Niwelacja - usuwanie żabek

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 216
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Niwelacja - usuwanie żabek

Postautor: walklim » piątek, 22 września 2017, 07:23

Dzień dobry,
po długim okresie pozostawania we wtyczkowym podziemiu wreszcie napisałem coś co można opublikować. Problem banalny ale jakże denerwujący. Przy pomiarze niwelatorem kodowym nie mogłem zmieniać numerów żabek na "0" lub "." czy po prostu na znak pusty - taki instrument że szkoda czasu na klikanie. Więc żabki zapisuję z numerami od 1 do 100 a repery z wyższymi. Wtyczka zastępuje numery na żabkach znakiem pustym i w efekcie nie mamy śmieci w dzienniku. http://pocketspog.republika.pl/zas/UsunZabki.zip

Pozdrawiam Waldek
Ostatnio zmieniony piątek, 22 września 2017, 20:01 przez walklim, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 5489
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Niwelacja - usuwanie żabek

Postautor: Jurek B. » piątek, 22 września 2017, 07:48

Dzień dobry, cieszę się z powrotu do wtyczkowego towarzystwa, a co do żabek to przypomniała mi się taka gra sprzed chyba 15 lat - skaczące żabki albo coś w tym stylu :)
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 977
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Niwelacja - usuwanie żabek

Postautor: MarekOtt » poniedziałek, 9 października 2017, 09:22

walklim pisze:Dzień dobry,
po długim okresie pozostawania we wtyczkowym podziemiu wreszcie napisałem coś co można opublikować. Problem banalny ale jakże denerwujący. Przy pomiarze niwelatorem kodowym nie mogłem zmieniać numerów żabek na "0" lub "." czy po prostu na znak pusty - taki instrument że szkoda czasu na klikanie. Więc żabki zapisuję z numerami od 1 do 100 a repery z wyższymi. Wtyczka zastępuje numery na żabkach znakiem pustym i w efekcie nie mamy śmieci w dzienniku. http://pocketspog.republika.pl/zas/UsunZabki.zip

Pozdrawiam Waldek


Czy mógłbyś dodać jedną wydaje się małą rzecz, odjęcie /lub dodanie do wszystkich wartości odczytów zadanej wartości w [mm]. Byłbym bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 216
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Re: Niwelacja - usuwanie żabek

Postautor: walklim » środa, 11 października 2017, 22:16

do wszystkich odczytów ? w jakim celu. to nic nie zmieni.
pozdrawiam Waldek Klimek

georodeo
__
__
Posty: 42
Rejestracja: wtorek, 23 czerwca 2009, 11:36
Lokalizacja: WKS Śląsk Wrocław

Re: Niwelacja - usuwanie żabek

Postautor: georodeo » środa, 11 października 2017, 22:31

Witam.
Przydałoby się w przypadku niwelacji z puntami pośrednimi gdy punkty pośrednie stawiamy w głębokich wykopach.
Wtyczka generuje wtedy duże odczyty zarówno na żabkach a szczególnie na punktach pośrednich. Można by to obejść odjęciem zadanej wartości na stanowisku (lub może lepszym rozwiązaniem byłoby zadanie odczytu maksymalnego).
Pzdr.
R.N.
Hej Śląsk

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 216
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Re: Niwelacja - usuwanie żabek

Postautor: walklim » środa, 11 października 2017, 23:19

pod starym linkiem jest uzupełniona wtyczka. chyba działa.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 977
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Niwelacja - usuwanie żabek

Postautor: MarekOtt » czwartek, 12 października 2017, 07:20

walklim pisze:do wszystkich odczytów ? w jakim celu. to nic nie zmieni.


W celu poprawy wygenerowanych (trochę za wysoko) odczytów z wtyczki niwelacja ;).

EDIT: Odejmowanie działa elegancko. Dziękuję bardzo.


Wróć do „Wtyczki do C-Geo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość