Wpasowanie rastra

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MarekOtt » wtorek, 7 stycznia 2014, 16:01

FaFaL pisze:a proszę sprawdzić czy w wersji 1.0. występuje ten sam problem. Przy okazji, pod tym samy linkiem co poprzednio, nowa wersja testowa.
W wersji 1.0 (a wiec z tym dużym oknem wtyczki) raster wstawiany jest prawidłowo.
Testowałem też przed chwilą świeżą wersje 2.0 i niestety dalej to samo :(.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » wtorek, 7 stycznia 2014, 16:25

To proszę wrzucić do postu zawartość pliku tfw (to plik tekstowy) oraz zrzut ekranowy okna wpasowania po kliknięciu punktów.
Czy opcja przez lewy górny działa prawidłowo ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MarekOtt » środa, 8 stycznia 2014, 08:27

0.05000000000
0.00000000000
0.00000000000
0.05000000000
0.00000000000
0.00000000000
i zrzut w załączniku.

Bez różnicy czy osadzam raster na jeden punkt czy przekątną.

Zapomniałem dopisać mam Windows 7 i C-Geo z pełną aktualizacją.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (28.25 KiB) Przejrzano 2529 razy

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » środa, 8 stycznia 2014, 09:11

Proponuję pobrać sobie najnowszą wersję testową C-GEO.
Czy po naciśnięciu przycisku "Osadź" w oknie głównym wtyczki pojawia się napis 'Osadźono raster na mapie' ? - to jest najważniejsze, bez tego nie ma co sprawdzać dalej.
Jeśli napis się wyświetla to wygląda na to, że Pana system blokuje zmianę zawartości pliku TFW - może jakiś antywirus ? a może zmienić katalog w którym jest raster (tak dla testów).
Proszę też pobrać sobie nową wersję z wcześniejszych linków i sprawdzić wstawianie zarówno z lewego górnego jak i przekątnej (zrobiłem małą zmianę z przekątną i trzeba sprawdzić czy to pomoże).
Można również wejść do folderów wtyczek, wybrać plik Kalibracji, wejść we właściwości i wybrać aby ją uruchamiał jako Administrator.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 627
Rejestracja: wtorek, 13 grudnia 2005, 11:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: logis » środa, 8 stycznia 2014, 12:44

Skoro to Windows 7 i system prawdopodobnie nie pozwala na zmianę plików TFW, to mogą pomóc uwagi z naszej Wiki C-Geo:

http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... iem_pracy.

http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... _Windows_7

Jacek

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: Jakub Kwinta » środa, 8 stycznia 2014, 23:24

Pod XP wszystko chodzi jak burza. Pomimo ustawień zalecanych przez logisa pod WIN 7 jest problem z osadzeniem rastra. Plik TFW wyglada dokładnie tak jak pisze MarekOtt.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MarekOtt » czwartek, 9 stycznia 2014, 08:14

Jakub Kwinta pisze:Pod XP wszystko chodzi jak burza. Pomimo ustawień zalecanych przez logisa pod WIN 7 jest problem z osadzeniem rastra. Plik TFW wyglada dokładnie tak jak pisze MarekOtt.
Potwierdzam, niestety pełne uprawnienia nic nie dają.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » czwartek, 9 stycznia 2014, 09:59

Panowie, proponuję zrobić tak jak napisałem, bo z tych Waszych komentarzy nic dla mnie nie wynika. Na moich komputerach z win7 wszystko jest ok, wiec sam nie dojdę do źródła problemu. Jak Panowie chcecie aby u was działało to proszę o trochę koncentracji
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Awatar użytkownika
oakpil
____
____
Posty: 124
Rejestracja: wtorek, 9 października 2007, 18:01
Lokalizacja: wlkp

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: oakpil » czwartek, 9 stycznia 2014, 12:58

Na jaki adres wysłać flachę za tą wtyczkę? :twisted:
Rewelacja! Tego mi brakowało, proszę nie zwracać uwagę na tego piotrk lepiej siedzieć przed kompem nic nie robić i innych krytykować!

