Wtyczka Niwelacja

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
georodeo
__
__
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Wtyczka Niwelacja

Postautor: georodeo » piątek, 5 lutego 2016, 16:52

Witam.
"Testuję" wtyczkę generatora niwelacji i wszystko ładnie działa dopóki nie wpiszę minimalnego odczytu na łacie.
Po wpisaniu minimalnego odczytu np. X odchyłka ciągu wychodzi dwa razy X.
Czy to błąd programu czy mój.
Pzdr.
R.N.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5426
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wtyczka Niwelacja

Postautor: Jurek B. » poniedziałek, 8 lutego 2016, 09:46

Witam, to błąd w tej wtyczce, proszę nie wprowadzać tam minimalnego odczytu, wtedy będzie ok.
Niestety źródłowy kod zaginął w pomroce dziejów.
Pozdrawiam Jurek B.

georodeo
__
__
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Wtyczka Niwelacja

Postautor: georodeo » poniedziałek, 8 lutego 2016, 10:45

A to pech...
W takim razie mam propozycję dodania do modułu niwelacji opcji "dodaj/odejmij zadaną wartość do wszystkich odczytów (ewentualnie do wybranych stanowisk)".
Pozdrawiam.
R.N.
Hej Śląsk

Nahor
_
_
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 11 listopada 2014, 17:08

Re: Wtyczka Niwelacja

Postautor: Nahor » piątek, 19 lutego 2016, 00:45

Gdzie można pobrac taka wtyczke ?:)

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5426
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wtyczka Niwelacja

Postautor: Jurek B. » piątek, 19 lutego 2016, 09:24

Nahor pisze:Gdzie można pobrac taka wtyczke ?:)

W menu Wtyczki-Pobierz wtyczki i chyba 4 pozycja od góry.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wtyczka Niwelacja

Postautor: MarekOtt » czwartek, 24 sierpnia 2017, 10:07

georodeo pisze:A to pech...
W takim razie mam propozycję dodania do modułu niwelacji opcji "dodaj/odejmij zadaną wartość do wszystkich odczytów (ewentualnie do wybranych stanowisk)".
Pozdrawiam.
R.N.


Czy dało by radę jednak to wprowadzić, bo wtyczka zawyża odczyty :)

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5426
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wtyczka Niwelacja

Postautor: Jurek B. » piątek, 25 sierpnia 2017, 12:51

Czy dało by radę jednak to wprowadzić, bo wtyczka zawyża odczyty

Niestety z wtyczką jest problem, bo autorowi zaginęły źródła, a nie ma chęci do pisania jej od nowa :(
Przy okazji - taka podpowiedź, jak się wprowadzi numery reperów (wstecz,w przód...) które mają znane wysokości w tabeli roboczej, potem kliknie prawym klawiszem myszki na ikonkę Exit w module Niwelacji to pojawia się menu z możliwością wybrania między innymi opcji - Stwórz dziennik. Nie będzie to jednak chyba działać dla niwelacji z punktami pośrednimi.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wtyczka Niwelacja

Postautor: MarekOtt » piątek, 25 sierpnia 2017, 21:06

Dziękuję za podpowiedz pod przyciskiem exit ;), przyznam szczerze że śledzę te forum dosyć uważnie, ale jednak nie natknąłem się na tą informacje :) Na pewno będę to wykorzystywał już teraz, z drugiej strony, mając już takie udogodnienie, niewiele zostało do stworzenia pełnej funkcjonalności. Wydaje mi się że wystarczyło by dodać tutaj współrzędne XY oraz punktów pośrednich wstecz w przód, wtedy program łatwiej mógłby określić ilość przejść (uwzględniając min/max odczyt). Podobnie z pikietami pośrednimi, mając XYH tych pikiet i wpisując je w odpowiednie miejsce nie powinno być problemu z obliczeniem odczytu na tych pikietach.

Jeśli chodzi o wtyczkę niwelacji, to znam jej historie i brak możliwości jej rozbudowy. Ogólnie ta wtyczka działa bardzo dobrze, jednak jest z nią taki problem że dorabia za wysokie odczyty. Dlatego prosiłem by dodać do niwelacji masowe obniżanie wszystkich odczytów o zadaną wartość ;).

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 951
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wtyczka Niwelacja

Postautor: MarekOtt » środa, 11 października 2017, 09:36

Jurek B. pisze:
Czy dało by radę jednak to wprowadzić, bo wtyczka zawyża odczyty

Niestety z wtyczką jest problem, bo autorowi zaginęły źródła, a nie ma chęci do pisania jej od nowa :(
Przy okazji - taka podpowiedź, jak się wprowadzi numery reperów (wstecz,w przód...) które mają znane wysokości w tabeli roboczej, potem kliknie prawym klawiszem myszki na ikonkę Exit w module Niwelacji to pojawia się menu z możliwością wybrania między innymi opcji - Stwórz dziennik. Nie będzie to jednak chyba działać dla niwelacji z punktami pośrednimi.


Czy można by było trochę rozwinąć tą opcję, nie wiele już brakuje do pełnej funkcjonalność, chyba nawet lepszej niż wtyczka.

1). Wprowadzić losowość przy "stałej dla drugiego odczytu". Mozna by było określać przedział losowości i wtedy każdy by sobie mógł taką wartość wpisać.
2). Opcjonalnie, jeśli wpisane w tabeli pkt pośrednie (żabek) posiadają XY, mogły by być od razu obliczane odległości celowej, które równały by się odległość między pośrednimi /2
3). Program zawiesza się, gdy chcemy obliczyć obserwacje dla dwóch sąsiednich punktów gdy przewyższenie jest większe niż 2000, a w ustawieniach mamy wpisany min/max odczyt np. 500/2000. Można by było dodać pojawiającą się informację o pojawieniu się takiej sytuacji, tak by program się nie "rozkraczał"
4). Mając obliczony już ciąg, wstawiłem sobie pikiety pośrednia, bez odczytów, warto by było dodać obliczenie wartości przewyższeń do tych punktów. Wydaje się to być proste do zrealizowania

Myślę że nie tylko ja, ale wiele osób życzyło by sobie by moduł niwelacji został trochę rozwinięty w kierunku ułatwienia sobie pracy :).


Wróć do „Wtyczki do C-Geo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość