Kalibracja w c-raster

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
bstok
_
_
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 9 lutego 2015, 13:28

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: bstok » sobota, 19 grudnia 2015, 10:06

aktualna wersja programu... nie ma pliku kal bo nie robi wpasowania..pasek postępu dochodzi do ok 70 % a następnie wyskakuje wcześniej zamieszczony przeze mnie komunikat. wiec jest tylko plik tiff, żadnego pliku tiff nie chce wpasowac.

Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 786
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Wojtek P. » poniedziałek, 21 grudnia 2015, 09:57

Witam
Nie mam od klientów takich informacji (a aktualizowany był już jakiś czas temu). Jaki komunikat wyskakuje?
Proszę pobrać i przeinstalować program STĄD. Jak nadal będzie problem proszę wysłać mi taki raster na serwis
-To serve and protect-

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: grzes » poniedziałek, 21 grudnia 2015, 13:43

Plik o nazwie: nazwa_pliku_tiff.kal to plik z punktami wpasowania - powinien sie zapisywac niezaleznie od tego czy wykona sie wpasowanie czy nie
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5998
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Jurek B. » poniedziałek, 21 grudnia 2015, 14:17

bstok pisze:aktualna wersja programu... nie ma pliku kal bo nie robi wpasowania..pasek postępu dochodzi do ok 70 % a następnie wyskakuje wcześniej zamieszczony przeze mnie komunikat. wiec jest tylko plik tiff, żadnego pliku tiff nie chce wpasowac.
A uprawnienia do zapisu/modyfikacji plików w katalogu gdzie jest raster - są?
Proszę sprawdzić według tych wskazówek:
Pozdrawiam Jurek B.

bstok
_
_
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 9 lutego 2015, 13:28

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: bstok » poniedziałek, 21 grudnia 2015, 15:17

program zaktualizowany, uprawnienia zapisu i modyfikacji ustawione wg wskazówek. Przesyłam plik.. Wyświetla się taki komunikat:
Załączniki
craster.jpg
craster.jpg (133.28 KiB) Przejrzano 1874 razy

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 16:32

Potwierdzam.

U mnie też taki komunikat się pojawia, tj "Wystąpił problem z kalibracją rastra - plik wynikowy nie został utworzony".

Upgrade c-geo ze starszej wersji wraz z modułem c-rastra zakupiony został przez mojego szefa pod koniec grudnia 2015r. Pracuję jeszcze na Windows XP.
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 123
Rejestracja: poniedziałek, 20 czerwca 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: k_batura » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 17:06

Piotr, a zastosowałeś się do wskazówek 2 posty wyżej?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2269
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: grzes » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 19:09

Prosze wyslac na grzes małpa xgeo.pl tif i plik .kal - sprawdze u siebie
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: piotr j. » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 22:44

k_batura » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 16:06
Piotr, a zastosowałeś się do wskazówek 2 posty wyżej?
Tak, u siebie na Win 8.1 mam takie ustawienia i problem się powtarza.

W pracy na Win XP muszę jeszcze popatrzeć na ustawienia.
grzes » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 18:09
Prosze wyslac na grzes małpa xgeo.pl tif i plik .kal - sprawdze u siebie
Wysłałem pliki.

Zauważyłem, przeglądając plik kal, że pod poz 5 (wsp y rastra) jest inna wartość, niż ta, która wyświetla się w tabelce w programie c-raster. Może to będzie wskazówką.
Załączniki
c-raster.png
c-raster.png (221.46 KiB) Przejrzano 1688 razy
Pozdrawiam.
piotr j.

Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 15 stycznia 2016, 14:50

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: piotr j. » wtorek, 26 stycznia 2016, 16:33

Wgranie nowego pliku instalacyjnego c-raster rozwiązało problem.
Pozdrawiam.
piotr j.

ODPOWIEDZ