zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: Zibi123 » czwartek, 20 maja 2010, 08:51

Może mi ktoś popdpowie co się dzieje. Za każdym razem kiedy zapisuję plik po jego edycji zmieniają się współrzędne w pliku *.geo. Dla własnego bezpieczeństwa robię kopię pliku *.geo a w przypadku zmiany współrzęnych przekopiowuję orginalną zawartość. Zmiana wpsółrzędnych następuje za każdym razem kiedy zapisuję kopię pliku *.tiff i *.geo (nawet kiedy nie chcę zapisać zmian w pliku *.geo). Natomiast na ekranie w czasie kiedy pokazuje się pasek zapisu (w dolnej części ekranu) następuje przeskok całości ekranu i to jeszcze w tą stronę dzie aktualnie znajduje się kursor.

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: grzes » czwartek, 20 maja 2010, 09:39

1. Na czym polega edycja rastra (przyciecie)?
2. Jak zmieniaja sie wspolrzedne?
3. Zapis pliku geo mozna wylaczyc w Opcje -> Ustawienia -> Ustawienia zapisu
pozdrawiam
grzes

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: Zibi123 » czwartek, 20 maja 2010, 15:16

1. Edycja? - miałem na myśli retusz grumką i nic więcej.
2. Współrzędne zmieniają się nawet o kilka metów
To są współrzędne przed edycją ...
5538464.9500 4733579.2398
5538878.8408 4733578.9523
5538878.5904 4733868.7963
5538464.6996 4733869.0838

a to są współrzędne po zapisaniu pliku *.tiff i *.geo
5538464.950 4733579.240
5538878.590 4733579.240
5538878.590 4733868.796
5538464.950 4733868.796

można sobie porównać. Z czym to jest związane - nie wiem. Nie znalazłem jeszcze prawidłowości od czego to może zależeć. Dodatkowo wszystkie pliki otwierane w C-RASTER są w negatywie (czarne tło, biała treść) i za każdym razem muszę dokonywać inwersji kolorów.

3. Co do trzeciego to TO jest zabawa. Skoro coś jest jeszcze niedopracowane, trzeba o tym powiedzieć otwarcie. Już o tym ktoś pisał (że do pliku *.geo są zapisywane współrzędne pomimo wybrania opcji anuluj ... (czerwony kwadracik z krzyżykiem).
Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: grzes » czwartek, 20 maja 2010, 16:14

2. C-Raster nie obsługuje skreconych na poziomie georeferencji rastrów. Innymi slowy ma Pan raster skrecony a w referencji (geo, tfw) zapisane sa parametry jego skrecenia. Zapisane sa one jedynie w georeferencji - sama bitmapa nie jest spoziomowana. C-Geo potrafi obracac takie tify "w locie" na bazie tej referencji. C-Raster wczytuje tifa takiego jakim on jest fizycznie i stad po zapisie parametry w pliku GEO zostaja "wypoziomowane"
3. Jest dopracowane z zastrzezeniem pkt 2. W aktualnej wersji przycisku "Anuluj" nie ma wogole ale przywroce go i poprawie dzialanie (zostanie zapis rastra - nie bedzie zapisu pliku geo).
pozdrawiam
grzes

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: Zibi123 » piątek, 21 maja 2010, 12:23

Odnośnie punktu trzeciego, to chodziło mi o opcję zamknij (bez zapisu na dysku). Pomimo wybierania tejże opcji zmiany są zapisywane :!: :wink:
Natomiast odnośnie punktu drugiego to jest to dla mnie trochę dziwne, że raster jest obracany, a przez to podczas zapisu parametry w pliku GEO zostaja "wypoziomowane". Przecież podczas obrabiania go w C-RASTER to zawsze tworzy się prostokąt równoległy do ramki mapy (plik zawiera również georeferencję). Czy jest on obcinany czy też skręcany czy jeszcze coś innego z nim robimy to po zapisaniu do pliku zawsze tworzy się prostokąt. Jakie zaufanie powinno się mieć do programu skoro za naszymi plecami dokonuje on jakichś zmian bez nasze wiedzy i woli. Do tej chwili sądziłem, że to co wychodzi np. ze skręcenia a tym bardziej z obcięcia rastra (zaznaczanie dowolne lub zaznaczanie poligonem) to zawsze efektem końcowym jest prostokąt (dodawany był margines w taki sposób by zawsze to było równoległe). To że na zewnątrz "zaznaczania" nie ma żadnej treści to jest inna kwestia. Nasuwa się pytanie, czy obcinanie rastra zawierającego georeferencję jest prawidłowe i czy po jego zapisaniu nie trzeba go ponownie wpasowywać? Przecież może być "wypoziomowany", tylko do jakiej prostej? Zawsze efektem końcowym był prostokąt równoległy do ramki. Jakiś czas temu pytałem na forum dlaczego po obcięciu (zaznaczenie elipsą) nie jest obcinana treść poza tą elipsą (zaznaczeniem). Otrzymałem odpowiedź, że zawsze otrzymamy prostokąt w którym jest pełna treść (z zakresu tego prostokąta). :| Teraz dochodzi jeszcze obrót? Moim zdaniem coś tu nie gra. Plik geo nie powinien być zmieniany przez C-Raster a jeśli już to następuje to powinien być dodany jakiś margines tak aby "wypoziomowanie" zawierało pełne dane geotifa.

