Kalibracja w c-raster
Re: Kalibracja w c-raster
aktualna wersja programu... nie ma pliku kal bo nie robi wpasowania..pasek postępu dochodzi do ok 70 % a następnie wyskakuje wcześniej zamieszczony przeze mnie komunikat. wiec jest tylko plik tiff, żadnego pliku tiff nie chce wpasowac.
Witam
Nie mam od klientów takich informacji (a aktualizowany był już jakiś czas temu). Jaki komunikat wyskakuje?
Proszę pobrać i przeinstalować program STĄD. Jak nadal będzie problem proszę wysłać mi taki raster na serwis
Nie mam od klientów takich informacji (a aktualizowany był już jakiś czas temu). Jaki komunikat wyskakuje?
Proszę pobrać i przeinstalować program STĄD. Jak nadal będzie problem proszę wysłać mi taki raster na serwis
-To serve and protect-
Plik o nazwie: nazwa_pliku_tiff.kal to plik z punktami wpasowania - powinien sie zapisywac niezaleznie od tego czy wykona sie wpasowanie czy nie
pozdrawiam
grzes
grzes
A uprawnienia do zapisu/modyfikacji plików w katalogu gdzie jest raster - są?bstok pisze:aktualna wersja programu... nie ma pliku kal bo nie robi wpasowania..pasek postępu dochodzi do ok 70 % a następnie wyskakuje wcześniej zamieszczony przeze mnie komunikat. wiec jest tylko plik tiff, żadnego pliku tiff nie chce wpasowac.
Proszę sprawdzić według tych wskazówek:
Pozdrawiam Jurek B.
program zaktualizowany, uprawnienia zapisu i modyfikacji ustawione wg wskazówek. Przesyłam plik.. Wyświetla się taki komunikat:
- Załączniki
-
- craster.jpg (133.28 KiB) Przejrzano 21059 razy
Potwierdzam.
U mnie też taki komunikat się pojawia, tj "Wystąpił problem z kalibracją rastra - plik wynikowy nie został utworzony".
Upgrade c-geo ze starszej wersji wraz z modułem c-rastra zakupiony został przez mojego szefa pod koniec grudnia 2015r. Pracuję jeszcze na Windows XP.
U mnie też taki komunikat się pojawia, tj "Wystąpił problem z kalibracją rastra - plik wynikowy nie został utworzony".
Upgrade c-geo ze starszej wersji wraz z modułem c-rastra zakupiony został przez mojego szefa pod koniec grudnia 2015r. Pracuję jeszcze na Windows XP.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Piotr, a zastosowałeś się do wskazówek 2 posty wyżej?
Prosze wyslac na grzes małpa xgeo.pl tif i plik .kal - sprawdze u siebie
pozdrawiam
grzes
grzes
Tak, u siebie na Win 8.1 mam takie ustawienia i problem się powtarza.k_batura » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 16:06
Piotr, a zastosowałeś się do wskazówek 2 posty wyżej?
W pracy na Win XP muszę jeszcze popatrzeć na ustawienia.
Wysłałem pliki.grzes » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 18:09
Prosze wyslac na grzes małpa xgeo.pl tif i plik .kal - sprawdze u siebie
Zauważyłem, przeglądając plik kal, że pod poz 5 (wsp y rastra) jest inna wartość, niż ta, która wyświetla się w tabelce w programie c-raster. Może to będzie wskazówką.
- Załączniki
-
- c-raster.png (221.46 KiB) Przejrzano 20873 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Wgranie nowego pliku instalacyjnego c-raster rozwiązało problem.
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Watek jest dosc krotki wiec nie chce zasmiecac forum nowymi. Czy w c-raster [aplikacja samodzielna] kiedy chce kalibrowac, moge jakos wczytac punkty terenowe z txt ? [zeby nie wklepywac ich pojedynczo]
Nie ma tam takiej możliwości, ale można zainstalować demo C-GEO i tam założyć roboczą tabelę współrzędnych, wczytać punkty z pliku TXT (demo przyjmuje max 50) i potem podając ich numery w C-Rastrze pobierać do okna wpasowania.
Pozdrawiam Jurek B.