Aktualizacja ...

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Aktualizacja ...

Post autor: Zibi123 » środa, 3 lipca 2013, 19:58

Po ostatniej aktualizacji po wybraniu opcji "typ warstwy -> działki" warstwa zakładana jest w kolorze zielonym ... :wink:

Proszę o poprawkę ...
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » środa, 3 lipca 2013, 21:55

Niestety, nowe przepisy wymagają dla obiektu EDBD03, czyli działki ewidencyjnej koloru zielonego.
Jeżeli się chce pracować na instrukcji K1, to po nadaniu warstwie typu "Działki" trzeba samodzielnie zmienić jej kolor na czarny w oknie listy warstw.
Pozdrawiam Jurek B.

Piotr74
____
____
Posty: 123
Rejestracja: czwartek, 25 czerwca 2009, 12:48

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Piotr74 » czwartek, 4 lipca 2013, 10:09

Po ostatniej aktualizacji wygenerowane pliki dxf nie są otwierane przez MicroStation - wyskakuje błąd (0x8000), po powrocie do wcześniejszej aktualizacji pliki otwierają się bezproblemowo.

piotrt
____
____
Posty: 241
Rejestracja: środa, 10 października 2012, 11:52

Re: Aktualizacja ...

Post autor: piotrt » czwartek, 4 lipca 2013, 11:18

Potwierdzam-po ostatniej aktualizacji AutoCad nie otwiera plików DXF

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » czwartek, 4 lipca 2013, 12:36

Proszę przesłać taki plik - sprawdzę u siebie, u nas wszystkie otwierają się prawidłowo. Ważne jest jednak aby razem z plikiem był w tym samym katalogu wygenerowany przez C-GEO plik l_type_c-geo.shx
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » czwartek, 4 lipca 2013, 13:16

Widzę, że faktycznie różne klony AutoCAD i np. Microstation nie czytają poprawnie tego nowego DXF, dlatego jeśli ktoś chce wysłać nie do oryginalnego AutoCAD, to proszę w C-GEO przy eksporcie do DXF wybrać wersję AutoCAD 14.
Pozdrawiam Jurek B.

Dorota_IM
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:07

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Dorota_IM » niedziela, 7 lipca 2013, 10:56

Po ostatniej aktualizacji nie działa "Przecięcie obiektem otwartym"

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 lipca 2013, 08:03

Rzeczywiście, już sprawdzamy co tam się zepsuło.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 lipca 2013, 10:01

Po ostatniej aktualizacji nie działa "Przecięcie obiektem otwartym"
Poprawka w wersji testowej
Pozdrawiam Jurek B.

Dorota_IM
__
__
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 8 stycznia 2013, 14:07

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Dorota_IM » poniedziałek, 8 lipca 2013, 12:12

"nie mozna uruchomic programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono hasp_windows.dll"

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 lipca 2013, 12:45

Plik musi być oczywiście po pobraniu zapisany w katalogu C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Aktualizacja ...

Post autor: ariel0-0 » poniedziałek, 8 lipca 2013, 14:03

To F12 już nie jest skrótem do trybu prezentacyjnego?
Have a nice day

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 8 lipca 2013, 14:08

To F12 już nie jest skrótem do trybu prezentacyjnego?
:) często się to użytkownikom włączało przypadkowo, więc w końcu to odłączyliśmy.
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Zibi123 » poniedziałek, 8 lipca 2013, 15:06

Jurek B. pisze:Niestety, nowe przepisy wymagają dla obiektu EDBD03, czyli działki ewidencyjnej koloru zielonego.
Jeżeli się chce pracować na instrukcji K1, to po nadaniu warstwie typu "Działki" trzeba samodzielnie zmienić jej kolor na czarny w oknie listy warstw.
A może by utworzyć nowy szablon skoro "nowe przepisy wymagają" koloru zielonego -> nowy szablon. Natomiast skoro pracuję na K1 to zgodnie z K1 kolorem dla granicy jest kolor czarny ... :wink: Nie mieszajmy przepisów z tym co jest w instrukcjach.
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Zibi123 » wtorek, 9 lipca 2013, 12:05

Import warstw z EWmapy nie działa poprawnie. Import warstw i Import warstw do modyfikacji wczytuje inną treść. W jednym imporcie brakuje części warstw w drugim brakuje innych warstw. :shock: Coś jest nie tak. :idea: Aby wczytać pełną treść pozostaje wczytanie obydwu typów importów i "ręczna robota" tj. usuwanie niepotrzebnej treści ...

