C-raster nie otwiera plików

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 832
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

C-raster nie otwiera plików

Post autor: maciekwu » wtorek, 18 lipca 2017, 10:00

mam raster w pliku cit+geo i przekonwertowany do rcf. C-raster nie otwiera żadnego z nich chociaż plik rcf ładuje się na mapę C-geo. Dotyczy to także innych plików chociaż nie wszystkich
Sprawa jest o tyle ciekawa, że po przekopiowaniu pliku do katalogu D:\C-GEO\raster i po zmianie nazwy plik rcf. jest otwierany prawidłowo natomiast plik cit+geo nie

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C-raster nie otwiera plików

Post autor: Jurek B. » wtorek, 18 lipca 2017, 12:00

Najlepiej byłoby przysłać na softline@ ... te pliki do sprawdzenia.
Pozdrawiam Jurek B.

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 832
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: C-raster nie otwiera plików

Post autor: maciekwu » wtorek, 18 lipca 2017, 14:56

wysłane na softline@xgeo.pl

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: C-raster nie otwiera plików

Post autor: Jurek B. » środa, 19 lipca 2017, 08:31

maciekwu pisze:mam raster w pliku cit+geo i przekonwertowany do rcf. C-raster nie otwiera żadnego z nich chociaż plik rcf ładuje się na mapę C-geo. Dotyczy to także innych plików chociaż nie wszystkich
Sprawa jest o tyle ciekawa, że po przekopiowaniu pliku do katalogu D:\C-GEO\raster i po zmianie nazwy plik RCF. jest otwierany prawidłowo natomiast plik CIT+GEO nie
Problem wynika ze specyficznej budowy i ograniczeń plików CIT: ich standard został opracowany kilkadziesiąt lat temu przez Intergraph. Nie ma w nim możliwości zapisu 7 cyfrowych współrzędnych położenia rastra, dlatego w Polsce dodaje się do niego plik .geo z podaniem pełnych współrzędnych położenia rastra. Odpowiednią procedurę konwersji tych danych wprowadziliśmy kiedyś w module wpasowania w C-GEO na potrzeby programu AIACS.
C-Raster nie posiada takiej funkcji, czyli konwersji CIT + .GEO na RCF z wykorzystaniem danych z pliku .GEO
Dlatego proszę nie otwierać tego CIT w C-Raster, ale wcześniej przekonwertować go w C-GEO na RCF.
Co do problemu z otwarciem RCF w C-Rastrze, to jest to pochodna tego CIT +.GEO - jeżeli w tym samym miejscu jest plik RCF i plik GEO, to program próbuje wykorzystać informacje z tych obu źródeł co w tym wypadku nie zadziała. Wystarczy więc usunąć z tej samej lokalizacji plik .GEO.
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