja 2013, 12:28

tak, na pewno mam dobre.
Możliwe że kiedyś podmieniłem plik wms2 na inny (który był na forum) - szukałem rozwiązania problemu z tymi działkami na forum i w którymś wątku był nowy plik wms podany.
Załączniki
c_geo.jpg
c_geo.jpg (64.86 KiB) Przejrzano 3792 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 maja 2013, 13:20

W ramach każdej aktualizacji C-GEO jest także aktualizowany WMS - więc jeśli nie ma Pan jakiejś starszej wersji programu (dawniejszej niż rok) to powód raczej jest inny.
Pozdrawiam Jurek B.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » wtorek, 14 maja 2013, 13:30

niedawno aktualizowałem C-geo, więc to musi być coś innego.
hm, jakieś inne propozycje? :)

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6031
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: problem z WMS

Post autor: Jurek B. » wtorek, 14 maja 2013, 13:47

Może też program antywirusowy blokować działanie WMS - trzeba poszukać w jego ustawieniach - nie zawsze jest to łatwe to znalezienia.
Pozdrawiam Jurek B.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » wtorek, 14 maja 2013, 14:23

po wyłączeniu programu antywirusowego nadal bez zmian. Zresztą dawniej był ten sam program anty wirusowy usługa działała :/

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1125
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: problem z WMS

Post autor: MarekOtt » wtorek, 14 maja 2013, 15:00

Metias pisze:po wyłączeniu programu antywirusowego nadal bez zmian. Zresztą dawniej był ten sam program anty wirusowy usługa działała :/
A prosze w projekcie użyć lupki "pokarz wszystko". Czy przypadkiem nie ma gdzieś daleko jakiś punktów które gubią wms.

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » wtorek, 14 maja 2013, 15:33

sprawdzałem. projekty nie mają żadnych niepożądanych punktów :/

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: problem z WMS

Post autor: grzes » wtorek, 14 maja 2013, 17:08

Metias pisze:dziękuje warstwy mi się zaktualizowały. Niestety teraz mi się wyświetla taki komunikat:
A pomaga zastosowanie sie do tego komunikatu? Czy jak wybierze Pan inny uklad np 92 (EPSG 2180) to pobieranie dziala?
pozdrawiam
grzes

Metias
__
__
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 20 października 2009, 14:26

Re: problem z WMS

Post autor: Metias » środa, 15 maja 2013, 09:15

rzeczywiście po zmianie układu na EPSG 2180 zadziałało.
Choć dawniej działki ściągały się w wersji wektorowej, a teraz jest raster.
Już nie ma możliwości ściągania w postaci wektorowej?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: problem z WMS

Post autor: grzes » środa, 15 maja 2013, 09:26

Serwer wfs juz nie dziala: http://sdi.geoportal.gov.pl/wfs_dzkat/w ... ervice=WFS
Proponuje pisac maile i pytania na forum geoportalu - moze dzialanie zostanie przywrocone.

PS warto jeszcze zmienic format pobieranych danych (dla dzialek) z jpeg na png - rysunki beda ciut ladniejsze
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