Wpasowanie rastra

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
geobiuro
______
______
Posty: 548
Rejestracja: sobota, 19 marca 2005, 14:26

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: geobiuro »

Witam

Wielkie dzięki za wspaniałą "WTYKĘ", teraaz wpasowanie rastra sama przyjemność. :D :D :D


Z poważaniem
AM
KZibi
____
____
Posty: 201
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: KZibi »

Witam
Dzięki FaFal za wtyczkę wpasowania rastra jest świetna.
Mam problem z Ver.2.0 . C-geo mam z ostatnią aktualizacją z 03.02.2014 i mimo to nie mogę zainstalować V.2 ciągle się instaluje z V.1
Usuwałem wtyczkę i instalowałem ponownie ale to nie pomaga (wtyczka do pobrania widoczna jest w Ver.2.0). Nie wiem w czym problem.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam KZibi
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Hmmm, może nie zmieniłem opisu, versja 2.0 to taka z małym okienkiem tylko z ikonkami - przedstawiona na zrzucie ekranowym w pierwszym poście. Wersja z dużym oknem jest stara.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
KZibi
____
____
Posty: 201
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: KZibi »

Dzięki kolego za szybką odpowiedź. :)
Teraz wszystko jasne.
Pozdrawiam KZibi
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Właśnie przeczytałem swój post z roku 2010 :mrgreen:
Jeśli coś takiego by się dało wprowadzić to ja bym proponował tak:
1. Wybranie pliku do wstawienia
2. Okno w którym podajemy skalę kalibrowanej mapy, można tu dać miejsce na nazwę pliku do kalibracji.
3. Zostaje jakoś zaplanować wstawianie : można przyczepić skan do kursora aby użytkownik wskazał lewy dolny punkt zaczepienia rastra (nie musi być zaczepiony raster, a wystarczy prostokąt) albo w oknie w którym podajemy skale również zostawić miejsce na wpis współrzędnych lewego dolnego narożnika. Domyślnie uznajemy że skan jest wstępnie spoziomowany.
4. Po takim wstępnym wpasowaniu raster jest wyświetlany na mapie
5. na mapie muszą być dostępne narzędzie typu:
- przesuwanie rastra (aby poprawić wcześniejsze zgrubne podejście),
- narzędzie obrotu rastra (pokazanie kąta musi być zorganizowane w sposób graficzny),
- korekta skali (pokazuję na rastrze odcinek, a program pyta się jaką powinien mieć długość, oraz pyta jaki punkt przyjąć jako bazowy)
- i na koniec dochodzi narzędzie do kalibracji rastra (Helmerta, afiniczna ......).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1332
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MarekOtt »

FaFaL pisze:Właśnie przeczytałem swój post z roku 2010 :mrgreen:
Jeśli coś takiego by się dało wprowadzić to ja bym proponował tak:
1. Wybranie pliku do wstawienia
2. Okno w którym podajemy skalę kalibrowanej mapy, można tu dać miejsce na nazwę pliku do kalibracji.
3. Zostaje jakoś zaplanować wstawianie : można przyczepić skan do kursora aby użytkownik wskazał lewy dolny punkt zaczepienia rastra (nie musi być zaczepiony raster, a wystarczy prostokąt) albo w oknie w którym podajemy skale również zostawić miejsce na wpis współrzędnych lewego dolnego narożnika. Domyślnie uznajemy że skan jest wstępnie spoziomowany.
4. Po takim wstępnym wpasowaniu raster jest wyświetlany na mapie
5. na mapie muszą być dostępne narzędzie typu:
- przesuwanie rastra (aby poprawić wcześniejsze zgrubne podejście),
- narzędzie obrotu rastra (pokazanie kąta musi być zorganizowane w sposób graficzny),
- korekta skali (pokazuję na rastrze odcinek, a program pyta się jaką powinien mieć długość, oraz pyta jaki punkt przyjąć jako bazowy)
- i na koniec dochodzi narzędzie do kalibracji rastra (Helmerta, afiniczna ......).
,

heheh tez wlasnie go przeczytałem, ktoś zapytał o konfigurację komputera a tam Twój post :).

Doobre... udało się :)

A pytanie, czy planujesz jeszcze wtyczkę rozwijać ? parę rzeczy by się tam jeszcze przydało :)
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Parę postów wcześniej odpowiedziałem :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
pajak
__
__
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 14 grudnia 2009, 18:15

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: pajak »

Witam
@ FaFal mam taki problem mam plik tiff z georeferencją oraz tfw ale wpasowany klasycznie w c- geo na siatke kwadratów całą sekcja do raoprtu do operatu ale niesety "niesiedzi" ona troszkę zi chciałem ją poprawić twoją wtyczką odpalam pokazuje wpasowany plik tiff wtyczka zaraz osadza mi go w cgeo tworzy warstwe wybieram przesuń o wektor klikam na raster potem na punkt z pomiaru ale niestety nic sie nie dzieje co robie nie tak ?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Hmmm, wróżbiarstwem się nie zajmuje ale ...
Przed zabawami proszę sobie zrobić kopię pliku tfw. Wczytać raster przez wtyczkę i przesunąć mapę o spory fragment (najlepiej klikami nie trafiać w punkty na mapie). Zobaczyć czy raster się przesunął. Jeśli nie to proszę porównać zawartość plików tfw (przed i po przesunięciu). Jeśli są takie same to mamy problem, jeśli są różne a zmian nie widać na ekranie to mamy mniejszy problem :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
pajak
__
__
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 14 grudnia 2009, 18:15

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: pajak »

Witam ponownie
Udało mi się rozgryść przyczynę poprostu nie wiem czemu przy przesuwaniu program nie pobierała punktu z bazy wyłączyłem programy jeszcze raz pomimo tego że już tabela była robocza ustawiłem roboczą mocniej powiększyłem raster no i zadziałało :lol:Ale jest mała niedogodnośc gdy tylko chce sie "dociągnąc kawałek rastra który nas interesuj trzeba bardzo dokładnie kliknąc w punkt terenowy aby program nie podawał wspólrzędnie gdzies obok tylko tego punktu o która opieramy transformacje :)
MariuszW
__
__
Posty: 28
Rejestracja: wtorek, 8 lipca 2008, 13:52
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MariuszW »

Panie Rafale, a czy wtyczka mogła by przy dodawaniu wektorów jakoś je "wizualizować"?? np tworząc jakąś warstwę "wektory" i tam je wysyłać?, co by było widoczne, dla większej ilości punktów, że dany szczegół już "zklikałem". Chodzi mi o taką funkcjonalność jaka jest np w SuperEdit. Sama wtyczka Super.
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: Jakub Kwinta »

Trzeba załączyć w opcjach rysuj wektory do kalibracji. Opcje są w prawym górnym rogu.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Jeśli ktoś korzysta z tej wtyczki to zalecam pobranie nowej wersji https://www.dropbox.com/s/wq9yx8cuqnzx8 ... jaCGEO.zip
wprowadzona poprawka zwiększająca dokładność wpasowania.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Pod tym samym linkiem co wyżej znajduje się wersja w której dodałem automatyczne odczytywanie wymiaru fizycznego rastra - czyli przy pierwszej kalibracji wystarczy teraz podać tylko skalę rastra, wymiary kartki są odczytywane z informacji zaszytych w TIFie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1332
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: MarekOtt »

FaFaL pisze:Pod tym samym linkiem co wyżej znajduje się wersja w której dodałem automatyczne odczytywanie wymiaru fizycznego rastra - czyli przy pierwszej kalibracji wystarczy teraz podać tylko skalę rastra, wymiary kartki są odczytywane z informacji zaszytych w TIFie.
Działa elegancko.

