Wymiana punktów z AutoCad

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » środa, 24 listopada 2010, 15:27

Witajcie, przedstawiam wtyczkę realizującą wymiane punktów między C-GEO i AutuCad-em.

Obrazek

Instalacja: do katalogu ...\wtyczki rozpakowujemy pliki: PunktyACAD.exe, PIK_IN.dwg, PIK_XX.dwg.
Wtyczkę mozna uruchomić zarówno z menu C-GEO jak i z AutoCada (drugą opcję opiszę poniżej). Ważne by był uruchomiony program C-GEO, jesli nie mamy uruchomionego AutoCad-a wtyczka go włączy i utworzy nowy rysunek.

1. C-Geo -> AutoCad - możemy wysłać punkty zaznaczone w tabeli roboczej lub wybrać je przez filtrowanie po numerze. Mamy do wyboru jakim blokiem punkty bedą przedstawione w Rysunku, w przypadku pracy w "Mapie_SG" zalecam blok PIK_IN, w przeciwnym PIK_XX.

2. AutoCad -> C-Geo - po kliknięciu "Do C-GEO" wybieramy w rysunku punkty do wysłania. Odświerzamy tabelę w C-GEO przełącznikiem "tabela/mapa".

Uruchamianie z AutoCad-a: polecenie : (startapp "PunktyACAD") dla wygody umieszczamy je w menu lub tworzymy dla niego skrót. Najprościej w pliku ACADDOC.LSP dodac na końcu linijkę: (defun c:cgo () (startapp "PunktyACAD"))

adres do pobrania wtyczki:
http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PunktyACAD.zip nowa wersja z poprawką - teraz przesyła kody punktów.

Liczę że programik ułatwi pracę osobom takim jak ja - rozdartym miedzy C-GEO a ACAD-em.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2283
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: grzes » środa, 24 listopada 2010, 16:39

walklim pisze: Odświerzamy tabelę w C-GEO przełącznikiem "tabela/mapa".
Tu jest plik exe ktory nie wymaga tego przelaczania:
plik cgeo8.exe
Czy moge umiescic tą poprawke w systemie pobierania wtyczek?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » środa, 24 listopada 2010, 16:48

tak, jak najbardziej.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » niedziela, 28 listopada 2010, 16:44

za namową użytkownika dodałem do wtyczki opcje:
- zapamietywania połozenia na ekranie i poprzednio uzytych opcji,
- wrzucenia bloków na wybrana warstwę w rysunku ACAD w tym utworzenia nowej warstwy,
- wybrania własnej definicji bloku z pliku *dwg umieszczonego w katalogu z wtyczką.

Obrazek

prosze o opinie czy wtyczka nie jest teraz zbyt rozbudowana - na razie zamieszczam jako wersje do testów.

http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PunktyACAD.zip
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: FaFaL » niedziela, 28 listopada 2010, 16:59

przyznam, że też mi się marzyła funkcja wstawiania bloków które znajdują się w katalogu wtyczki :) teraz jest super :) ciekawą funkcjonalnością byłby automatyczny wybór bloku na podstawie kodów punktów w tabeli C-GEO, czyli wtyczka wyszukuje takiego bloku w którego nazwie (bo do nazwy moze być coś dopisane) znajduje się nazwa bloku.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » niedziela, 28 listopada 2010, 17:17

to juz zadanie dla nakładki na AUTOCad np Mapa_SG i polecenie KOD_RYS
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: FaFaL » niedziela, 28 listopada 2010, 17:20

Wybacz niewiedzę ;) po prostu nie używam MapySG. Czuję się uświadomiony ;) hihihi

PS. Ponieważ program wypisuje wszystkie bloki, to nie ma potrzeby aby był specjalny wybór dla bloków PIK_XX czy PIK_IN
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » poniedziałek, 29 listopada 2010, 09:28

Racja, dziękuję . RadioButton-y zajmowały tylko cenne miejsce na formatce (staram się by wtyczka miała jak najmniejszy rozmiar by nie przeszkadzała w pracy). Pod linkiem poprawiona i chyba już finalna wersja wtyczki.
Dla mnie ma ona jeden mankament: aby pobrać nazwy warstw z rysunku wtyczka uruchamia program autocad już na starcie. co mnie akurat przeszkadza (ale co tam klient nasz pan),

dodane: za pare dni pojawi sie wersja 3 która bedzie działać w środowisku AutoCad oraz renegatów intelli-bricsCad i może StarCAD :D

http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PunktyACAD.zip
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » czwartek, 2 grudnia 2010, 11:21

witam, uodporniłem wtyczkę na następujący błąd, który wypłynął podczas pracy:

Obrazek

pod tradycyjnym linkiem: http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PunktyACAD.zip wersja 2.5 aktualizacja z dnia 02.12.2010
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » czwartek, 2 grudnia 2010, 16:11

Jak obiecałem wtyczka wychodzi poza środowisko AutoCad-a, przedstawiam testową wersję wtyczki "PunktyCAD" działającą z Auto i BricsCad-em.

