Kalibracja w c-raster

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
Adam
____
____
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 13:49
Lokalizacja: Silesia

Kalibracja w c-raster

Post autor: Adam » piątek, 28 stycznia 2011, 15:17

Przy kalibracji dostaję komunikat jak na zrzucie. Na koniec informacja o nie utworzeniu pliku wynikowego. Można cos w tej sprawie zrobić?
Problem istniał jeszcze przed dzisiejsza aktualizacją.
Załączniki
raster.JPG
raster.JPG (10.86 KiB) Przejrzano 5730 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Jurek B. » piątek, 28 stycznia 2011, 15:40

Trudno powiedzieć co to może być - czy ten C-Raster jest zainstalowany w tym samym katalogu co C-GEO?
Proszę najpierw zainstalować ponownie C-Raster w katalogu C-GEO - nawet jeśli był tam już wcześniej - pobierając instalkę C-Rastra z naszej www.
Pozdrawiam Jurek B.

Adam
____
____
Posty: 156
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 13:49
Lokalizacja: Silesia

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Adam » poniedziałek, 31 stycznia 2011, 09:42

Udał sie mi w końcu uzyskać to czego oczekiwałem, ale nie potrafię powtórzyć wszystkiego co porobiłem. Mam nadzieję, że sukces bedzie trwały.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marioo » środa, 7 września 2011, 09:25

Ja tez o kalibracji w CRaster...
1.Wciskając punkty wpasowania w CGEO, zapisując zadanie kalibracji, można taki raster wczytać w CRaster i punkty wpasowania wskakują same do tabeli, natomiast w sytuacji odwrotnej tzn. punkty kalibracji utworzone w CRaster wczytują się w CGEO ale nie można tego policzyć z powodu braku numerów punktów. Po wpisaniu ręcznym jest ok. Prośba o to żeby CRaster też wstawiał nr punktów do zadania
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (12.23 KiB) Przejrzano 6286 razy
2.Jest problem z przejściem/przełączeniem między oknem rastra a tabelą punktów wpasowania. Za każdym razem kiedy wpiszę jakieś współrzędne w tabeli i chcę np. kółkiem myszki powiększyć raster to muszę przejść na raster klikając np prawym klawiszem i w tym momencie program wstawia niepotrzebny punkt wpasowania rastra. Proponuję aby punkty wpasowania wstawiać tylko lewym klawiszem myszki. Prawy można by ustawić jako kasowanie punktu wpasowania tak jak to jest w CGEO.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2283
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: grzes » środa, 7 września 2011, 10:36

marioo pisze:Ja tez o kalibracji w CRaster...
1.Wciskając punkty wpasowania w CGEO, zapisując zadanie kalibracji, można taki raster wczytać w CRaster i punkty wpasowania wskakują same do tabeli, natomiast w sytuacji odwrotnej tzn. punkty kalibracji utworzone w CRaster wczytują się w CGEO ale nie można tego policzyć z powodu braku numerów punktów. Po wpisaniu ręcznym jest ok. Prośba o to żeby CRaster też wstawiał nr punktów do zadania

2.Jest problem z przejściem/przełączeniem między oknem rastra a tabelą punktów wpasowania. Za każdym razem kiedy wpiszę jakieś współrzędne w tabeli i chcę np. kółkiem myszki powiększyć raster to muszę przejść na raster klikając np prawym klawiszem i w tym momencie program wstawia niepotrzebny punkt wpasowania rastra. Proponuję aby punkty wpasowania wstawiać tylko lewym klawiszem myszki. Prawy można by ustawić jako kasowanie punktu wpasowania tak jak to jest w CGEO.
Ad1. Dodane numerowanie (choc wydawalo mi sie ze numery nie sa wymagane)
Ad2. Dodane reagowanie tylko na lewy przycisk myszki. Usuwanie na razie mozna wykonac przez Ctrl K w tabelce

nowy setup
pozdrawiam
grzes

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marioo » środa, 16 maja 2012, 14:45

Nie mogę skalibrować rastra w craster. Robię kalibrację metodą punktów sklejalnych, ale ta druga też chyba nie działa. Program mieli bez końca i nic się nie dzieje. Problem występuje nie pierwszy raz w ostatnim czasie - przedtem było ok. Przesyłam raster na softline@xgeo.pl - liczę, że ktoś to obejrzy i być może podpowie co jest nie tak, lub naprawi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: FaFaL » środa, 16 maja 2012, 15:00

Mi pomogło jak zainstalowałem C-RASTER w innym katalogu niż C-GEO.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marioo » środa, 16 maja 2012, 15:09

To dziwne, bo przedtem było zalecane instalowanie Craster w folderze Cgeo i wszystko działało ok. Nie sprawdzałem jeszcze bo nie chce mi się instalować Crastra raz tu raz tam - przecież nie o to chodzi. Poczekam na sprawdzenie tego rastra w Softline, może znajdą błąd, a jak nic nie pomoże to spróbuję przeinstalować Craster do innego folderu.
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marioo » czwartek, 17 maja 2012, 11:50

Po sprawdzeniu okazało się, że wszystko działa i raster wpasował się u Pana Jurka po ok 1,5h czekania. Ja niestety byłem mniej cierpliwy i zrezygnowałem po ok 1h.
Mam propozycję wprowadzenia wyświetlania jakiegoś paska postępu, odliczania (tak jak jest Cgeo) albo innego czekadełka, tak żeby było wiadomo że program pracuje i trzeba czekać. Teraz wyskakuje komunikat program nie odpowiada i właściwie nie wiadomo co się dzieje.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Jurek B. » czwartek, 17 maja 2012, 12:14

W sumie jest tam informacja o tym że program kalibruje raster, ale pasek postępu na pewno byłby też dodatkowym ostrzeżeniem.
Pozdrawiam Jurek B.

