Strona 1 z 2

problem z WMS

: poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 14:28
autor: maciekwu
coś nie tak z pobieraniem z geoportalu. Klient WMS nie wyświetla mapy. Pojawia się tylko znak wodny geoportalu. Próba ściągnięcia ortofoto kończy się czrnym kwadratem z napisem geoportal. Próba ściągnięcia danych ewidencyjnych komunikatem, że próba się nie powiodła. Coś u mnie czy to wina geoportalu?

Re: problem z WMS

: poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 17:08
autor: Jurek B.
Teraz pobieranie ortofoto działa ok, ale klient WMS coś nie daje rezultatów. Trzeba próbować później.

Re: problem z WMS

: poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 20:40
autor: alcapon
Chyba geoportal coś kombinuje bo w ewmapie też nie działa to za dobrz... albo muli na maxa albo nie działa wcale.

Re: problem z WMS

: poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 21:05
autor: Jurek B.
Możliwe, teraz działa nasz klient WMS w zakresie działek z Geoportalu2, ale Geoportal2-Topo wydaje puste rastry, z kolei Geoportal2-Ortofoto z klienta zwraca błąd - odrzuca zapytanie wymagając dodatkowych uprawnień.

Re: problem z WMS

: czwartek, 9 maja 2013, 08:08
autor: Metias
Pobieranie działek z geoportalu mi coś nie działa.
Czy ta usług już jest niedostępna?

Re: problem z WMS

: czwartek, 9 maja 2013, 08:19
autor: Jurek B.
Wydaje mi się że nie obecnie nie działają usługi WMS i WFS w Geoportalu1, Geoportal2 działa - usługa WMS wyświetla działki online w C-GEO.

Re: problem z WMS

: czwartek, 9 maja 2013, 12:50
autor: Metias
wlasnie zdanymi katastralnymi mam problem w geoportalu 2
adres mam ustawiony na: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
przy pobiera wyskakuje mi taki blad jak ponizej:
<a href=http://zapodaj.net/4e012046c468 ... eo.png</a>

Re: problem z WMS

: czwartek, 9 maja 2013, 13:03
autor: grzes
Metias pisze:wlasnie zdanymi katastralnymi mam problem w geoportalu 2
adres mam ustawiony na: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
przy pobiera wyskakuje mi taki blad jak ponizej:
<a href=http://zapodaj.net/4e012046c468 ... eo.png</a>
Prosze wejsc do edycji polaczenia z serwerem i odswiezyc liste warstw klikajac na przycisk obok adresu. Na geoportalu zmienili nazwy warstw.
wms_refresh.png
wms_refresh.png (6.61 KiB) Przejrzano 3274 razy

Re: problem z WMS

: czwartek, 9 maja 2013, 14:19
autor: janek

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 08:38
autor: Metias
dziękuje warstwy mi się zaktualizowały. Niestety teraz mi się wyświetla taki komunikat:

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 09:21
autor: Jurek B.
A jaki układ ma Pan ustawiony w oknie danych serwisu?
Powinien być CRS:84
Oczywiście powinien być także ustalony poprawny układ współrzędnych dla Pana mapy.

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 09:39
autor: Metias
Tak mam ustawiony układ CRS:84
A układy w mapie są poprawne.
Nawet w projektach w których kiedyś (przed zmianą nazw warstw) bez problemu ściągałem ortofotomapę i działki, teraz ta funkcja nie działa.

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 09:57
autor: Jurek B.
U mnie przed chwilą wszystko działało ok - proszę podać współrzędne jakiegoś punktu w tej okolicy na której ma Pan problem - sprawdzę.

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 11:10
autor: Metias
proszę:

PS1 5500195.015 7500539.407
PS2 5500164.098 7500600.922
PS3 5500140.991 7500559.978

w innych obiektach na innym terenie też nie działa.
Na 2 komputerze również wyświetla się w/w komunikat.

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 12:05
autor: Jurek B.
Coś musi być innego przyczyną - czy na pewno ustalony ma Pan układ 2000/21?
U mnie to tak wygląda:
A okno WMS:

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 12:28
autor: Metias
tak, na pewno mam dobre.
Możliwe że kiedyś podmieniłem plik wms2 na inny (który był na forum) - szukałem rozwiązania problemu z tymi działkami na forum i w którymś wątku był nowy plik wms podany.

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 13:20
autor: Jurek B.
W ramach każdej aktualizacji C-GEO jest także aktualizowany WMS - więc jeśli nie ma Pan jakiejś starszej wersji programu (dawniejszej niż rok) to powód raczej jest inny.

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 13:30
autor: Metias
niedawno aktualizowałem C-geo, więc to musi być coś innego.
hm, jakieś inne propozycje? :)

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 13:47
autor: Jurek B.
Może też program antywirusowy blokować działanie WMS - trzeba poszukać w jego ustawieniach - nie zawsze jest to łatwe to znalezienia.

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 14:23
autor: Metias
po wyłączeniu programu antywirusowego nadal bez zmian. Zresztą dawniej był ten sam program anty wirusowy usługa działała :/

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 15:00
autor: MarekOtt
Metias pisze:po wyłączeniu programu antywirusowego nadal bez zmian. Zresztą dawniej był ten sam program anty wirusowy usługa działała :/
A prosze w projekcie użyć lupki "pokarz wszystko". Czy przypadkiem nie ma gdzieś daleko jakiś punktów które gubią wms.

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 15:33
autor: Metias
sprawdzałem. projekty nie mają żadnych niepożądanych punktów :/

Re: problem z WMS

: wtorek, 14 maja 2013, 17:08
autor: grzes
Metias pisze:dziękuje warstwy mi się zaktualizowały. Niestety teraz mi się wyświetla taki komunikat:
A pomaga zastosowanie sie do tego komunikatu? Czy jak wybierze Pan inny uklad np 92 (EPSG 2180) to pobieranie dziala?

Re: problem z WMS

: środa, 15 maja 2013, 09:15
autor: Metias
rzeczywiście po zmianie układu na EPSG 2180 zadziałało.
Choć dawniej działki ściągały się w wersji wektorowej, a teraz jest raster.
Już nie ma możliwości ściągania w postaci wektorowej?

Re: problem z WMS

: środa, 15 maja 2013, 09:26
autor: grzes
Serwer wfs juz nie dziala: http://sdi.geoportal.gov.pl/wfs_dzkat/w ... ervice=WFS
Proponuje pisac maile i pytania na forum geoportalu - moze dzialanie zostanie przywrocone.

PS warto jeszcze zmienic format pobieranych danych (dla dzialek) z jpeg na png - rysunki beda ciut ladniejsze