Strona 2 z 4

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 16:01
autor: MarekOtt
FaFaL pisze:a proszę sprawdzić czy w wersji 1.0. występuje ten sam problem. Przy okazji, pod tym samy linkiem co poprzednio, nowa wersja testowa.
W wersji 1.0 (a wiec z tym dużym oknem wtyczki) raster wstawiany jest prawidłowo.
Testowałem też przed chwilą świeżą wersje 2.0 i niestety dalej to samo :(.

Re: Wpasowanie rastra

: wtorek, 7 stycznia 2014, 16:25
autor: FaFaL
To proszę wrzucić do postu zawartość pliku tfw (to plik tekstowy) oraz zrzut ekranowy okna wpasowania po kliknięciu punktów.
Czy opcja przez lewy górny działa prawidłowo ?

Re: Wpasowanie rastra

: środa, 8 stycznia 2014, 08:27
autor: MarekOtt
0.05000000000
0.00000000000
0.00000000000
0.05000000000
0.00000000000
0.00000000000
i zrzut w załączniku.

Bez różnicy czy osadzam raster na jeden punkt czy przekątną.

Zapomniałem dopisać mam Windows 7 i C-Geo z pełną aktualizacją.

Re: Wpasowanie rastra

: środa, 8 stycznia 2014, 09:11
autor: FaFaL
Proponuję pobrać sobie najnowszą wersję testową C-GEO.
Czy po naciśnięciu przycisku "Osadź" w oknie głównym wtyczki pojawia się napis 'Osadźono raster na mapie' ? - to jest najważniejsze, bez tego nie ma co sprawdzać dalej.
Jeśli napis się wyświetla to wygląda na to, że Pana system blokuje zmianę zawartości pliku TFW - może jakiś antywirus ? a może zmienić katalog w którym jest raster (tak dla testów).
Proszę też pobrać sobie nową wersję z wcześniejszych linków i sprawdzić wstawianie zarówno z lewego górnego jak i przekątnej (zrobiłem małą zmianę z przekątną i trzeba sprawdzić czy to pomoże).
Można również wejść do folderów wtyczek, wybrać plik Kalibracji, wejść we właściwości i wybrać aby ją uruchamiał jako Administrator.

Re: Wpasowanie rastra

: środa, 8 stycznia 2014, 12:44
autor: logis
Skoro to Windows 7 i system prawdopodobnie nie pozwala na zmianę plików TFW, to mogą pomóc uwagi z naszej Wiki C-Geo:

http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... iem_pracy.

http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php? ... _Windows_7

Jacek

Re: Wpasowanie rastra

: środa, 8 stycznia 2014, 23:24
autor: Jakub Kwinta
Pod XP wszystko chodzi jak burza. Pomimo ustawień zalecanych przez logisa pod WIN 7 jest problem z osadzeniem rastra. Plik TFW wyglada dokładnie tak jak pisze MarekOtt.

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 08:14
autor: MarekOtt
Jakub Kwinta pisze:Pod XP wszystko chodzi jak burza. Pomimo ustawień zalecanych przez logisa pod WIN 7 jest problem z osadzeniem rastra. Plik TFW wyglada dokładnie tak jak pisze MarekOtt.
Potwierdzam, niestety pełne uprawnienia nic nie dają.

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 09:59
autor: FaFaL
Panowie, proponuję zrobić tak jak napisałem, bo z tych Waszych komentarzy nic dla mnie nie wynika. Na moich komputerach z win7 wszystko jest ok, wiec sam nie dojdę do źródła problemu. Jak Panowie chcecie aby u was działało to proszę o trochę koncentracji

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 12:58
autor: oakpil
Na jaki adres wysłać flachę za tą wtyczkę? :twisted:
Rewelacja! Tego mi brakowało, proszę nie zwracać uwagę na tego piotrk lepiej siedzieć przed kompem nic nie robić i innych krytykować!

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 13:41
autor: MarekOtt
FaFaL pisze:Proponuję pobrać sobie najnowszą wersję testową C-GEO.
Czy po naciśnięciu przycisku "Osadź" w oknie głównym wtyczki pojawia się napis 'Osadźono raster na mapie' ? - to jest najważniejsze, bez tego nie ma co sprawdzać dalej.
Jeśli napis się wyświetla to wygląda na to, że Pana system blokuje zmianę zawartości pliku TFW - może jakiś antywirus ? a może zmienić katalog w którym jest raster (tak dla testów).
Proszę też pobrać sobie nową wersję z wcześniejszych linków i sprawdzić wstawianie zarówno z lewego górnego jak i przekątnej (zrobiłem małą zmianę z przekątną i trzeba sprawdzić czy to pomoże).
Można również wejść do folderów wtyczek, wybrać plik Kalibracji, wejść we właściwości i wybrać aby ją uruchamiał jako Administrator.

Po zaznaczeniu obu punktów przekątnej i kliknięciu tego guzika, nie pojawia się napis "osadzono raster na mapie".

Mam wszystko najnowsze, wersje c-geo i wtyczkę. Uprawnienia pełne. Mogę włączyć też zdalny pulpit np. w programie join.me

edit: zapomniałem dodać, probowałem z różną lokalizacją plików rastrów.

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 13:45
autor: grzes
Z tym win7 - czy na pewno uzywana jest wersja testowa cgeo8.exe?

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 13:47
autor: MarekOtt
grzes pisze:Z tym win7 - czy na pewno uzywana jest wersja testowa cgeo8.exe?
Może zapytam w takim razie gdzie napewno ją znajdę, być może istnieje kilka wersji testowych od ostatniej aktualizacji. Ja je biorę zawsze z wątków forum, być może jednak któregoś nie zauważyłem.

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 13:50
autor: grzes
Zawsze jest w tym samym miejscu - wiec pewnie jest ok - moze na wszelki wypadek prosze pobrac raz jeszcze
Mozna sobie ten link dodac do ulubionych i zawsze jak jest mowa o wersji testowej pobierac z tego linka (bo nie zawsze link jest wstawiany do wątka)

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 18:22
autor: FaFaL
oakpil pisze:Na jaki adres wysłać flachę za tą wtyczkę? :twisted:
Jak mi się skończy alkohol to dam cynk ;) Miłego używania.

Dla osób z Win7 i osadzaniem rastra w 0,0 proszę pobrać wersję testową wtyczki - musimy kolejnymi testami dojść do tego gdzie tkwi błąd. W tej wersji po wybraniu rastra powinno pojawić się następujące okienko:
2014-01-09_171628.png
2014-01-09_171628.png (46.9 KiB) Przejrzano 3503 razy
Proszę dać znać czy się pojawiło i czy występują w nim wymiary różne od zera.

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 18:41
autor: Jakub Kwinta
grzes pisze:Zawsze jest w tym samym miejscu - wiec pewnie jest ok - moze na wszelki wypadek prosze pobrac raz jeszcze
Mozna sobie ten link dodac do ulubionych i zawsze jak jest mowa o wersji testowej pobierac z tego linka (bo nie zawsze link jest wstawiany do wątka)
Może dało by się zrobić na stronie z aktualizacjami miejsce do pobierania wersji testowych. U mnie okazało się , że winna była starsza wersja testowa niż zalecana. Przepraszam za zamieszanie.

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 19:03
autor: Jakub Kwinta
Jurek B. pisze:
Jest szansa, że w przyszłym tygodniu i to będzie wprowadzone - czyli przyciąganie do przecięcia kresek siatki krzyży z innego układu.
Chciałem zapytać czy jest nadzieja na wprowadzenie tego przyciągania?

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 19:35
autor: grzes
Jakub Kwinta pisze: Chciałem zapytać czy jest nadzieja na wprowadzenie tego przyciągania?
Cos juz bylo robione ale nie wiem czy dokladnie to - w kazdym razie tu jest nowa wersja

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 20:09
autor: Jurek B.
Chciałem zapytać czy jest nadzieja na wprowadzenie tego przyciągania
Tak jest to już zrobione w aktualnej wersji testowej.

Re: Wpasowanie rastra

: czwartek, 9 stycznia 2014, 20:58
autor: MarekOtt
Jakub Kwinta pisze:
grzes pisze:Zawsze jest w tym samym miejscu - wiec pewnie jest ok - moze na wszelki wypadek prosze pobrac raz jeszcze
Mozna sobie ten link dodac do ulubionych i zawsze jak jest mowa o wersji testowej pobierac z tego linka (bo nie zawsze link jest wstawiany do wątka)
Może dało by się zrobić na stronie z aktualizacjami miejsce do pobierania wersji testowych. U mnie okazało się , że winna była starsza wersja testowa niż zalecana. Przepraszam za zamieszanie.
Także przed chwilą sprawdziłem z nową wersją testową i już pięknie działa. Także przepraszam za zamieszanie.

Teraz w pełni mogę korzystać z wtyczki, a przede wszystkim testować :).

Nie wiem jak na to inni, ale przy osadzaniu rastra który znajduje się w dowolnym katalogu, można by było wprowadzić jego automatyczne przeniesienie do katalogu projekty/nazwa/nazwa_tabeli.map/rastry tak jak to ma miejsce w standardowym wpasowaniu. Wtedy pliki rastrowe z plikami wpasowania są uporządkowane w jednym miejscu i nie ma obawy że przy zapisywaniu projektu gdzieś podzieją się rastry.

No i oczywiście przydała by się możliwość wyciągania ikon ze skrótami do wtyczek na pasek narzędzi C-Geo, ale to już chyba do programistów softline.

Re: Wpasowanie rastra

: sobota, 1 lutego 2014, 12:26
autor: Jakub Kwinta
Mam pewien pomysł na dodanie nowej opcji we wtyczce. Proponowałbym dodanie możliwości wykonania obrotu rastra bez zmiany skali i zniekształceń. Tak jak mamy opcję przesunięcia rastra, w ten sam sposób można by dodać możliwość jego obrotu przez wskazanie 3 punktów CLP ( gdzie centralny będzie jednocześnie osią obrotu). Wtyczka sama obliczy kąt ze wskazanych punktów i obróci raster. Czasem jest to przydatne przy starych mapach ewidencyjnych aby nie stracić jej geometrii. Nie zawsze na początku roboty mamy wystarczającą ilość punktów z terenu aby wykonać wpasowanie metodą afiniczną dostępną w chwili obecnej.

Re: Wpasowanie rastra

: sobota, 8 lutego 2014, 14:41
autor: janek
Panie Rafale gdzie jest ta wtyczka, której przykład widziałem na filmiku.
Wgrała mi się jakaś wersja uboga
Janek B.

Re: Wpasowanie rastra

: sobota, 8 lutego 2014, 21:20
autor: FaFaL
Dzień dobry
Ta uboga wersja jest najnowsza, a sposób jej wykorzystania jest przedstawiony na filmiku dołączonym do pierwszego postu. Te pierwsza wersja miała duże okna które zbyt duźo zasłaniały oraz chyba była trudniejsza w obsłudze. Proszę Panie Janku sobie ogłądnąć ten pierwszy filmik z małą wersją. Jeśli będzie Pan wolał tą dużą to ją udostępnię. Miłego korzystania :)

Re: Wpasowanie rastra

: niedziela, 9 lutego 2014, 10:39
autor: janek
O.K. tak zrobiłem
Wiem, że jest to coś co będzie wygładzane - tak wynika z wpisów.
Już teraz bardzo pomocna rzecz.
Ale głos (fonia - dźwięk) na +2 w skali 2-5 :(
Janek B.

Re: Wpasowanie rastra

: niedziela, 9 lutego 2014, 11:53
autor: FaFaL
janek pisze:O.K. tak zrobiłem
Wiem, że jest to coś co będzie wygładzane - tak wynika z wpisów.
Już teraz bardzo pomocna rzecz.
To dobrze że jest pomocna, bo większa rozbudowa nie szybko. Zawiera dwie metody osadzania przybliżonego rastra, dowolne jego przesuwanie o wskazany wektor i transformacja afiniczna w oparciu o wiele punktów (min. 3). Minimum jest.
Można dodać jeszcze skalowanie w oparciu o wybrany odcinek, obrót, dopasowanie w oparciu o dwa punkty itp.... ale w tym momencie mam inne sprawy na głowie.
janek pisze:Ale głos (fonia - dźwięk) na +2 w skali 2-5 :(
Janek B.
Jak na zwykły mikrofon i amatorskie warunki to i tak jest nieźle :)

Re: Wpasowanie rastra

: niedziela, 9 lutego 2014, 18:42
autor: maciekwu
wtyczka jest bardzo funkcjonalna. Brakowało takiej możliwości pracy z rastrem.
Obrót i przesunięcie bez zmiany skali faktycznie byłoby super.
jeżeli byłaby taka możliwość to fajnie by było jeżeli dałoby się wprowadzić do wyboru metodę Helmerta.