c-raster nie rozpoznaje georeferencji

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 847
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

c-raster nie rozpoznaje georeferencji

Post autor: maciekwu » piątek, 23 lutego 2018, 10:18

plik tif został wyeksportowany z microstation (pierwotny plik cit) jako tif z georeferencją. C-geo pozycjonuje plik prawidłowo natomiast C-Raster nie widzi georeferencji. Podobnie wtyczka do kalibracji też traktuje plik jakby nie miał referencji. Georeferencja zapisana jest w pliku tif. Jak przerobić plik by można go było wczytywać do C-Raster we właściwym położeniu tzn jak zapisać mu georeferencje do pliku tfw? Plik cit w C-Raster także traktowany jest jako bez georeferencji.

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 627
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: c-raster nie rozpoznaje georeferencji

Post autor: logis » piątek, 23 lutego 2018, 11:08

Proszę podesłać ten pierwotny plik cit oraz tego geotiffa z MicroStation na adres jm małpa xgeo.pl
Jacek

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 847
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: c-raster nie rozpoznaje georeferencji

Post autor: maciekwu » piątek, 23 lutego 2018, 13:24

wysłane

Daro
____
____
Posty: 116
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: c-raster nie rozpoznaje georeferencji

Post autor: Daro » piątek, 11 października 2019, 12:12

dostajemy z PODGiK/ERGO obrócone rastry z georeferencjami.
CGEO wczystuje poprawnie , z kolei CRaster nie wczytuje w ogóle.. czy tu jest problem z wielkością?

chciałbym uzyskać raster już obrócony do północy, wygenerowany ponownie do TIFF z plikiem TFW - jest to wykonalne?
W CGEO - Eskport do pliku rastrowego - ucieka jakość.

raster pod poniższym linkiem
https://www.dropbox.com/sh/0c0dtnc5dwo9 ... s4tsa?dl=0

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6077
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: c-raster nie rozpoznaje georeferencji

Post autor: Jurek B. » piątek, 11 października 2019, 13:46

Niestety ten raster ma kompresję nieobsługiwaną przez C-Raster, na razie nie wiadomo nam jak go edytować by można było go wyprostować z zachowaniem georeferencji.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