Zastanawia mnie jedna rzecz w tej wtyczce. W oknie podglądu wektorów i kliknięciu wyczyść listę pojawia się komunikat (funkcja niebezpieczna itp.) po kliknięciu "OK" lista wektorów mimo to się nie czyści. Być może tak ma być, a może mi coś nie działa :).

Dla mnie ta wtyczka to w ogólne wtyczka roku :) . Bardzo przyspieszyła pracę, oczywiście parę rzeczy jeszcze można by było usprawnić, ale tak się przyzwyczaiłem do niej, że działam na niej jak automat.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn »

Wtyczka super. Ale mi coś nie działa z rysowaniem wektorów- pomimo zaznaczenia opcji nie widzę ich gdy wskazuje odpowiednio punkty. I po ponownym włączeniu programu nie pamięta zapamiętanych opcji (za każdym razem trzeba zaznaczać pokazywanie wektorów) Przydałoby się też, żeby te wektory (gdy się już pokażą żeby była możliwość ustawienia ich kolory, żeby były bardziej widoczne). Kolejna przydatna modyfikacja- dobrze byłoby, żeby przy uruchomieniu ponownie wtyczki dało się wskazać raster na mapie w celu jego modyfikacji (teraz trzeba szukać ścieżki rastra). I prośba przy okazji do programistów- żeby w opcjach programu można było wybrać kolor siatki kwadratów (obecnie trzeba wrzucać siatkę na warstwę i zmieniać kolor)
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Wektory zawsze rysują się na aktualnej warstwie (i wybranym kolorze). Co do tego, że się nie rysują to coż, shit happens. Jeśli chodzi o zapamiętywanie ustawień to może kiedyś to dodam do zapisu (dzięki za sugestię). W kwestii odczytywania rastra z wybranego w C-GEO to aktualnie nic się nie da zrobić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn »

W takim razie rozwiązanie z wektorami super (odnośnie warstwy i koloru). Tobie działa opcja rysowania wektorów poprawnie? Może problem leży po stronie win.8.1. I generalnie kawał dobrej roboty!
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Dzięki, a co do wektorów to mi nie działa :) (win7 - choć kiedyś coś się nawet rysowało) ale inni użytkownicy dawali sygnał, że im działa :D
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2667
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: grzes »

FaFaL pisze:Dzięki, a co do wektorów to mi nie działa :) (win7 - choć kiedyś coś się nawet rysowało) ale inni użytkownicy dawali sygnał, że im działa :D
To jest bug w c-geo - w najblizszej aktualizacji bedzie usuniety
pozdrawiam
grzes
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn »

Czy będzie kiedyś możliwość, że w module kalibracji będzie można wczytać do kalibracji innego typu pliki (przede wszystkim PDF) ?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Pytania co do modułu kalibracji rastra proszę kierować w innym wątku, ponieważ nie jest on związany z tą wtyczką.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn »

Pytanie w dobrym dziale- mam na myśli wtyczkę Obligeo bo to jedyne sensowne rozwiązanie kalibracji rastra w c-geo
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2899
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: FaFaL »

Na razie na biurku znajdują się inne projekty które mają wyższy priorytet nad tym darmowym programikiem (no chyba że się go kiedyś zrobi płatnym, albo jakoś wciągnie do C-GEO co chyba byłoby najlepszym rozwiązaniem, ale nie wiem co na to autorzy C-GEO ). Co do PDFa to chyba wcześniejsze przerobienie go na tiffa nie nastręcza dużych problemów - nawet w gimpie z ghostscriptem. Rozumiem, że to tylko kwestia wygody?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 895
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Wpasowanie rastra

Post autor: marcinn »

Tu nawet nie chodzi o wygodę, tylko o problem ze zrobieniem tiffa z pdf`a. Nie udało mi się jeszcze skutecznie zrobić takiego zapisu (duża utrata jakości i powstają dużego rozmiaru pliki)
ODPOWIEDZ