Obrazek

przed użyciem wtyczki uruchamiamy aplikację z która chcemy wymienić punkty, jeśli o tym zapomnimy program odpali wybrane środowisko podczas wysyłania punktów z C-GEO. Sprawdzone na BricksCad v 10.

dodane 02.12.2010 20:41: nowsza wersja 3.1 obsługuje również aplikację GstarCad.

http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PunktyCAD.zip
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 286
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: arttiq » sobota, 4 grudnia 2010, 14:05

no to moze jeszcze do ZWCADA? :))
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » sobota, 4 grudnia 2010, 19:09

Obrazek

http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PunktyCAD.zip

wyzwaniem będzie MicroStation ale tu proszę o pomoc kolegów którzy mają doświadczenie w grzebaniu w produkcie Bentley'a. ja nawet kreski nie narysowałem w MS.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 286
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: arttiq » sobota, 4 grudnia 2010, 23:20

w ZWCADzie dziala u mnie w jedna strone: c-geo >>> zwcad, w druga wyskakuje blad :roll:
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 18:46

w jakich warunkach, jaka wersja ? u mnie działa na zwcad 10 pro, za to intellicad (progeCAD 2010) nie lubi kiedy wtyczka go uruchamia - lepiej zrobić to przed uruchomieniem "PunktyCad". Taki urok tych lżejszych cadów.
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 286
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: arttiq » wtorek, 7 grudnia 2010, 14:56

witam,
ZWCada 2010 Pro otwierm przed wtyczka. Import pomyslnie. Eksport wyrzuca komunikat - Błąd!.
pozdrawiam
arttiq

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » czwartek, 9 grudnia 2010, 09:20

witam, testowałem ZWcada 2010 prof na 2 komputerach (OS vista i Win7) wszystko działa a ZWcad 2007 prof nie działa :D .
Niestety programowanie dla programów takich jak ZWCad jest o tyle trudne że nawet wersje tej samej aplikacji nie są ze sobą kompatybilne. Może błędu trzeba szukać w błędach instalacji programu lub VBA (Visual Basic for Applictions) z którego wtyczka korzysta.
Wtyczka działa z następującymi klonami Intellicada:

1. Bricscad Pro v 10.
2. GstarCAD 2011i Pro
3. ZWCad 2010 Pro i 2011 Pro
3. intellicad - progeCAD prof 2010. (intellicada lepiej uruchomić przed wtyczką)

Nadal Autocad sprawdzony w wersjach od 2004 do 2011 na komputerach z Win XP,Vista,7.
wtyczka w wersji 3.4 pod tradycyjnym linkiem http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PunktyCAD.zip
Ostatnio zmieniony piątek, 10 grudnia 2010, 17:29 przez walklim, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Waldek Klimek

Zbyszek_Gr.
____
____
Posty: 211
Rejestracja: niedziela, 20 marca 2005, 14:36
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: Zbyszek_Gr. » czwartek, 9 grudnia 2010, 19:06

Dlaczego z poziomu C-GEO instaluje się jeszcze wtyczka v.2.5 a nie 3.4 ?
Pozdrawiam - Zbigniew Gruszczyński (Bydgoszcz)

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: walklim » czwartek, 9 grudnia 2010, 20:12

w oknie "zainstaluj wtyczkę" dostępna jest wersja napisana dla AutoCad-a w wersji jaką uznałem za na tyle niezawodną by wprowadzić ja do ogólnego obiegu, wersje współpracujące z klonami IntelliCad-a (od 3.0 w górę) nadal są testowane. jak widać w poście kolegi "arttiq" dużo jeszcze jest do dopracowania np nieprzewidywalne zachowanie ZWcad-a. Sam pracując z C-Geo i Autocadem korzystam z najnowszej wersji wtyczki. Kiedy osiągnie ona zadowalający poziom niezawodności z najpopularniejszymi środowiskami (Autocad i BricsCad) pojawi się w instalatorze wtyczek. Piszę jeszcze dodatkowe funkcje proponowane przez kolegę Fafala. Cierpliwości , Będzie Pan zadowolony !
pozdrawiam Waldek Klimek

Awatar użytkownika
walklim
____
____
Posty: 229
Rejestracja: wtorek, 19 grudnia 2006, 01:32
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

wtyczka dla Fafal-a

Post autor: walklim » piątek, 10 grudnia 2010, 13:23

wersja eksperymentalna w której za pomocą kodu możemy sterować jakim blokiem i na jakiej warstwie punkty będą reprezentowane w pliku dwg,

dodatkowo możemy ustalić:
- skalę wstawianych bloków
- zamienić współrzędne przesyłanych punktów wg. wzorca X,Y->Y,X i X,Y->-X,-Y

Obrazek

katalog i skrót rozpakowujemy do katalogu "wtyczki" zgodnie z proponowaną metodą katalogowania programików, u mnie wygląda to tak:

Obrazek

http://www.pocketspog.republika.pl/zas/PunktyCAD.zip

Uwaga, tworząc nowy blok należy pamiętać że:
1. nazwa bloku musi zaczynać się od ciągu znaków "prefix" np.: PIK_
2. zawierał dwa atrybuty:
a) NR_PKT
B) KOD