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 lipca 2013, 12:25

Import warstw z EWmapy nie działa poprawnie. Import warstw i Import warstw do modyfikacji wczytuje inną treść. W jednym imporcie brakuje części warstw w drugim brakuje innych warstw. :shock: Coś jest nie tak. :idea: Aby wczytać pełną treść pozostaje wczytanie obydwu typów importów i "ręczna robota" tj. usuwanie niepotrzebnej treści ...
Musielibyśmy dostać przykładowy plik - na plikach którymi dysponowaliśmy nie brakowało treści.
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Zibi123 » wtorek, 9 lipca 2013, 12:49

OK wysyłam. Mam jeszcze pytanie - dałoby radę zrobić opcję "usuń puste foldery" coś podobnego jak "usuń puste warstwy". Podczas importu wczytało mi się sporo pustych warstw co pozostawia sporo pustych folderów. Usuwanie ręczne zajmuje sporo czasu a puste foldery zaśmiecają tylko legendę.

Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » wtorek, 9 lipca 2013, 12:55

Ok, przekazałem do zrobienia.
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Zibi123 » środa, 10 lipca 2013, 14:14

:( Przykro, że zrobiliście to samo z importem z ewmapy co udało się zrobić i mnie. Myślałem, że da się z tym coś zrobić. Martwi mnie, że nadal trzeba robić dwa importy - jeden wektorów, drugi wektorów do modyfikacji w celu uzyskania pełnej treści importu. Nie da się tego tak scalić aby import był w całości :?: Usuwanie tej samej treści (zwłaszcza kiedy trzeba zrobić jakiś retusz lub przesunięcie treści lub opisu) wymaga czasu. Prawdę mówiąc nie widzę różnic w imporcie poza tym, że w jednym pliku jest jakaś treść której nie ma w drugim i odwrotnie. Czemu? Przecież import to import. Skoro C-Geo raz importuje treść (warstwę) drugi raz nie importuje (a właściwie importuje co innego) przychodzi mi na myśl, że to C-Geo nie radzi sobie z importem. Plik bazowy z ewmapy jest ten sam. Tylko import jest tochę inny. :lol:
Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » środa, 10 lipca 2013, 14:36

Dane wysłał Pan na nasz serwis, nie zajmowałem się ich analizą, proszę wysłać je też do mnie - może coś podpowiem.
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Zibi123 » środa, 10 lipca 2013, 18:40

Nie wiem co można z tym jeszcze zrobić. Pan Jacek przysłał mi maila z bazą *.cgp i dwoma projektami. Pierwszy z importem warstw, drugi z importem warstw do modyfikacji. I też jest taki sam efekt jak u mnie. Wczytałem tą bazę u siebie.W jednej brakuje części warstw w drugiej brakuje innych. Aby utworzyć łączną bazę z pełną treścią (mam nadzieję, że wszystkie w dwóch importach zostały zaczytane) muszę skopiować je teraz do trzeciej i usunąć to co się powtarza. I to tyle. Sądzę, że coś jest nie tak z importem do C-Geo ze względu na braki pewnych warstw podczas importu.
Nie ma sprawy. Jeśli będzie taka potrzeba prześlę Panu tą samą bazę którą otrzymałem z PODGiK tylko na jaki adres. Załączam zrzut ekranu tej samej mapy po imporcie dokonanym przez Pana Jacka. Nic z tymi bazami nie robiłem poza zaczytaniem do C-Geo. Proszę porównać jeden rysunek i drugi (na pierwszym brakuje np. szamb na działce 540/17, 540/18 a także studni wodnej na działce 540/12). A przecież jest to taki sam import. I tylko o to mi chodzi.
Pozdrawiam
Zibi
Załączniki
ewmapa1.gif
Import warstw do modyfikacji
ewmapa1.gif (93.41 KiB) Przejrzano 2372 razy
ewmapa.gif
Import warstw ...
ewmapa.gif (152.19 KiB) Przejrzano 2372 razy
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » czwartek, 11 lipca 2013, 08:26

Będę mógł się odnieść do problemu jak dostanę pliki - proszę wysłać je na mój e-mail bezpośrednio.
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Zibi123 » czwartek, 11 lipca 2013, 13:10

Właśnie wysłałem.

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5995
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Jurek B. » piątek, 12 lipca 2013, 10:49

Ok, przeanalizowałem to i widzę, że w tym imporcie wektorów do modyfikacji nie rozpoznajemy okręgów - przekazałem programiście - poprawimy.
Pozdrawiam Jurek B.

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Aktualizacja ...

Post autor: Zibi123 » poniedziałek, 15 lipca 2013, 08:13

Rozumiem, że brak importu warstwic jest też z tym związany?
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

ODPOWIEDZ