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: grzes » piątek, 21 maja 2010, 12:51

Chyba nie do konca Pan zrozumial albo ja sie niejasno wyrazam. Prosze zwrocic uwage na wejsciowy plik geo - to nie jest poziomy prostokat. C-Raster nie potrafi tego uwzglednic bo musialby obrocic wczytany plik tiff.
Jedynym rozwiazaniem jest wylaczenie tworzenia pliku geo w takich przypadkach.
Co do opcji zamknij to nie wiem o ktora opcje chodzi. Prosilbym o dokladniejsze wyjasnienie - nie wiem gdzie poprawic.
pozdrawiam
grzes

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: Zibi123 » czwartek, 27 maja 2010, 17:46

No właśnie teraz zdziwiło mnie :shock: to, że dokonując takich czynności w C-RASTER jak "Efekty-> transformacja rastra 65<>2000" oraz "Efekty-> tranfsformacja miedzyukładowa plików tiff" otrzymuję dwa różne efekty końcowe. Jak dla mnie to efekt końcowy powinien być taki sam, a w C-GEO po wczytaniu plików tiff dostaję całkiem coś innego. Ten sam plik zawierający georeferencję (w lewym dolnym narożniku ekranu pojawiają się współrzędne ekranowe oraz współrzędne geodezyjne) po dokonaniu transformacji (np. zmiana układu) i zapisaniu plików otrzymuję całkowicie inny efekt. Jedno z jakimś obrotem a drugie :?: W takim wypadku proszę o informację: czy jest możliwe dokonanie takiej transformacji (w układzie 65<>65 lub 2000<>2000) w taki sposób aby tiff skręcony po takiej transformacji został wypoziomowany bez utraty georeferencji. I drugie pytanie: co warte są te współrzędne "geodezyjne" (tak to teraz nazwę ponieważ nie wiem co one teraz mogą określać) pokazywane w lewym dolnym narożniku skoro po zapisaniu takiego pliku (kopia) geotiff zostaje w jakiś sposób "wypoziomowany".

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: FaFaL » czwartek, 27 maja 2010, 18:35

Obie wspomniane funkcje dadzą ten sam rezultat jeśli plik który chcemy przekształcić jest "spoziomowany" - choć myślę że to złe słowo. Może troszkę to rozwinę. Jak robimy kalibrację rastra z zapisem do rcf to C-GEO zapisuje ten plik tak aby układ rastra (wyznaczony przez jego krawędzie) był równoległy do układu geodezyjnego - czyli "poziomuje raster" (dlatego wpasowanie rastra bardziej krzywego trwa dłużej niż wstępnie prawidłowo obróconego). Jeśli taki plik RCF przekształcę do pliku TIFF to wszelkie operacje na tym rastrze np. w programie C-Raster nie spowodują zmiany pliku *.geo. W przypadku gdy kalibrujemy raster i zapiszemy go tiffa to program nie generuje nowego pliku tiff którego krawędzie byłyby równoległe do układu współrzędnych ale zapisuje jego parametry obrotu (łącznie z innymi danymi). Dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskano znaczne przyspieszenie procesu kalibracji bo nie trzeba było wykonywać resamplingu rastra (stworzenia go od nowa). Jednak C-Raster nie rozumie takich obróconych rastrów(tylko w przypadku tiffow, bo RCFy są zawsze dobrze obrócone) i dlatego po ponownym zapisie psuje georeferencję zawartą np. w pliku *.geo. Dlatego również funkcja Efekty->transformacja rastra 65<>2000 dla takiego pliku działa źle, bo po wczytaniu rastra do programu tracimy ważną informację o jego obrocie.
Funkcją która będzie działać prawidłowo dla takich obróconych rastrów (nie spoziomowanych) jest "Efekty-> transformacja międzyukładowa plików tiff".
PODSUMOWUJĄC:
Jeśli chcemy mieć pewność że nic się nie popsuje pracujmy na plikach RCF, a po wszystkich przeróbkach i transformacjach zapisujmy je do Tiffa. Jeśli jednak chcemy skorzystać z TIFFa pamiętać należy że program C-Raster nie obsługuje ich ewentualnego parametru obrotu i nie zaleca się wykonywania zapisu georeferencji dla takich rastrów. Jedyną funkcją z jakiej można śmiało korzystać to "Efekty-> transformacja międzyukładowa plików tiff" ponieważ ona potrafi skorzystać z wszystkich informacji o georeferencji (włącznie z obrotem) i nie trzeba jakby wczytywać samego pliku do C-Rastra.
Jak bym się gdzieś mylił proszę o sprostowanie :). Opis z rysunkami może przy innej okazji ;).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Zibi123
______
______
Posty: 533
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: Zibi123 » piątek, 28 maja 2010, 08:34

Wszystko OK. Można się i tak pobawić, tylko w przypadku RCFa utworzymy tiffa b/w. W przypadku tiffów kolorowych przeróbka do rcf`a spowoduje urtatę koloru. :wink:

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2278
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: grzes » piątek, 28 maja 2010, 09:06

Proponuje odlozyc temat na przyszly tydzien. Mam pewien pomysl jak rozwiazac sprawe. Mysle ze do konca przyszlego tygodnia uda sie to przetestowac i wtedy napisze czy i co udalo sie zrobic.
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2682
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: FaFaL » piątek, 28 maja 2010, 09:08

Z tego co pamietam mozna podczas kalibracji wybrac RCFa kolorowego, nie jest on ograniczony do b/w.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6036
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: zapisanie współrzędnych do pliku *.geo

Post autor: Jurek B. » piątek, 28 maja 2010, 09:10

Tak źle z tą utratą koloru nie jest - w Opcje-Ustawienia zapisu można ustawić zapis RCF w kolorach lub B/W
Pozdrawiam Jurek B.

ODPOWIEDZ