DODANE:
Obrazek

Następna funkcja: kiedy uruchomimy wtyczkę bez działającego C-GEO będzie ona czytać i zapisywać punkty do plików tekstowych. Podczas importu punktów do programu Cad możemy ustalić w jakich kolumnach znajdują się dane punktów np: NKXYH, dane moga być rozdzielone spacją lub tabulatorem. Przy zapisie współrzędnych do pliku tekstowego kolejność jest z góry zdefiniowana :NXYHK, separatorem kolumn jest spacja.
pozdrawiam Waldek Klimek

Tomek83
____
____
Posty: 112
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: Tomek83 » środa, 1 lutego 2012, 09:40

A czy można dodać również program DraftSight do wysyłki współrzędnych?

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: FaFaL » środa, 1 lutego 2012, 11:20

DrawSight w darmowej wersji ma zablokowane funkcje automatyzacji.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

szymon bernat
_
_
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 4 lutego 2011, 16:56

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: szymon bernat » czwartek, 23 lutego 2012, 18:17

Proszę o pomoc nie działa mi wtyczka do AUTOCAD LT 2012 .Proszę też o pomoc w plikach jak mają wyglądać pliki abym mógł wysyłać do autocad nie numer pkt a tylko wysokość . :cry:

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: FaFaL » czwartek, 23 lutego 2012, 18:22

nie da się komunikować z AutoCAD LT bez dodatkowych nakładek które ograniczenia LT usuwają. Co do wysokości to najlepiej zmodyfikować plik z blokiem dwg, tak aby był wyświetlany parametr H, a nie nr (etykieta).
Pozdrawiam Rafał Kocierz

janek
______
______
Posty: 580
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: janek » czwartek, 23 lutego 2012, 19:37

Panie Rafale, zwracam się do Pana bezpośrednio. Pisałem o tym co prawda w innym wątku, ale bez echa. Nie wiem czy pytanie było zbyt lakoniczne, czy też z tej grupy, które nie powinno być. Otóż, do tej pory wydawałem eksporty do dwg i projektanci pracujący w AutoCadzie, można powiedzieć, byli usatysfakcjonowani. Ostatnio, projektant miał zastrzeżenia co do pliku, który ode mnie dostał, bo po imporcie do MegaCada, utracił wszystkie parametry linii. Od razu mówię, Cada nie znam, więc moje pytanie, jak wydać do MegaCada, aby zamawiający był usatysfakcjonowany. Gdzie tkwi problem: w eksporcie z Cgeo, czy w imporcie do MegaCada? Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Janek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2685
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wymiana punktów z AutoCad

Post autor: FaFaL » czwartek, 23 lutego 2012, 20:51

Panie Janku,
cały problem jest z tym, że nie znam takiego programu jak MegaCAD :( i przyznam, że pierwszy raz o nim słyszę. Przypuszczam, że z powodu jego nie wielkiej popularności Pana pytanie nie doczekało się odpowiedzi.
Jeśli chodzi o style linii to nigdy nie miałem problemów. Jedynie grubości linii C-GEO przenosi w bardzo stary sposób który mocno odstaje od aktualnych trendów i przyznam, że standardowo odłączam przesyłanie grubości linii. Czasem jak przez przypadek zaznaczy się, aby eksportować obiekty 3D to może się wydawać, że linie nie są przerywane, ale to tylko złudzenie :).
Problemem będą również style linii z zestawu "Wersja 4.0" i z nich proszę raczej nie korzystać, ale jeśli rysuje Pan przede wszystkim z okna K-1 to nie ma problemu (wykorzystują bodaj linie z wersji 3.0).
Proszę ewentualnie nie robić eksportu do dxf, a spróbować do dwg - w oknie eksportu jest możliwość wyboru - może to pomoże (jeśli winą jest import do MegaCADa).
Ogólnie polecam sobie zainstalować w pełni darmowy program (legalnie) DraftSight dzięki któremu będzie miał Pan możliwość przeglądnięcia pliku DXF (czy DWG) przed oddaniem go projektantowi. Przyznam, że ja przed oddaniem mapy projektantowi zawsze spędzam nad nią parę godzin (czasem mniej) w programie CAD w celu jej wygładzenia : ustawienie prawidłowych grubości dla linii oraz tekstów, zmieniam czcionkę na TECHNICZNĄ, usuwam linie z symboli itp. Wszystko to można wykonać w tym darmowym programie, a nasza mapa lepiej będzie wyglądać w oczach projektanta.

Na stronie głównej MegaCAD przeczytałem, że można pobrać wersję 30 dniową do testów MegaCAD do testów więc jeśli dysponuje Pan chwilą czasu to można u siebie sprawdzić jak Pana mapy wyglądają w tym programie.

Chyba nic więcej nie jestem w stanie Panu pomóc. Jeśli będę miał więcej czasu to zainstaluję u siebie tego MegaCADa i sprawdzę ale to nie dziś...
Pozdrawiam Rafał Kocierz

ODPOWIEDZ