Wtyczka - Oznaczanie nawiązań

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2671
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Wtyczka - Oznaczanie nawiązań

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 11 sierpnia 2014, 19:44

Hello
Jedno co mnie najbardziej denerwuje przy obliczeniach osnów czy liczeniu tachimetrii jest oznaczanie punktów nawiązania. Dlatego powstało to:
https://www.dropbox.com/s/e07thmphzq4bj ... Points.zip
Analizuje pomierzone punkty i podpowiada co podchodzi pod punkty nawiązania, a po korekcie modyfikuje pliki TCH oznaczając jako nawiązania niezbędne punkty.
2014-08-11_194030.jpg
2014-08-11_194030.jpg (96.43 KiB) Przejrzano 2121 razy
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wtyczka - Oznaczanie nawiązań

Post autor: walklim » piątek, 11 grudnia 2015, 00:23

świetna sprawa ! , szkoda że dopiero teraz odkryłem tą wtyczkę, praktycznie tworzy dane do zaczytania w wyrównaniu 3d. jakby dało się jakoś rozdzielić które punkty są nawiązaniami 3d/2d/1d to już byłby samograj.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2671
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wtyczka - Oznaczanie nawiązań

Post autor: FaFaL » piątek, 11 grudnia 2015, 23:25

Cieszę się, że się przydaje, a już myślałem, że jestem jedyną osobą która go wykorzystuje. Co do rozbudowy, to zawsze można cosik pomyśleć, choć w innym czasie bo aktualnie brak wolnych mocy przerobowych.


Aaaaa, w programie jest mały bug (czasem się wywala - jest to zależne chyba od liczby punktów lub stanowisk) kiedyś muszę siąść i to załatać :/
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wtyczka - Oznaczanie nawiązań

Post autor: walklim » poniedziałek, 4 stycznia 2016, 14:12

wtyczka "wywala się" kiedy w obiekcie mamy zadania tachimetryczne utworzone importem z pliku w formacie mgo, działa jak wszystkie zadania otworzymy i zapiszemy w cgo ale to już zabija jej funkcjonalność. może problem jest w tym że w pliku tch z importu dane o stanowisku
[0]
Data=--
Godz=:
ST=PS4
i=1.566
D_zred=0
DH=0
są na końcu a po zapisaniu w cgeo są umieszczane na początku pliku ?

w plikach z importu występuje też wiersz pusty:

[99]
1=
3=1e20
4=1e20
5=1e20
6=1e20
2=
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2671
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wtyczka - Oznaczanie nawiązań

Post autor: FaFaL » poniedziałek, 4 stycznia 2016, 15:07

Tia :-) w grudniu miałem trochę pomiarów i wychwyciłem ten błąd :-) pod tym samym linkiem powinna być wersja poprawiona ;)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wtyczka - Oznaczanie nawiązań

Post autor: walklim » wtorek, 19 grudnia 2017, 14:34

witam, wtyczka jest super, a byłaby jeszcze bardziej super gdyby dodać do niej takie opcje:
- oznacz obserwacje punkty które są stanowiskami,
- oznacz wszystkie obserwacje,
- wyczyść oznaczenia,

można pracować bez wybierania punktów z listy.

p.s. kiedy chcemy usunąć nawiązania wtyczka nie odznacza punktów nawiązania wysokościowego.
pozdrawiam Waldek Klimek

ODPOWIEDZ