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marioo » czwartek, 17 maja 2012, 12:23

Przydałoby się jakieś odliczanie czasu tak jak przy kalibracji w Cgeo, bo wtedy wiadomo jak szybko upływa czas i procent zrobionej kalibracji, a na tej podstawie mniej więcej wiadomo ile to zajmie. Do tego dodałbym jeszcze przycisk "anuluj" i nic więcej już nie trzeba.
Pozdrawiam

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marioo » środa, 17 października 2012, 09:52

Mam prośbę o naprawę działania zapamiętywania położenia i rozmiaru okna kalibracji rastra. Aktualnie po każdym odpaleniu programu Craster okno jest po staremu...
Przydałoby się ustawić to tak, żeby położenie i rozmiar został zapamiętany nawet przy kolejnych otwieraniach programu.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (31.09 KiB) Przejrzano 5740 razy
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2283
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: grzes » środa, 17 października 2012, 10:14

Poprawione: setup_cr
Co do poprzedniego posta (dopiero teraz wpadl mi w oko - sorry) to niestety zarowno z paskiem postepu jak i mozliwoscia anulowania jest problem. C-raster korzysta z zewnetrznych bibliotek do kalibracji i nie ma jak okreslic czasu jak i przerwac raz rozpoczęte zadanie. Choc co do tego drugiego to jeszcze pomysle.
pozdrawiam
grzes

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marioo » środa, 17 października 2012, 10:53

Właściwie bardziej chodziło mi o zapamiętywanie rozmiaru, położenia też, ale rozmiaru nadal nie pamięta...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2283
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: grzes » środa, 17 października 2012, 16:49

marioo pisze:Właściwie bardziej chodziło mi o zapamiętywanie rozmiaru, położenia też, ale rozmiaru nadal nie pamięta...
jest: setup_cr
pozdrawiam
grzes

marioo
VIP
VIP
Posty: 980
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marioo » czwartek, 18 października 2012, 07:49

To jest to, dzięki :)
Pozdrawiam

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: janek » poniedziałek, 11 lutego 2013, 16:16

Próbuję skalibrować raster i niestety nie udaje mi się. Pojawia się komunikat: wystąpił problem z kalibracją rastra - plik wynikowy nie został utworzony. Proszę o podpowiedź gdzie tkwi problem.
Janek B.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 11 lutego 2013, 21:21

A niech Pan prześle ten raster -sprawdzimy u nas i zrobimy obsługę tego typu TIFFa
Pozdrawiam Jurek B.

zbm56
_
_
Posty: 5
Rejestracja: środa, 15 lutego 2012, 15:48

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: zbm56 » środa, 1 stycznia 2014, 21:56

dołączam sie do tego problemu u mnie jest to samo
/wystąpił problem z kalibracją nie zapisano rastra/
przesyłam raster zbm56
Załączniki
kaszubska.tif
kaszubska.tif (229.86 KiB) Przejrzano 3400 razy

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Jurek B. » czwartek, 2 stycznia 2014, 09:31

Proszę się upewnić czy ma Pan uprawnienia do zapisu i modyfikacji plików w katalogu gdzie chce Pan zapisać ten raster po kalibracji - w eksploratorze Windows prawy klawisz myszki na folderze, Właściwości, zakładka Zabezpieczenia, ostatni użytkownik na liście.
U mnie zapis jest wykonywany bez problemu.
Na wszelki wypadek proszę też pobrać aktualny program instalacyjny C-Rastra
Pozdrawiam Jurek B.

marek.bittner
__
__
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 29 marca 2013, 12:37

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marek.bittner » środa, 29 lipca 2015, 08:59

Ja także otrzymuję komunikat: wystąpił problem z kalibracją rastra - plik wynikowy nie został utworzony.
Sprawdzałem uprawnienia w folderze - jest ok.
Nie wiem gdzie znaleźć informację jaką mam wersję c-raster. Plik c-raster.exe z 13-12-2012.
Mogę gdzieś podesłać swój raster do sprawdzenia? Ma 679KB i nie mogę go podpiąć do wiadomości.

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6058
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Jurek B. » środa, 29 lipca 2015, 09:22

marek.bittner pisze:Ja także otrzymuję komunikat: wystąpił problem z kalibracją rastra - plik wynikowy nie został utworzony.
Sprawdzałem uprawnienia w folderze - jest ok.
Nie wiem gdzie znaleźć informację jaką mam wersję c-raster. Plik c-raster.exe z 13-12-2012.
Mogę gdzieś podesłać swój raster do sprawdzenia? Ma 679KB i nie mogę go podpiąć do wiadomości.
Proszę najpierw zainstalować najnowszą wersję C-Rastra z naszej www (dział plików).
Raster można przesłać na mail serwisu (podany jest na naszej www w dziale O firmie) , ale to nic nie da - u nas kalibracja będzie działać poprawnie.
Pozdrawiam Jurek B.

marek.bittner
__
__
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 29 marca 2013, 12:37

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: marek.bittner » środa, 29 lipca 2015, 10:19

Najnowsza wersja c-raster pomogła. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

bstok
_
_
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 9 lutego 2015, 13:28

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: bstok » piątek, 18 grudnia 2015, 16:58

Witam,
taki mam problem..
Załączniki
craster.jpg
plik wynikowy nie został utworzony
craster.jpg (133.28 KiB) Przejrzano 2089 razy

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2283
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: grzes » piątek, 18 grudnia 2015, 17:42

Aktualna wersja programu? Jesli tak to prosze wyslac na grzes małpa xgeo.pl tif i plik .kal
pozdrawiam
grzes

ODPOWIEDZ