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MarekOtt » czwartek, 9 stycznia 2014, 13:41

FaFaL pisze:Proponuję pobrać sobie najnowszą wersję testową C-GEO.
Czy po naciśnięciu przycisku "Osadź" w oknie głównym wtyczki pojawia się napis 'Osadźono raster na mapie' ? - to jest najważniejsze, bez tego nie ma co sprawdzać dalej.
Jeśli napis się wyświetla to wygląda na to, że Pana system blokuje zmianę zawartości pliku TFW - może jakiś antywirus ? a może zmienić katalog w którym jest raster (tak dla testów).
Proszę też pobrać sobie nową wersję z wcześniejszych linków i sprawdzić wstawianie zarówno z lewego górnego jak i przekątnej (zrobiłem małą zmianę z przekątną i trzeba sprawdzić czy to pomoże).
Można również wejść do folderów wtyczek, wybrać plik Kalibracji, wejść we właściwości i wybrać aby ją uruchamiał jako Administrator.

Po zaznaczeniu obu punktów przekątnej i kliknięciu tego guzika, nie pojawia się napis "osadzono raster na mapie".

Mam wszystko najnowsze, wersje c-geo i wtyczkę. Uprawnienia pełne. Mogę włączyć też zdalny pulpit np. w programie join.me

edit: zapomniałem dodać, probowałem z różną lokalizacją plików rastrów.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: grzes » czwartek, 9 stycznia 2014, 13:45

Z tym win7 - czy na pewno uzywana jest wersja testowa cgeo8.exe?
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MarekOtt » czwartek, 9 stycznia 2014, 13:47

grzes pisze:Z tym win7 - czy na pewno uzywana jest wersja testowa cgeo8.exe?
Może zapytam w takim razie gdzie napewno ją znajdę, być może istnieje kilka wersji testowych od ostatniej aktualizacji. Ja je biorę zawsze z wątków forum, być może jednak któregoś nie zauważyłem.

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: grzes » czwartek, 9 stycznia 2014, 13:50

Zawsze jest w tym samym miejscu - wiec pewnie jest ok - moze na wszelki wypadek prosze pobrac raz jeszcze
Mozna sobie ten link dodac do ulubionych i zawsze jak jest mowa o wersji testowej pobierac z tego linka (bo nie zawsze link jest wstawiany do wątka)
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » czwartek, 9 stycznia 2014, 18:22

oakpil pisze:Na jaki adres wysłać flachę za tą wtyczkę? :twisted:
Jak mi się skończy alkohol to dam cynk ;) Miłego używania.

Dla osób z Win7 i osadzaniem rastra w 0,0 proszę pobrać wersję testową wtyczki - musimy kolejnymi testami dojść do tego gdzie tkwi błąd. W tej wersji po wybraniu rastra powinno pojawić się następujące okienko:
2014-01-09_171628.png
2014-01-09_171628.png (46.9 KiB) Przejrzano 2305 razy
Proszę dać znać czy się pojawiło i czy występują w nim wymiary różne od zera.
Pozdrawiam Rafał Kocierz

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: Jakub Kwinta » czwartek, 9 stycznia 2014, 18:41

grzes pisze:Zawsze jest w tym samym miejscu - wiec pewnie jest ok - moze na wszelki wypadek prosze pobrac raz jeszcze
Mozna sobie ten link dodac do ulubionych i zawsze jak jest mowa o wersji testowej pobierac z tego linka (bo nie zawsze link jest wstawiany do wątka)
Może dało by się zrobić na stronie z aktualizacjami miejsce do pobierania wersji testowych. U mnie okazało się , że winna była starsza wersja testowa niż zalecana. Przepraszam za zamieszanie.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: Jakub Kwinta » czwartek, 9 stycznia 2014, 19:03

Jurek B. pisze:
Jest szansa, że w przyszłym tygodniu i to będzie wprowadzone - czyli przyciąganie do przecięcia kresek siatki krzyży z innego układu.
Chciałem zapytać czy jest nadzieja na wprowadzenie tego przyciągania?

Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2296
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: grzes » czwartek, 9 stycznia 2014, 19:35

Jakub Kwinta pisze: Chciałem zapytać czy jest nadzieja na wprowadzenie tego przyciągania?
Cos juz bylo robione ale nie wiem czy dokladnie to - w kazdym razie tu jest nowa wersja
pozdrawiam
grzes

Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 6090
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: Jurek B. » czwartek, 9 stycznia 2014, 20:09

Chciałem zapytać czy jest nadzieja na wprowadzenie tego przyciągania
Tak jest to już zrobione w aktualnej wersji testowej.
Pozdrawiam Jurek B.

Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1152
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MarekOtt » czwartek, 9 stycznia 2014, 20:58

Jakub Kwinta pisze:
grzes pisze:Zawsze jest w tym samym miejscu - wiec pewnie jest ok - moze na wszelki wypadek prosze pobrac raz jeszcze
Mozna sobie ten link dodac do ulubionych i zawsze jak jest mowa o wersji testowej pobierac z tego linka (bo nie zawsze link jest wstawiany do wątka)
Może dało by się zrobić na stronie z aktualizacjami miejsce do pobierania wersji testowych. U mnie okazało się , że winna była starsza wersja testowa niż zalecana. Przepraszam za zamieszanie.
Także przed chwilą sprawdziłem z nową wersją testową i już pięknie działa. Także przepraszam za zamieszanie.

Teraz w pełni mogę korzystać z wtyczki, a przede wszystkim testować :).

Nie wiem jak na to inni, ale przy osadzaniu rastra który znajduje się w dowolnym katalogu, można by było wprowadzić jego automatyczne przeniesienie do katalogu projekty/nazwa/nazwa_tabeli.map/rastry tak jak to ma miejsce w standardowym wpasowaniu. Wtedy pliki rastrowe z plikami wpasowania są uporządkowane w jednym miejscu i nie ma obawy że przy zapisywaniu projektu gdzieś podzieją się rastry.

No i oczywiście przydała by się możliwość wyciągania ikon ze skrótami do wtyczek na pasek narzędzi C-Geo, ale to już chyba do programistów softline.

Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 341
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: Jakub Kwinta » sobota, 1 lutego 2014, 12:26

Mam pewien pomysł na dodanie nowej opcji we wtyczce. Proponowałbym dodanie możliwości wykonania obrotu rastra bez zmiany skali i zniekształceń. Tak jak mamy opcję przesunięcia rastra, w ten sam sposób można by dodać możliwość jego obrotu przez wskazanie 3 punktów CLP ( gdzie centralny będzie jednocześnie osią obrotu). Wtyczka sama obliczy kąt ze wskazanych punktów i obróci raster. Czasem jest to przydatne przy starych mapach ewidencyjnych aby nie stracić jej geometrii. Nie zawsze na początku roboty mamy wystarczającą ilość punktów z terenu aby wykonać wpasowanie metodą afiniczną dostępną w chwili obecnej.

janek
______
______
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: janek » sobota, 8 lutego 2014, 14:41

Panie Rafale gdzie jest ta wtyczka, której przykład widziałem na filmiku.
Wgrała mi się jakaś wersja uboga
Janek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » sobota, 8 lutego 2014, 21:20

Dzień dobry
Ta uboga wersja jest najnowsza, a sposób jej wykorzystania jest przedstawiony na filmiku dołączonym do pierwszego postu. Te pierwsza wersja miała duże okna które zbyt duźo zasłaniały oraz chyba była trudniejsza w obsłudze. Proszę Panie Janku sobie ogłądnąć ten pierwszy filmik z małą wersją. Jeśli będzie Pan wolał tą dużą to ją udostępnię. Miłego korzystania :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

janek
______
______
Posty: 581
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: janek » niedziela, 9 lutego 2014, 10:39

O.K. tak zrobiłem
Wiem, że jest to coś co będzie wygładzane - tak wynika z wpisów.
Już teraz bardzo pomocna rzecz.
Ale głos (fonia - dźwięk) na +2 w skali 2-5 :(
Janek B.

Awatar użytkownika
FaFaL
VIP
VIP
Posty: 2697
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL » niedziela, 9 lutego 2014, 11:53

janek pisze:O.K. tak zrobiłem
Wiem, że jest to coś co będzie wygładzane - tak wynika z wpisów.
Już teraz bardzo pomocna rzecz.
To dobrze że jest pomocna, bo większa rozbudowa nie szybko. Zawiera dwie metody osadzania przybliżonego rastra, dowolne jego przesuwanie o wskazany wektor i transformacja afiniczna w oparciu o wiele punktów (min. 3). Minimum jest.
Można dodać jeszcze skalowanie w oparciu o wybrany odcinek, obrót, dopasowanie w oparciu o dwa punkty itp.... ale w tym momencie mam inne sprawy na głowie.
janek pisze:Ale głos (fonia - dźwięk) na +2 w skali 2-5 :(
Janek B.
Jak na zwykły mikrofon i amatorskie warunki to i tak jest nieźle :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz

maciekwu
VIP
VIP
Posty: 848
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: maciekwu » niedziela, 9 lutego 2014, 18:42

wtyczka jest bardzo funkcjonalna. Brakowało takiej możliwości pracy z rastrem.
Obrót i przesunięcie bez zmiany skali faktycznie byłoby super.
jeżeli byłaby taka możliwość to fajnie by było jeżeli dałoby się wprowadzić do wyboru metodę Helmerta.

ODPOWIEDZ